Kööpenhaminan lentokentällä pidetään kerran viikossa pistotarkastuksia, joissa varmistetaan, että sosiaalietuuksia nauttivat lomalaiset ovat muistaneet ilmoittaa matkastaan viranomaisille. Viime vuonna sosiaaliturvapetoksen yrityksestä jäi lentokentällä kiinni yli viisi sataa henkilöä, joista kolme neljännestä oli ei-länsimaisia maahanmuuttajia.

Yli viisi sataa henkilöä on jäänyt kiinni sosiaaliturvapetoksista Kastrupin lentokentällä pidetyistä pistokokeissa, kertoo tanskalaislehti Berlingske. Pidemmäksi aikaa maasta poistuvan tulee ilmoittaa matkastaan viranomaisille, mikäli hän saa työttömyyskorvausta tai muita Tanskassa asumiseen sidottuja sosiaalietuuksia.

Neljä miljoonaa kruunua takaisinperintään

Kaikkiaan 544 ulkomailla lomailleen henkilön osalta tehtiin tukien takaisinperintäpäätös. Sosiaalitukia peritään takaisin lähes neljän miljoonan Tanskan kruunun (eli 535 000 euron) arvosta.

Kastrupin lentokentällä järjestettiin viime vuoden aikana pistokokeita yhteensä 30 päivänä. Yli 13 000 lentomatkustajan sosiaalietuustiedot tarkastettiin, ja tämä johti 544 takaisinperintäpäätökseen. Noin 150 tapauksen käsittely on vielä kesken, joten takaisinperintöjä voi tulla lisääkin.

Koronapandemia hillitsi matkailua

Tanskan kansanpuolueen kansanedustaja Bent Bøgsted pelkää, että tänä vuonna sosiaaturvapetoksista lentokentillä kiinni jäävien määrä tulee olemaan suurempi, koska viime vuonna ei koronapandemian takia matkusteltu kovin paljon.

Liberaalipuolueen Hans Andersen näkisi mielellään enemmänkin tarkastuksia lentokentällä. Hän ei hyväksy sosiaaliturvapetoksia.

– Luvut osoittavat, että lentokenttätarkastuksia tarvitaan, Andersen sanoo.

Sosiaalietuuksiin liittyviä pistokokeita on Tanskassa järjestetty aina silloin tällöin vuodesta 2011 lähtien. Työllisyysministeri Peter Hummelgaard kertoo, että niitä on tarkoitus järjestää jatkossakin noin kerran viikossa.

Suurin osa tarkastuksissa kiinni jääneistä on länsimaiden ulkopuolelta tulleita maahanmuuttajia. Tanskan kansanpuolueen perustaja ja istuva kansanedustaja Pia Kjærsgaard teki asiasta kirjallisen kysymyksen kansankäräjillä.

Lomailijoissa myös runsaasti pakolaisia

Ministeri Mattias Tesfayen antaman vastauksen mukaan kolme neljäsosaa lentokentällä vuonna 2021 sosiaaliturvapetoksista kiinni jääneistä oli ei-länsimaisia maahanmuuttajia tai heidän jälkeläisiään. Nalkkiin joutui myös syntyperäisiä tanskalaisia ja länsimaisia maahanmuuttajia.

Suurimmalla osalla kiinni jääneistä oli Tanskan kansalaisuus. Noin 15 prosenttia sosiaaliturvapetoksesta kiinni jääneistä oli pakolaisia tai heidän perheenjäseniään.

Punavihreän yhtenäisyyslistan kansanedustaja Jette Gottlieb pitää ei-länsimaisten maahanmuuttajien yliedustusta aivan ymmärrettävänä.

– Jos olet Somaliasta ja isäsi on kuolemaisillaan, niin tietenkin lähdet katsomaan häntä, Gottlieb sanoo.

SUOMEN UUTISET