Tanskan tiistaisiin parlamenttivaaleihin osallistuu 14 puoluetta. Oikeisto- ja vasemmistopuolueet ovat lähes tasoissa, joten enemmistöhallituksen muodostaminen voi olla hankalaa. Kuninkaantekijäksi saattaakin nousta tuliterä tanskademokraatit, maan ehkä kiistellyimmän poliitikon ja entisen maahanmuuttoministerin luomus.

Tanskassa järjestetään tiistaina ennenaikaiset kansankäräjävaalit. Toisin kuin taannoisissa Ruotsin valtiopäivävaaleissa, selkeää sisäpoliittista kiistakapulaa vaaleissa ei ole. Rikollisuudesta tai maahanmuutosta ei enää ole teemaksi, sillä jopa demarit suhtautuvat nuivasti hallitsemattomaan maahanmuuttoon.

Ennenaikaisiin vaaleihin jouduttiin, koska sosialidemokraattisen pääministeri Mette Frederiksenin hallitus halusi lopullisesti eroon mahdollisesti koronaa levittävistä minkeistä. Päätös todettiin myöhemmin lain vastaiseksi ja vähemmistöhallituksen tukipuolue Radikale venstre veti tukensa Frederikseniltä.

Vaalituloksen ennustaminen on hankalaa, koska vaaleihin osallistuu 14 puoluetta ja kaksi niistä on aivan uusia. Oikeisto ja vasemmisto ovat mielipidemittausten mukaan lähes tasoissa, joten enemmistöhallituksenkin muodostaminen voi olla tukalaa.

Tanskademokraatit tulevat

Entiset keskustaliberaalisen Venstre-puolueen konkarit ovat perustaneet kaksi uutta puoluetta: tanskademokraatit ja moderaatit. Kummankin gallupkannatus liikkuu vaalien alla 7–10 prosentin tienoilla.

Tanskademokraatit on entisen rohkeista liikkeistään tunnetun ja Tanskan ehkä kiistellyimmän poliitikon Inger Støjbergin (kuvassa) aikaansaannos. Hän toimi Tanskan maahanmuuttoministerinä vuosina 2015–2019 ja sai sittemmin potkut kansankäräjiltä pyrkiessään lopettamaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden pakkoavioliitot.

Støjberg itse ei ole innostunut vertailuista ruotsidemokraatteihin ja kiistää puolueensa olevan kopio Ruotsin vastaavasta. Tanskademokraatit on ehkä enemmänkin maan maanmuuttokeskustelua 20 vuotta hallinneen Tanskan kansanpuolueen henkinen perillinen.

– Tämä on tanskalainen puolue, Støjberg painottikin taannoin Tanskan yleisradiossa.

Tanskan kansankäräjillä on 179 paikkaa, joista kaksi edustajaa valitaan Färsaarilta ja kaksi Grönlannista.

SUOMEN UUTISET