Pääministeri Sanna Marin (sd) puhui tapaninpäivänä pitkästä aikaa kansalaisille televisio-ohjelmassa parhaaseen katseluaikaan. Kyseessä oli Yleisradion Elämäni Biisi -viihdeshow, jossa julkkikset saavat kertoa omista suosikkikappaleistaan sekä niiden merkityksestä. Pahenevan korona-aallon keskellä monen tv-katsojan korvaan särähtivät pääministerin puheet siitä, ettei huomista ole syytä ajatella.

Ohjelmassa nähtiin erikoisjakso, jossa Sanna Marinin ohella vieraina olivat myös entiset pääministerit Mari Kiviniemi (kesk), Esko Aho (kesk), Jyrki Katainen (kok) sekä Antti Rinne (sd). Kukin heistä pääsi vuorollaan kertomaan mielimusiikistaan, ja vieraiden tehtävänä oli arvuutella, mikä biisi on kenenkin valitsema.

Pääministeri Marin musiikkipoiminta oli Younghearted-yhtyeen kappale Tässä ja Nyt, jonka ohjelmassa esitti poptähti Irina.

”En katsele menneisyyteen”

Ohjelmassa Marin kertoi kappaleen merkityksestä varsin iloisesti ja huolettomasti tavalla, joka monen mielestä vaikutti epäsopivalta nykyisessä maailmanajassa ja tilanteessa.

Marinin mielestä jo hänen suosikkibiisinsä nimi soveltuu elämänohjeeksi muutenkin, koska Marin ei omien sanojensa mukaan halua ajatella liian pitkälle eteenpäin.

– Asioita tapahtuu, välillä ne ovat mukavia ja välillä vähemmän mukavia. En myöskään katsele menneisyyteen. Pyrin elämään tässä ja nyt ja nauttimaan elämästä.

Marinin mukaan biisiin liittyy tavallaan myös raskas korona-aika, joka Marinin mukaan olisi jo takana päin.

– Se on ollut vaikeaa myös siksi, että emme ole voineet olla toistemme seurassa ja toistemme lähellä. Biisi kuvastaa sitä, että kun yhteiskunta avautuu, voimme olla taas toistemme seurassa. Tämä on siis korona-ajan jälkeen merkityksellinen biisi, pääministeri sanoi.

Omikron leviää, terveydenhuollon kuormitus paisuu

Marinin puheet korona-ajan päättymisestä ja yhteiskunnan avautumisesta eivät juurikaan vastaa reaalimaailman tilannetta vuoden 2021 viimeisinä päivinä, jolloin omikron-variantti leviää vauhdilla ja terveydenhuollon paisuva kuormitus laajasti herättää huolta.

Pääministerin tv-esiintymisestä keskustellaan kriittiseen sävyyn Twitterissä:

Juuri joulun alla hallitus tiedottikin monista uusista rajoituksista vaikeutuneen koronatilanteen hillitsemiseksi.

Pääministerin tartu hetkeen ja nauti elämästä -tyyliset puheet saattoivat kuulostaa tapaninpäivänä oudoilta myös Ukrainan rajalla kiristyneen tilanteen vuoksi.

Pelastajaksi kuitenkin saatiin jälleen Yleisradio, joka lisäsi viime hetkellä ohjelman kuvanauhan päälle maininnan siitä, että ohjelma on kuvattu lokakuussa.

Marinin ja muiden pääministerien tähdittämä viihdeohjelman erikoisjakso on saanut valtavasti huomiota niin perinteisessä mediassa kuin somessa. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa, jossa niin ikään kerrotaan siitä, että ohjelma on nauhoitettu aiemmin. Mainita hyppää esille, sillä muiden Areenassa olevien ohjelmien yhteydessä ei kerrota, onko jaksojen ensiesitys ollut nauhoite vai suora lähetys.

Yle puffaa näyttävästi Elämäni Biisi -ohjelman pääministerijaksoa myös verkkosivuillaan, ja kaikissa jutuissa mainitaan jo ingressissä, että ohjelma on nauhoite.

Yle siivoaa pääministerin mainehaittoja

Yleisradio tekee nyt kaikkensa tuodakseen esille, että tapaninpäivänä esitetty viihdeohjelma oli nauhoite eikä suora lähetys. Ohjelman tuottaja Samu Reijonen tiedottaa erikseen asiasta myös Twitterissä:

Reijoselle kuitenkin huomautetaan, että ratkaisu on kummallinen, koska tavallisesti Yle ei korosta eikä tuo mitenkään esille sitä, onko ohjelma suora lähetys vai nauhoite.

https://twitter.com/PaakkinenReeta/status/1475254669756796932

Myöskään Yle Areenassa katsottavissa olevien, aiempien Elämäni Biisi -jaksojen yhteydessä ei kerrota, onko ensiesitys ollut nauhoite vai suora lähetys.

Ylen toimitus on viime aikoina muutenkin kunnostautunut pääministeri Marinin julkisuuskuvan suoristamisessa ja mainehaittojen siivoamisessa. Suomen Uutiset kertoi asiasta viimeksi vain muutama viikko sitten.

Huonosti nykyhetkeen soveltuvia kommentteja

Suomen Uutiset tavoitti Yleisradion vastaavan tuottajan Samu Reijosen, jonka mukaan viime viikolla, joulun alla syntyi toimituksellinen päätös siitä, että katsojille kerrotaan Elämäni Biisi-ohjelman pääministerijakson olevan nauhoite.

Reijosen mukaan tekstimuotoinen tieto lisättiin ohjelman lähetykseen viime hetkillä lähetyskeskuksesta, eikä mainintaa ole nähtävillä, jos ohjelman jakson katsoo Yle Areenasta.

– Todettiin, että on olemassa niin räikeä ristiriita nykyisen tilanteen kanssa, että pyrimme selvittämään sitä myös katsojille. Taustalla on myös se, että asiakaspalvelussa on joulunpyhinä vajaa miehitys, joten pyrimme siihen, ettei heräisi hirveästi kysymyksiä.

Ristiriidalla Reijonen viittaa ohjelman nauhoituksen jälkeen tulleisiin koronarajoituksiin, jotka tällä hetkellä esimerkiksi estävät monien tilaisuuksien järjestämisen.

Reijonen myöntää, että myös ohjelman vierailta ja juontajalta kuultiin kommentteja, jotka soveltuvat huonosti nykyhetkeen.

– Koronarajoitukset ovat kiristyneet. Emme halunneet esittää ikään kuin virallisena linjauksena sitä, että ohjelmassa kehotetaan halaamaan.

SUOMEN UUTISET