Kanadan pääkaupungin kaduilla on lauantaina odotettavissa ruuhkia, sillä tuhansien rekkojen ja muiden ajoneuvojen kolonnat lähestyvät Ottawaa eri suunnista. Rokotepakkoa vastustaneiden rekkakuskien protestista on nopeasti kasvanut spontaani kansanliike, joka vaatii kaikkien koronarajoitusten poistamista ja pääministerin eroa. Saman tyyppinen rekkakuskien mielenosoitus on suunnitteilla myös Suomessa.

Vapauden kulkueeksi (Freedom Convoy) nimetty protesti sai alkunsa siitä, että tammikuun puolivälissä osa rekkakuskeista päätti ryhtyä vastustamaan Kanadan ja Yhdysvaltain välisessä rahtiliikenteessä käyttöön otettua kuljettajien rokotepakkoa. Ajatuksena oli, että maan kummaltakin rannikolta lähtee liikkeelle rekkakulkueita, jotka kohtaavat pääkaupunki Ottawassa.

Protesti on kuitenkin hyvin lyhyessä ajassa paisunut spontaaniksi kansanliikkeeksi, jossa on mukana paljon muitakin ihmisiä kuin rekkakuskeja. Rekkakuskien rokotepakon kumoamisen lisäksi protestoijat vaativat kaikista koronarajoituksista luopumista ja pääministeri Justin Trudeaun eroa.

Ihmiset ovat kyllästyneitä koronarajoituksiin

Eri puolilta Kanadaa lähteneet rekkasaattueet ovat nyt olleet tien päällä muutamia päiviä. Monin paikoin ihmiset ovat kerääntyneet tien varsille ja valtatien ylikulkusilloille kannustamaan rekkakuskeja. Taukopaikoilla vapaaehtoiset ovat jakaneet ilmaista ruokaa kolonnan osallistujille.

Kukaan ei tiedä protestiin osallistuvien tarkkaa määrää, mutta Ottawaan saattaa hurjimpien arvioiden mukaan kerääntyä lauantaina jopa 50 000 rekkaa ja muuta ajoneuvoa. Mielenosoittajien suunnitelmana on leiriytyä parlamenttitalon edustalle siihen asti, kunnes hallitus ryhtyy toimenpiteisiin. Vielä ei ole tiedossa, aikovatko poliisit yrittää estää kulkueen pääsyn parlamenttitalolle.

Osa rekoista on jo saapunut perille pääkaupunkiin. Mielenosoittajien viesti on selkeä: ihmiset ovat perin pohjin kyllästyneitä Trudeaun hallituksen koronarajoituksiin.

Pääministeri Justin Trudeau ilmoitti torstaina altistuneensa koronavirukselle ja menevänsä omaehtoiseen koronakaranteeniin viideksi vuorokaudeksi. Monet ovat sitä mieltä, että Trudeau haluaa vain mennä piiloon mielenosoittajilta.

Pääministeri: ”Vain pieni ääriryhmä”

Trudeau on aiemmin kommentoinut rekkakulkuetta ”pieneksi ääriryhmäksi, jonka ajatukset eivät ole hyväksyttävissä” ja joka ei edusta kanadalaisten enemmistön mielipiteitä. Rekkasaattueen matkan varrelta kuvattujen videoiden perusteella näyttää kuitenkin siltä, että rekkakuskeilla on varsin laajojen kansanjoukkkojen tuki.

Pääministeri Trudeaun oman näkemyksen mukaan kanadalaiset ovat ”vihaisia ja turhautuneita” rokottamattomia kohtaan, kertoo Kanadan yleisradioyhtiö CBC. Kanadassa 80 prosenttia yli viisivuotiaista on täysin rokotettuja. Trudeau ilmaisi näkemyksensä rokottamattomista sen jälkeen, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli kertonut haluavansa tehdä rokottamattomien elämän mahdollisimman hankalaksi.

Miljoonia dollareita tukea polttoainekuluihin

Rekkakulkueen laajaa kansansuosiota kuvaa sekin, että järjestäjät keräsivät joukkorahoituksen avulla hyvin lyhyessä ajassa yli kuusi miljoonaa Kanadan dollaria (4,2 miljoonaa euroa), jotka on tarkoitus käyttää osallistujien polttoaine-, ruoka- ja majoituskulujen kattamiseen.

Yhdessä vaiheessa joukkorahoitusalusta GoFundMe uhkasi pidättää rahat, koska järjestäjät eivät sen mielestä olleet esittäneet riittävän tarkkaa suunnitelmaa keräysvarojen käytöstä. Kanadan yleisradioyhtiö CBC:n käyttämä asiantuntija varoittaa, että GoFundMe voi joutua ongelmiin ”terrorismin rahoittamisesta”, jos rekkaprotesti kääntyy väkivaltaiseksi.

CBC on pyrkinyt leimaamaan protestoijat ”äärioikeistolaisiksi”, koska mielenosoittajien kylteissä Kanadan hallituksen koronarajoituksia on verrattu kommunistien tai natsien tekoihin ja holokaustiin. CBC jopa varoittaa, että edessä voi olla vuosi sitten tammikuussa tapahtuneeseen Capitolin valtaukseen verrattavissa oleva tapahtuma. Rekkasaattuen osallistujat puolestaan vakuuttavat, että kyseessä on rauhanomainen mielenosoitus.

Lahjoittajat yksityishenkilöitä ja pienyrityksiä

Yksittäisiä lahjoittajia on yli 80 000. CBC on hyvin huolissaan siitä, että monet lahjoittajat ovat antaneet rahansa joko nimettömänä tai käyttäen satiirista nimimerkkiä. Lahjoittajien joukossa ovat muiden muassa ”Justin Trudeau”, ”Theresa Tam” (Kanadan THL:n ylijohtaja), ”Fidel Castro – Justin Trudeaun isä”, ”Justin Trudeaun omatunto” ja ”Eroa Trudeau”.

Kanadan yleisradioyhtiötä huolestuttaa myös se, että monet lahjoitukset ovat tulleet ulkomailta. CBC myöntää kuitenkin, että tuhannet lahjoitukset ovat ilmiselvästi kanadalaisilta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Lahjoittajien joukossa on erityisen paljon Ontarion ja Albertan osavaltioissa sijaitsevia pienyrityksiä.

Oheisella videolla Suomesta Kanadaan muuttanut rekkakuski Jan-Erik Petäjä kertoo suomeksi tunnelmistaan matkalla Ottawaan. Tältä näyttää ”vapauden kulkueeseen” osallistuvan kanadalaisrekan nupissa.

Nähdäänkö sama myös Suomessa?

Suomessakin on suunnitteilla Kanadan mallin mukainen rekkaprotesti. Facebookin Convoy Finland 2022 -ryhmään on lyhyessä ajassa liittynyt yli 25 000 jäsentä. Järjestäjät kertovat tavoitteistaan näin:

”Myöhemmin sovittavana ajankohtana tukimme eduskuntatalon ympäristön ja koko Helsingin keskustan kaikilla mahdollisilla ajoneuvoilla. Vaadimme 1) kaikkien koronatoimenpiteiden ja -rajoitusten purkamista
2) polttoaineen hinnan/verotuksen tuntuvaa laskua.”

SUOMEN UUTISET