Saksassa järjestetyn seksuaalivähemmistöjen kulkueen aikana tapahtui kuolemaan johtanut pahoinpitely, jossa transmies sai surmansa. Tekoa pidetään viharikoksena. Epäilty tekijä on turvapaikanhakijana Saksaan tullut tsetseeni, jolla on aiempaakin rikostaustaa.

Münsterin kaupungissa Saksassa järjestettiin pari viikkoa sitten lauantaina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulkue. Myöhemmin illalla tapahtuman ollessa päättymässä tsetseeninuorukainen ja hänen kaverinsa huomasivat kolme naista bussipysäkillä.

Parikymppinen tsetseeninuorukainen alkoi haukkua naisia ”likaisiksi lesboiksi” ja ”likaisiksi huoriksi”, kertoo Focus-lehti. Kulkueeseen osallistunut 25-vuotias transmies tuli rauhoittelemaan tilannetta, mutta tsetseeninuorukainen tiputti hänet parilla iskulla.

Transmies kaatui selälleen asfalttiin satuttaen päänsä katuun. Hänet vietiin sairaalaan leikattavaksi päävammojen vuoksi, mutta hän kuoli hoidosta huolimatta muutamia päiviä myöhemmin.

”Meidän kaupunkimme on suvaitsevainen yhteisö”

Uhrin muistoksi järjestettiin muistotilaisuus, johon kokoontui Frankfurter Allgemeine -lehden mukaan 6500 ihmistä. Mukana oli myös Münsterin pormestari Markus Lewe (CDU), joka kommentoi, että ”meidän kaupunkimme on kansainvälinen ja suvaitsevainen yhteisö, ja me tulemme taistelemaan sen puolesta, että se olisi turvallinen tila vähemmistöille”.

Tapauksesta on uutisoitu Suomessakin ainakin Iltalehdessä. Iltalehden artikkeli korostaa, että kyseessä on viharikos, jonka motiivina oli homofobia ja transfobia, mutta ei kerro tekijän taustoista mitään.

Lahjakas urheilija ja Saksan mestari

Teosta epäiltynä on vangittu 20-vuotias Venäjän kansalainen nimeltä Nuradi A. Nuradi on kotoisin Tšetšeniasta ja tuli Saksaan turvapaikanhakijana äitinsä kanssa kahdeksan vuotta sitten.

Nuradi on lahjakas urheilija. Hän osallistui maahanmuuttajanuorille järjestettyihin, kotoutumista edistäviin nyrkkeilytreeneihin niin hyvällä menestyksellä, että voitti 14-vuotiaana Saksan mestaruuden nyrkkeilyssä.

Karkotus lykkääntyi sodan takia

Nuradi on saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa, mutta muuten häntä voitaisiin pitää hyvin kotoutuneena maahanmuuttajana. Hän suoritti peruskoulun loppuun ja kouluttautui sen jälkeen varastomieheksi.

Nuorukainen on kuitenkin joutunut ennenkin tekemisiin poliisin kanssa huume- ja väkivaltarikosten takia. Hänet on aiemmin tuomittu nuorisovankilaan. Nuradi on ollut tarkoitus karkottaa takaisin Tšetšeniaan, mutta hänen oleskelulupaansa jatkettiin äskettäin yhdellä vuodella, koska karkotuksia on vaikea toimeenpanna Venäjän aloittaman sodan takia.

SUOMEN UUTISET