Kanada on Bloombergin mukaan erikoinen koelaboratorio Pohjois-Amerikassa. Maan maahanmuuttopolitiikka on avointa niin työntekijöille kuin opiskelijoillekin. Kohonneen inflaation myötä maassa on havaittu harmillinen ongelma: kansalaisten ostovoima laskee, kun palkat polkevat paikoillaan.

Bloombergin mukaan Kanadan tilanne on joko mahtava tai kamala riippuen siitä, kenen näkökulmasta asiaa katsoo.

Työnantajat ovat saaneet ulkomaalaisia työntekijöitä ja tehtaat pyörimään. Työntekijöiden osalta palkan ostovoima hiipuu, kun noin viiden prosentin inflaatio syö ostovoimaa niukoiksi jääneen palkkakehityksen myötä.

Kärsiikö talouskasvu palkkakilpailussa?

Kanada on saanut taloutensa kasvamaan rivakasti koronakuopan jälkeen. Talous toki kasvaa, vaikka väki on töissä pienemmälläkin palkalla. Työllisyysaste ei selitä koko eroa.

Kanadalla on kehittynyt tukijärjestelmä esimerkiksi lasten päivähoidossa, ja pandemian aikana erityisesti toimiva terveydenhuolto on mahdollistanut korkean työllisyysasteen.

Kanadalaisten palkkoja polkee myös pohjoisamerikkalaisittain korkea järjestäytymisaste. Noin 30 prosenttia kanadalaisista työntekijöistä kuuluu ammattiyhdistyksiin. Palkkasopimuskaudet ovat monivuotisia ja palkat ovat lukossa rehottavan inflaation edessä.

Työntekijät maksavat laskun

Kanadan työllisyysaste on kohonnut pääosin matalapalkka-alojen turvin. Tutkija Armine Yalnizyan heittääkin ilmoille kysymyksen:

– Ovatko kanadalaiset työntekijät nyt sitten paremmassa asemassa?

Henri Alakylä