Ruotsin uusi hallitus haluaisi sijoittaa karkotuspäätöksen saaneita rikollisia ulkomaisiin vankiloihin. Tanskassa projekti vankilan rakentamiseksi Kosovoon on pysähdyksissä, koska vankien olosuhteiden ja omaisten kohtelun pitää täyttää pohjoismaiset standardit ja se tulee kalliiksi.

Tanskan hallitus on tehnyt päätöksen 300 karkotettavaksi määrätyn vangin sijoittamisesta Kosovoon rakennettavaan Gjilanin vankilaan. Ensimmäiset rikolliset oli määrä lähettää kärsimään rangaistustaan tammikuussa. Näin ei ilmeisesti tule tapahtumaan.

Kaikilla Tanskassa tuomituilla vangeilla on nimittäin lain mukaan oikeus kärsiä tuomionsa samankaltaisissa olosuhteissa. Kosovoon pitäisi siis rakentaa kokonaan uusi, pohjoismaiset mukavuudet ja harrastemahdollisuudet käsittävä vankila sekä kouluttaa henkilöstö edistykselliseen näkemykseen ihmisoikeuksista.

Syyskuussa Tanskan hallitus joutui ilmoittamaan, että projekti pysäytetään toistaiseksi. Osapuolet eivät ole päässeet yksimielisyyteen Kosovoon rakennettavien vankipaikkojen rahoituksesta. Budjetista puuttuu edelleen 200 miljoonaa kruunua (26,9 M€).

Rikollisen etu edellä

– Olemme varoittaneet tästä kaiken aikaa. Tanskalaisten standardien mukaisen vankilan rakentaminen Kosovoon ja henkilökunnan kouluttaminen maksavat maltaita, sanoo Vankeinhoidon henkilökuntaliiton johtaja Bo Yde Sørensen Dagens Nyheterille.

Ilma on sakeanaan kysymyksiä ja huolta kannetaan selkä vääränä vankien sekä heidän omaistensa etujen turvaamisesta. Rikosten uhreista ei puhuta mitään.

Ihmisoikeuspiireissä on noussut huoli siitäkin, kuinka vankien lapset ja omaiset pääsevät tervehtimään vankeja. Kuinka monta kertaa vuodessa heidät lennätetään edestakaisin Kosovoon ja millaisissa hotelleissa heidät majoitetaan? Miten toimitaan, jos vanki sairastuu ja tarvitsee hoitoa?

Ruotsi tarvitsee 3 400 vankipaikkaa lisää

Ruotsin uuden hallituksen ohjelmassa luvataan selvittää, miten rikoksesta tuomittuja henkilöitä voitaisiin sijoittaa vankilaan ulkomaille. Tarve johtuu väkivaltarikollisuuden kasvusta ja vankilat ovat täynnä. Rangaistusten kiristäminen tietää sekin kasvua vankimäärään.

Porvarihallituksen ohjelman mukaan Ruotsiin tarvitaan 3 400 vankipaikkaa lisää. Ruotsissa ja ulkomailla sijaitsevissa rangaistuslaitoksissa olisi tuolloin paikat 10 100 vangille.

– Vankilamme ovat periaatteessa täynnä. Vankipaikkojen hankkiminen ulkomailta ei ole kuitenkaan meidän ideamme. Lähtökohtaisesti hoidamme itse omat asiamme Ruotsissa. Kyseessä on poliittinen päätös, muotoilee Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Martin Holmgren.

SUOMEN UUTISET