Toronton päärautatieasemalla esillä ollutta mustien historiaa käsittelevää taidenäyttelyä vandalisoitiin. Media kiiruhti kirjoittamaan viharikoksesta, rasismista ja Klu Klux Klaanista. Poliisin julkaisemassa kuvassa teosta epäilty henkilö on kuitenkin musta mies.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa vietetään helmikuussa mustan historian kuukautta. Toronton rautatieaseman aulaan on pystytetty Toronton mustaa historiaa esittelevä taidenäyttely. Yhtä näyttelyn valokuvateosta on vandalisoitu piirtämällä siihen mustalla tussilla orjakaulus, kertoo paikallinen Toronto Star -lehti.

Valokuvassa papin kasukkaan pukeutuneen mustan naisen kaulan ympärille oli piirretty tussilla orjuuden aikana käytetty kaulakahle. Kuvassa esiintyvä Gloria C. Swain on mustien oikeuksia ajava aktivisti ja taiteilija. Hän kertoo Star-lehdelle olevansa erittäin vihainen ja loukkaantunut kuvan vandalisoimisesta.

Poliisin viharikosyksikkö tutkii

Valokuvan ottanut musta kuvataiteilija Anique Jordan on sitä mieltä, että kuvan vandalisointi on selvästi rasistista. Hänen mukaansa Klu Klux Klaaniin tai hirttosilmukkaan liittyvä rasistinen symboliikka on kaikille tuttua, mutta orjakaulus on vähemmän tunnettu, joten piirtäjän on täytynyt olla hyvin perehtynyt orjakaupan historiaan ja hänellä on ollut selvä vihamotiivi tai halu aiheuttaa harmia tietylle ihmisryhmälle.

Toronto Star -lehden ihmisoikeusasioihin erikoistunut musta toimittaja Angelyn Francis kirjoittaa, että Toronton poliisin viharikosyksikölle on ilmoitettu tästä asiasta ja viharikosyksikkö tulee olemaan yhteydessä Ontarion osavaltion syyttäjään määritelläkseen, onko tässä kyse viharikoksesta.

Lisäksi toimittaja kirjoittaa, että Toronton poliisi on jo tutkinut rautatieaseman valvontakameranauhat ja julkaissut kuvauksen epäillystä. Ilmeisesti hän ei kuitenkaan vaivautunut vilkaisemaan poliisin julkaisemia kuvia epäillystä ennen juttunsa julkaisemista, sillä poliisin kuvissa on musta mieshenkilö.

Media haluaa löytää ”rasistisia viharikoksia”

Kyse on tietenkin vasta rikosepäilystä, eikä ketään ole tuomittu mistään. Epäillyn ihonvärin huomioon ottaen on hyvin epätodennäköistä, että hänet tuomittaisiin viharikoksesta mustia kohtaan.

Huomionarvoista on kuitenkin median reaktio ja kova into kehystää tapahtunut ”viharikokseksi”, vaikka poliisin julkaisemat kuvat epäillystä kertovat aivan muuta. Median into löytää ”rasistisia viharikoksia” on tuttu Suomessakin. Esimerkiksi tamperelaisen pizzerian vuonna 2010 tapahtunut tuhopoltto, joka vaati kolmen ihmisen hengen leimattiin mediassa ensin rasismiksi. Todellisuudessa tuhopolton takana olivat pizzeriaa pyörittäneet irakilaisveljekset ja kaksi heidän tuttavaansa.

Toronton tapaus saattaa tietenkin olla lavastettu viharikos (”hate crime hoax”). Suomen Uutiset kertoi äskettäin tapauksesta, jossa musta näyttelijä Jussie Smollett sai tuomion lavastettuaan itseensä muka kohdistuneen viharikoksen, jossa hänen kaulaansa laitettiin väitetysti hirttoköysi. Smollettin väittämä ”viharikos” sai valtavasti huomiota mediassa, kunnes se todettiin valheeksi.

SUOMEN UUTISET