Ottawan rekkamielenosoitus on purettu ja syytteitä ropisee. Ottawan pormestari haluaa laittaa pois hinatut rekat pakkohuutokauppaan. Poliisipäällikkö uhoaa, että kaikki mielenosoitukseen osallistuneet tullaan jäljittämään ja asettamaan vastuuseen. Kriitikot ovat verranneet Trudeaun toimintaa Romanian ex-diktaattori Ceaușescuun ja Kiinan sosiaalisen pisteytyksen järjestelmään. Keskiviikkona starttaa USA:n rekkakulkue.

Kolme viikkoa kestänyt Ottawan rekkamielenosoitus päättyi viikonloppuna, kun poliisi otti kiinni yhteensä 191 mielenosoittajaa ja hinasi 76 ajoneuvoa pois kaduilta, kertoo uutistoimisto Reuters. Muualla maassa Freedom Convoy -mielenosoitukset tulevat todennäköisesti jatkumaan ainakin viikonloppuisin.

Syytteitä ja sakkoja ropisee

Kiinni otettuja mielenosoittajia vastaan aiotaan nostaa ainakin 389 erilaista syytettä muun muassa niskoittelusta, ilkivallasta ja poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta, kertoo Ottawan virkaa tekevä poliisipäällikkö Steve Bell. Edellinen poliisipäällikkö Peter Sloly erosi viime viikolla, kun hänen toimintaansa mielenosoitusten suhteen ei oltu tyytyväisiä. Mutta Steve Bell pani tuulemaan.

– Tämä operaatio ei ole ohi, poliisipäällikkö Bell sanoi. Poliisi aikoo varmistaa, että kadunvaltaajat eivät pääse enää takaisin.

Poliisi pyrkii aktiivisesti tunnistamaan ja etsimään mielenosoituksiin osallistuneita, jotta heidät voidaan asettaa syytteeseen tai taloudelliseen vastuuseen. Kukaan ei pääse välttymään rapsuilta.

– Tämä tutkinta tulee jatkumaan kuukausia, poliisipäällikkö lupaa.

Sakkojen lisäksi taloudellinen vastuu voi iskeä myös pankkitilin sulkemisen muodossa. Reutersin mukaan tähän mennessä pankit ovat jäädyttäneet yli 200 yksityishenkilön ja yrityksen tilit. Poliisi sanoo, että lisää nimilistoja kerätään koko ajan.

Pormestari: pistetään rekat pakkohuutokauppaan

Ottawan pormestari Jim Watson sanoi viikonloppuna, että hätätilalain ansiosta kaupungilla on oikeus laittaa kaduilta pois hinatut rekat pakkohuutokauppaan, jotta kaupungille aiheutuneet hinauskustannukset saadaan katettua. Ja juuri niin hän haluaisikin tehdä.

– Minä haluan, että ne myydään, pormestari Watson sanoi Kanadan yleisradion toimittajalle.

– En halua, että meidän yhteisöllemme niin paljon pelkoa ja turhautumista aiheuttaneet ihmiset saavat ajoneuvonsa takaisin.

Parlamentti äänestää hätätilalaista maanantaina

Parlamentti on jatkanut keskustelua pääministeri Justin Trudeaun hätätilalaista. Maanantaisen äänestyksen oletetaan menevän puoluerajojen mukaan.

Konservatiivit ovat sitä mieltä, että hätätilan käyttöönotto on liioittelua. Trudeaun puolueen liberaalit puolestaan pitävät toimenpiteitä oikein mitoitettuina ja välttämättöminä.

Jos parlamentti hyväksyy hätätilan julistamisen, hätätilavaltuudet ovat voimassa vielä kolme viikkoa. Kansalaisoikeusjärjestö Canadian Civil Liberties Association vastustaa hätätilaa ja aikoo viedä asian oikeuteen.

Romanian meppi: Trudeau on kuin Ceaușescu

Trudeau on saanut osakseen myös kovaa kritiikkiä. Romanian meppi Cristian Terhes soimasi Trudeauta europarlamentissa pitämässään puheessa.

– Kanadan pääministeri käyttäytyy kuin tyranni, kuin diktaattori. Hän on kuin Ceaușescu Romaniassa, Christian Terhes sanoi.

Startup-sijoittaja David Sacks syyttää Trudeauta siitä, että tämä yrittää luoda ”taloudellisen paarialuokan” viemällä ihmisiltä pankkitilit ja elannon. Sacks vertaa Trudeaun toimintaa Kiinan sosiaaliseen pisteytysjärjestelmään, joka ei täysin estä hallituksen kritisoimista, mutta tekee hallituksen vastustajien elämästä niin hankalaa, että harva uskaltaa ryhtyä toisinajattelijaksi.

Mielenosoitukset tulevat jatkumaan ja leviämään

Vaikka Ottawan päämielenosoitus on nyt purettu, Freedom Convoy -mielenosoitukset tulevat todennäköisesti jatkumaan viikonloppuisin eri puolilla Kanadaa.

Viime viikonloppuna tukimielenosoituksia järjestettiin tanssin ja laulun merkeissä ainakin Calgaryssa, Winnipegissä, Torontossa, Brittiläisen Columbian rajalla ja Edmontonissa, jossa poliisi antoi paikalliselle lehmitytölle sakkolapun hevosen tuomisesta mielenosoitukseen. Mielenosoittajat uhoavat kokoontuvansa joka viikonloppu, kunnes asioihin tulee muutos.

Naapurimaassa Yhdysvalloissa suunnitellaan vastaavanlaista People’s Convoy -kulkuetta Kaliforniasta pääkaupunkiin Washingtoniin. Kulkueen on määrä startata keskiviikkona.

SUOMEN UUTISET