Lähes kolme viikkoa kestänyt rekkamielenosoitus Kanadan pääkaupungin kaduilla saattaa saada loppunsa lähipäivinä. Maahan on julistettu hätätila ja poliisi valmistautuu poistamaan rekat keinolla millä hyvänsä. Myös Suomessa on odotettavissa tööttäilyä monissa kaupungeissa ensi viikonloppuna tapahtuvan torviprotestin merkeissä.

Freedom Convoy -mielenosoitus Kanadan parlamenttitalon vieressä on kutistunut alkuperäisestä noin 500 rekasta noin 360 ajoneuvoon, arvioi Ottawan poliisi. Rajanylityspaikkoja tukkineet rekkamielenosoitukset on jo purettu. Couttsin raja-aseman yli kahdeksi viikoksi tukkineet mielenosoittajat päättivät poistua vapaaehtoisesti ja lähtiessään halasivat poliiseja kansallislaulua laulaen.

Hätätilalaki otettu käyttöön

Kanadan hallitus julisti tiistaina hätätilan, joka antaa liittovaltion hallitukselle laajat valtuudet erilaisiin pakkotoimiin. Tämä on ensimmäinen kerta Kanadassa, kun hätätilalaki on otettu käyttöön. Sitä edeltänyttä sotatilalakia käytettiin rauhan aikana vain kerran. Silloin vuonna 1970 asialla oli Justin Trudeaun isä Pierre Trudeau. Syynä olivat Quebecin separationistit.

Useiden provinssien eli osavaltioiden pääministerit olivat sitä mieltä, että hätätilalain käyttöönotolle ei ole tarvetta. Esimerkiksi Quebecin provinssin pääministeri Francois Legault pelkäsi, että hätätilalaki vain pahentaa kansakunnan jakautumista. Myös kansalaisoikeusjärjestöjen edustajat ovat pitäneet hätätilalain käyttöönottoa liioiteltuna ja perusteettomana.

Hätätilalain antamat valtuudet ovat voimassa 30 vuorokautta, mutta hallituksen pitää hyväksyttää ne eduskunnan äänestyksessä alkuviikosta. Trudeau on selvästikin päättänyt ryhtyä koviin otteisiin jo ennen eduskunnan äänestystä. Ensi viikonloppu tulee olemaan rekkamielenosoituksen osalta kohtalokas.

Poliisi jakaa varoituslappuja ja sakkoja

Ottawan poliisi jakoi keskiviikkona rekkakuskeille lappuja, joissa varoitettiin, että mielenosoituspaikalle jääviä odottaa kova kohtalo: heidät voidaan pidättää ja asettaa syytteeseen eri rikoksista. Lisäksi heidän ajoneuvonsa voidaan takavarikoida ja poistaa paikalta.

Rekkakuskeja uhkailtiin myös ajokortin ja ammattiajoluvan laittamisella hyllylle tai peruuttamisella. Lisäksi mielenosoittajien henkilökohtaiset ja yrityspankkitilit voidaan sulkea.

Erityisesti poliisi varoitti tuomasta alle 18-vuotiaita lapsia ”laittomalle mielenosoituspaikalle”, sillä siitä saattaa seurata 5 000 dollarin sakot ja/tai jopa viisi vuotta vankeutta. Tähän asti mielenosoitusalueella on ollut paljon lapsia, joille pystytettiin ikioma pomppulinna.

Mielenosoittajille polttoainetta tai muita tarvikkeita tuovia ihmisiä uhataan myös sakoilla ja syytteillä. Tavoitteena on, että rekoissa tulisi kylmä, kun polttoainekäyttöiset sisälämmittimet lakkaavat toimimasta. Aiemmin Ottawan kaduilla nähtiin tukiprotesteja, kun kymmenet ihmiset kävelivät dieselkanisterien kanssa kadulla poliisin kieltoa uhmatakseen.

Liittovaltion poliisit tulossa Ottawaan

Torstaina poliisi aloitti sakkolappujen jakamisen rekkakuskeille. Parlamenttitalon ympärille on pystytetty mellakka-aidat.

Hätätilan julistaminen antaa Trudeaulle mahdollisuuden tuoda Ottawaan liittovaltion poliisit (RCMP), jotka tunnetaan yhä ratsupoliiseina, vaikka eivät enää käytäkään hevosia. Sotilaita Trudeau ei aio ainakaan toistaiseksi kutsua hätiin.

Mielenosoittajat aikovat jäädä

Mielenosoittajat puolestaan korostavat sitä, että kyseessä on laillinen ja rauhanomainen mielenosoitus. He aikovat jäädä Ottawaan ja pyytävät mahdollisimman monia ihmisiä tulemaan paikalle viikonloppuna perheineen: tarjolla on ruokaa ja halauksia.

Mielenosoittajat syyttävät Trudeauta tyrannimaisista otteista ja siitä, että hätätilalaki otettiin käyttöön vain siksi, että jotkut kanadalaiset ovat eri mieltä pääministerinsä kanssa.

Antifa-punkkari ajoi autollaan mielenosoittajien päälle

Rekkamielenosoitus on pääosin sujunut hyvin rauhallisissa merkeissä, jos ei oteta huomioon sitä, että jatkuva tööttäileminen on ajoittain käynyt pahasti lähiseudun asukkaiden hermoille.

Pahin väkivallanteko nähtiin kaksi viikkoa sitten perjantaina, kun 42-vuotias mies ajoi mielenosoittajien joukkoon valkoisella Jeepillä, kertoo Kanadan yleisradio. Yksi mielenosoittaja jouduttiin viemään sairaalaan ja kolme muuta sai lievempiä vammoja.

Autoa kuljettanut anarkistivegaani tunnetaan hyvin Kanadan punk- ja Antifa-piireissä. Häntä tullaan syyttämään neljästä törkeästä pahoinpitelystä.

Trudeau on menettänyt tilanteen hallinnan

Monien mielestä Trudeau on menettänyt tilanteen hallinnan. Keskiviikkona eduskunnan kyselytunnilla konservatiivikansanedustaja Melissa Lantsman lainasi Trudeaun omia sanoja vuodelta 2015.

– Jos kanadalaisten oletetaan luottavan hallitukseensa, hallituksen on luotettava kanadalaisiin.

Lantsman kritisoi sitä, että Trudeau on haukkunut mielenosoittajia muun muassa misogynisteiksi, rasisteiksi, naisten vihaajiksi ja tiedevastaisiksi. Lisäksi hän piti hätätilan julistamista perusteettomana.

Liberaalipuolueen Trudeau vastasi syyttäen konservatiiveja siitä, että he haluavat ”seistä samassa rintamassa hakaristilippujen heiluttelijoiden kanssa”. Koska Melissa Lantsman sattuu olemaan juutalainen, Trudeaun lausahduksesta nousi tietenkin valtava äläkkä ja Trudeau joutui lähtemään karkuun kyselytunnilta häntä koipien välissä.

Kieltäytyy keskustelemasta mielenosoittajien kanssa

Trudeau on johdonmukaisesti kieltäytynyt keskustelemasta mielenosoittajien kanssa. Hän on pyrkinyt leimaamaan kaikki mielenosoittajat pahoiksi ihmisiksi, rasisteiksi ja vihapuhujiksi, koska jonkun yksittäisen henkilön nähtiin heiluttavan hakaristilippua ensimmäisenä mielenosoituspäivänä.

Vuonna 2021 Trudeaulla oli toinen ääni kellossa, kun maanviljelijät tukkivat valtateitä New Delhissä yli vuoden ajan. Tuolloin Trudeau painotti vuoropuhelun tärkeyttä ja sanoi, että ”Kanada tulee aina puolustamaan ihmisten oikeutta rauhanomaiseen mielenosoittamiseen”.

Mutta nyt kun rauhanomainen mielenosoitus on Ottawan kaduilla, Trudeau ei halua nähdäkään mielenosoittajia, vuoropuhelusta puhumattakaan.

Suomessa torviprotesti viikonloppuna

Useat Kanadan provinssit ovat jo ilmoittaneet luopuvansa koronapassista ja koronarajoitteista. Siltä osin mielenosoittajat ovat siis jo voittaneet. Mutta he eivät aio vielä luovuttaa. Freedom Convoy -mielenosoituksissa tuntuu olevan kyse jostain paljon suuremmasta.

Suomessa on perjantaina ja lauantaina odotettavissa hitaasti ajavien autoletkojen torviprotesti useissa kaupungeissa. Täälläkään pääministeri ei suostu keskustelemaan mielenosoittajien kanssa. Polttoainevero ja hoitajien rokotepakko ovat asioita, joista Marinin hallitus ei suostu missään olosuhteissa tinkimään.

SUOMEN UUTISET