Helsingin yliopiston pitäisi kasvattaa itsenäisesti ajattelevia tieteentekijöitä yhteiskuntaamme vahvistamaan. Valitettavasti yliopisto ei nykyisellään kykene selviytymään edes fuksiaisista tai lasten lautapelistä ilman totaalista höyrähtämistä ja armotonta, todellisuudesta irautunutta sekoilua. Eilen maanantaina yliopiston tiedotusosasto järjesti näytelmän, jossa ei ollut enää järjen hiventäkään.

Tapahtumat etenivät suunnilleen näin: joukko yliopiston fukseja – siis ensimmäisen vuoden opiskelijoita – leikkii ulkona Afrikan tähden hengessä. Hassuttelu päätyy videona someen. Saksalainen vaihto-oppilas näkee videon, ymmärtää sen väärin ja alkaa huutaa omituisia orjakaupasta, kolonialismista ja pelin rasistisuudesta. Iltalehti uutisoi ensimmäisenä asiasta, hetken päästä kaikki muutkin.

Yliopiston ainejärjestö pyytää anteeksi, fuksit laitetaan pyytämään anteeksi, yliopisto tarjoutuu järjestämään kriisiapua. Kun koko sotku lävähtää suomalaisten tietoisuuteen, alkaa kiivas keskustelu siitä, onko yliopisto irtautunut vallitsevasta todellisuudesta.

Jiri Keronen (ps.) moitii yliopistoa siitä, ettei se puolusta omia opiskelijoitaan rajuja syytöksiä vastaan: ”Hävetkää. Te ruojat ette seiso edes omien opiskelijoinne takana. Mitään rasistista ei missään ollut.”

Yliopisto vastaa absurdilla tavalla: ”Hei, kaikki osapuolet ovat opiskelijoitamme. Olemme järjestämässä kriisi- ja keskusteluapua kaikille osapuolille. Emme pysty aina näkemään, miltä yhteiskunnan käytännöt ja rakenteet tuntuvat niistä ihmisistä, jotka joutuvat arjessaan kokemaan rasismia.”

Jos yliopiston viestintäsekoilu oli jo alun perinkin kummallista, kriisiavun tarjoaminen vie sotkun aivan uudelle levelille.

PS Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom summaa: On paljon suomalaisia, jotka eivät saa mielenterveysongelmiin apua, kun sitä ei tarjolla ole. Se on surullista sekä samaan aikaan poliittinen arvovalinta. Sitten meillä on Helsingin yliopisto, joka järjestää kriisiapua lautapelistä. LAUTAPELISTÄ.”

Yliopiston omalaatuinen toiminta kirvoittaa valtavan määrän hapanta palautetta. Yliopisto reagoi sulkemalla Twitter-kommentoinnin yön ajaksi.

Helsingin yliopiston kommenttien perinpohjainen omituisuus herättää monelle kysymyksen siitä, onko yliopiston Twitter-tili kaapattu ja mahdollisesti muutettu parodiatiliksi. Yliopisto vastaa epäilyihin kieltävästi.

PS-aktiivi Tommi O. Pälve ruotii tapausta videoparodialla:

Kulmien kohoamisen ohella tapauksella on ikävämpikin merkitys. Useat verkkokeskustelijat ovat huomauttaneet, että yliopisto leimasi omat nuoret opiskelijansa erittäin ikävällä tavalla ja kaiken lisäksi väärin perustein.

Kohun käynnistänyt saksalainen vaihto-oppilas luuli, että Afrikan tähdessä leikitään orjanomistajia. Hän vaati seurauksia opiskelijoille ja yliopistolle. Kuten jokainen peliä pelannut tietää, tämä ei pidä paikkaansa.

Siitä huolimatta, että alkuperäinen syytös oli väärä, Helsingin yliopisto lähti omien opiskelijoidensa kimppuun, leimasi nämä kaikkien vertaistensa edessä rasisteiksi ja vaati julkista anteeksipyyntöä. Toiminta herättää vakavia kysymyksiä yliopiston ylimmän johdon harkintakyvystä.

Aiheeton rasistiksi syyttely on aikaisemmin johtanut kunnianloukkaustuomioihin.

SUOMEN UUTISET