Amerikkalaisjoukkoja on vuoroin lähetetty Somaliaan ja vedetty sieltä pois. Nyt taktiikka on toinen. Terroristijärjestö al-Shabaab ajetaan ulos maasta ja valtion tilanne pyritään vakauttamaan yhteistyössä paikallisten kanssa. Pian Somalia saattaa olla turvallinen paikka pakolaisten palata.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto ilmoitti toukokuun puolivälissä amerikkalaisjoukkojen palaavan Somaliaan. Presidentti Donald Trump veti amerikkalaisjoukot Somaliasta virkakautensa lopulla tammikuussa 2021.

Amerikkalaisten paluu julkaistiin päivä sen jälkeen, kun Somaliaan oli valittu uusi presidentti, maltillisena islamistina pidetty Hassan Sheikh Mohamud. Presidentin valitsi Somalian parlamentti ja ehdokkaita oli alun perin 39.

Pontimena presidentinvaalille oli Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ukaasi, jonka mukaan tukiohjelma Somalian hallitukselle keskeytetään, jos presidenttiä ei ole valittu 17. toukokuuta mennessä.

Amerikkalaiset osallistuvat valtion vakauttamiseen

Amerikkalaisjoukkojen vahvuus Somaliassa jää alle 500 sotilaaseen. Sotilaat eivät osallistu suoriin taisteluihin, sanoo nimettömänä pysyttelevä presidentti Joe Bidenin neuvonantaja. Joukkojen tehtävänä on – yhdessä paikallisten viranomaisten ja rauhanturvaajien kanssa – pyrkiä vakauttamaan Somalian poliittinen tilanne vuosien sekasorron jälkeen.

Amerikkalaiset tulevat todennäköisesti osallistumaan erityisin toimin islamistisen terroristijärjestö al-Shabaabin ajamiseksi pois Somaliasta. Amerikkalaisten tähtäimessä ovat tiettävästi ensimmäisenä 12 al-Shabaabin keskeistä johtajaa.

Terroristijärjestön aktiivisuus on kasvanut ja se muodostaa tiedustelulähteiden mukaan yhä suuremman uhan demokraattisille voimille sekä paikallisesti, että globaalisti.

SUOMEN UUTISET