Kanadan pääministerin kamppailu häntä vastustavia mielenosoittajia vastaan kiihtyy. Mielenosoituksen johtajia on pidätetty. Erityisesti Trudeau on käynyt vastustajiensa rahojen kimppuun: monen mielenosoittajan pankkikortti on lakannut yllättäen toimimasta.

Poliisi on alkanut poistaa rekkamielenosoitusta Ottawan keskustassa. Jo torstai-iltana poliisi otti suurella joukolla kiinni joitakin yksittäisiä henkilöitä mielenosoitusalueelta. Ainakin kaksi mielenosoituksen keskeisistä johtohahmoista, Tamara Lich ja Chris Barber on pidätetty ja heidät tullaan asettamaan syytteeseen, kertoo Kanadan yleisradioyhtiö CBC.

Poliisi on eristänyt mielenosoitusalueen estääkseen kansalaisia pääsemästä mielenosoittajien avuksi. Torontolaislehden kolumnisti vertaa tilannetta Berliinin muuriin: ennen oli Checkpoint Charlie, nyt on Checkpoint Trudeau.

Hallitus haluaa viedä mielenosoittajien rahat

Pääministeri Justin Trudeaun hallituksen tähtäimessä on erityisesti mielenosoitusten rahoitus. Joukkorahoituksella kerätyt suuret rahamäärät ovat saaneet hallituksen todella huolestumaan.

– Aiomme seurata rahan jälkiä. Aiomme pysäyttää näiden laittomien sulkujen rahoituksen, sanoi valtionvarainministeri Chrystia Freeland lehdistötilaisuudessa maanantaina.

– Jos rekkaasi käytetään näissä laittomissa suluissa, yrityksesi pankkitili jäädytetään.

Torstaina pidätetty Tamara Lich kertoi toimittajille, että hänen pankkitilinsä on jo jäädytetty. Eräs toinenkin mielenosoittaja kertoi, että hänenkin tilinsä on jäädytetty.

Kanadassa tilanne on siis se, että jos osallistut hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen, pankkikorttisi saattaa lakata toimimasta.

Mielenosoittajien työ ja elinkeino vaarassa

Rekan takavarikoimisen ja pankkitilien jäädyttämisen lisäksi kuljettajia on uhkailtu myös ajokortin, ammattiajoluvan ja ajoneuvon vakuutuksen laittamisella ”hyllylle” tai peruuttamisella. Hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen osallistumisesta saattaa siis seurata se, että ihminen menettää elinkeinonsa kokonaan.

Oikeusministeri David Lametti on sanonut, että oikeustoimia tullaan kohdistamaan erityisesti sellaisiin suurlahjoittajiin, jotka ovat aiemmin lahjoittaneet rahaa Trumpin kampanjaan. Trudeaun hallituksen toimilla on siis selvä poliittinen painopiste.

Lemmikit ja lapsetkin otetaan huostaan

Rahojen ja elinkeinon viemisen lisäksi Trudeaun hallinto uhkailee vievänsä mielenosoittajilta lemmikit ja lapsetkin. Ottawan viranomaiset muistuttavat mielenosoittajia, että jos joudut putkaan, lemmikkiäsi säilytetään korkeintaan kahdeksan päivää viranomaisten hallussa sinun kustannuksellasi. Sen jälkeen sinun katsotaan luopuneen lemmikistäsi.

Eli jos putkareissu kestää yli kahdeksan päivää, saatat vapaaksi päästyäsi huomata, että rakas lemmikkisi on lopetettu viranomaisten toimesta.

Viranomaiset ovat huolissaan myös mielenosoittajien lapsista. Ottawan lastensuojeluviranomaiset tiedottavat, että heillä on virkavelvollisuus ottaa huostaan mielenosoittajien lapset, mikäli vanhemmat kiinniotetaan eikä muita järjestelyjä lasten hoitamiseksi ole tehty. Lapset sentään luvataan palauttaa vanhemmille kustannuksitta heti kun vanhemmat pääsevät pois putkasta.

Pankeilla velvollisuus lopettaa kaikki toimet

Trudeaun hallituksen hätätilalain nojalla antama asetus määrää, että kaikilla rahoituslaitoksilla on velvollisuus lopettaa kaikki toimet mielenosoituksiin tai niiden rahoittamiseen osallistuneiden henkilöiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että kohdehenkilö ei voi nostaa tililtään rahaa tai maksaa laskujaan. Ei edes elatusapumaksuja.

Mielenosoitusten rahoittaminen on tavallaan rinnastettu terrorismin rahoittamiseen. Pankeilla on velvollisuus viipymättä ilmoittaa liittovaltion poliisille ja Kanadan tiedustelupalvelulle kaikki tiedot kohdehenkilöiden pankkitileistä ja tilisiirroista.

Pankeilla on velvollisuus pyrkiä tunnistamaan mielenosoituksiin osallistuneet kohdehenkilöt itse, mutta viranomaiset myös lähettävät pankeille nimilistoja epäilyksen alaisista kohdehenkilöistä, joiden tilit on suljettava. Poliisi kerää nimilistoja mielenosoituksiin osallistuvien ajoneuvojen rekisterinumeroiden perusteella.

Hätätilalaki on voimassa vain 30 päivää, mutta pankit voivat sen jälkeen itsenäisesti päättää lakata tarjoamasta palveluitaan ”ongelma-asiakkaille”, koska nämä muodostavat pankille riskin tulevaisuudessakin, toteavat Kanadan yleisradion haastattelemat asiantuntijat. Pankeilla on oikeus valita asiakkaansa.

Hallituksen vastustajan kohtalo on synkkä

Trudeaun hallinto maalailee siis vastustajilleen synkkää tulevaisuutta: jos osallistut hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen, sinut voidaan laittaa putkaan epämääräiseksi ajaksi. Sitten kun joskus pääset putkasta, huomaat, että autosi on takavarikoitu ja pankkikorttisi on lakannut toimimasta.

Lisäksi ajokorttisi, ammattiajolupasi ja liikennevakuutuksesi on peruutettu, joten työsi kuljetusalalla ovat ohi. Koirasi on lopetettu ja lapsesi ovat jossakin lastensuojelulaitoksessa, mutta et pääse hakemaan heitä edes taksilla, koska pankkikorttisi ei toimi.

Onnistunut rahankeräys säikäytti Trudeaun

Heti liikkeelle lähdettyään Freedom Convoy onnistui keräämään GoFundMe-joukkorahoitussivustolla yli 10 miljoonaa Kanadan dollaria kaikkiaan 120 000 lahjoittajalta. Samaan aikaan pääministeri Trudeau väitti, että rekkamielenosoituksen kannattajat ovat vain pieni ja syrjäytynyt ääriryhmä. Lahjoitusten ja lahjoittajien määrä kertoi kuitenkin aivan muuta.

GoFundMe ei kuitenkaan suostunut tilittämään lahjoituksia eteenpäin rekkakuskeille, vaan painostuksen alla sulki keräyksen ja ilmoitti palauttavansa rahat takaisin lahjoittajille. Siinä vaiheessa Freedom Convoyn järjestäjät kääntyivät kristillisen GiveSendGo-joukkorahoitussivustoon puoleen, joka keräsi lyhyessä ajassa 9 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria 102 000 lahjoittajalta.

Kanadan yleisradion mukaan monet lahjoittajista olivat samoja. Yli puolet rahoista tuli yhdysvaltalaisilta lahjoittajilta.

GiveSendGo-keräyksen rahoille kävi vielä huonommin kuin aiemmin. Rekkakuskit eivät saaneet mitään, vaan Ottawan osavaltion hallinto jäädytti varat. Lisäksi hakkeri murtautui GiveSendGon nettisivuille ja sai haltuunsa lahjoittajien sähköpostiosoitteet, jotka hakkeri sitten julkaisi netissä.

Lahjoittajien nimiä julkaistu lehdissä

Nyt tällä hakkeroidulla listalla olleet lahjoittajat odottelevat kylmä rinki takamuksen alla, milloin pankki ilmoittaa, että heidän tilinsä on jäädytetty. Pankkien lisäksi heitä vainoavat toimittajat, jotka ovat julkaisseet lahjoittajien nimiä lehdissä.

Lehdet ottaneet ihmisiin yhteyttä jopa muutaman kympin lahjoituksen takia kysyäkseen, miksi henkilö halusi tukea Freedom Convoyta. Joku voi pitää tätä normaalina journalistisena toimintana, mutta käytännössä se on pelkkää ahdistelua ja maalittamista.

Jotkut lahjoittajista ovat joutuneet sulkemaan yrityksensä tai menettäneet työpaikkansa julkishallinnossa sen jälkeen, kun heidän nimensä on julkaistu. Ja sitten vielä ihmetellään, että miksi niin monet lahjoittajista halusivat esiintyä valenimellä tai pysyä anonyymeina.

Kryptovaluutat kasvattavat suosiotaan

Monet ihmiset ovat kaiken tämän jälkeen menettäneet luottamuksensa joukkorahoitussivustoihin, koska on tullut kipeän selväksi, että ”väärää mieltä” oleva ei välttämättä ikinä saa hänelle lahjoitettuja rahoja.

Myös luottamus pankkeihin ja luottokortteihin on vaarassa, varsinkin jos Trudeaun hallinnon toimet johtavat suurten ihmisjoukkojen pankkitilien jäädyttämiseen. Moni varmasti nostaa lisää käteistä patjan alle.

Kryptovaluutat, kuten Bitcoin, ovatkin kasvattaneet suosiotaan Freedom Convoyn tukijoiden keskuudessa. Myös Trudeaun hallitus on huomannut tämän.

– Tulemme laajentamaan Kanadan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastaista lainsäädäntöä siten, että se kattaa joukkorahoituksen ja maksunvälittäjät, valtionvarainministeri Chrystia Freeland lupaa. Muutokset tulevat kattamaan myös kryptovaluutat.

SUOMEN UUTISET