Helsingin kirjamessuilla koettiin viime viikolla erikoinen tilanne, kun kaksi nuorta naista alkoi sättiä messujen divariosastolla myyntipöytäänsä pitänyttä kauppiasta siitä, että myynnissä oli intiaanin kuvalla varustettuja tupakkarasioita. Naiset vaativat, että tuote on heti poistettava myynnistä, koska kuva loukkaa alkuperäiskansoja.

Erikoinen tapaus tuli julkisuuteen, kun sotahistorian tutkija Emil Kastehelmi kertoi siitä Twitterissä.

– Eräällä divarilla oli myynnissä vanhoja tupakka-askeja, joissa oli intiaanin kuva. Arvaatteko jo, mihin tarina menee? Kastehelmi kysyi.

– Kaksi nuorta naista eivät tästä kuitenkaan pitäneet. He vaativat kovaan ääneen myyjältä, että tupakka-askit pitää ottaa pois myynnistä välittömästi. Tämä ei tietenkään divarinpitäjälle käynyt, ilmiselvistä syistä.

– Naiset alkoivat huutamaan myyjälle hyvin aggressiivisesti. Muun muassa sanat rasisti, natsi ja hakaristi mainittiin.

– Huudettuaan hetken kaksikko poistui divariständiltä niskojaan nakellen, olivathan he osoittaneet jälleen moraalista ylemmyyttään monien ihmisten edessä, Emil Kastehelmi kirjoittaa.

Antikvariaatin pitäjä: ”tyypillistä cancel-kulttuuria

Suomen Uutiset tavoitti kyseisen kauppiaan, joka vahvistaa, että tämän tyyppinen välikohtaus todellakin tapahtui. Turkulainen Antikvariaatti Arwo Paperi oli laittanut messuosastolleen esille pula-ajan piippu- ja savuketupakkapakkauksia.

Frisco-merkkiset tupakka-askit ovat peräisin turkulaisen Konstantin Kallion tupakkatehtaan varastosta. Kuva-aiheena on intiaanimies komeassa sulkapäähineessään. Tämä ei ollut miellyttänyt myyntipisteelle tulleita naisia.

– Ihan puskista tulivat siihen osoittelemaan ja vaativat, että tupakkarasiat pitää ottaa pois myynnistä, koska ne loukkaavat alkuperäiskansoja, kertoo antikvariaatin pitäjä Kimmo Lampinen Suomen Uutisille.

Lampinen oli kysynyt naisilta, keitä he ovat ja millä valtuuksilla he esittävät poistovaatimuksia. Esittäytymisten jälkeen vaihdettiin sanoja puolin ja toisin, mutta Lampisen mukaan ketään ei loukattu eikä haukuttu. Kimmo Lampinen pitää tapausta tyypillisenä ”cancel-kulttuurin” ilmentymänä.

– Ilmoitin poistavani askit myynnistä, mikäli demokratian polkuja kuljetaan ja eduskunta sellaisen lain saattaa voimaan, Lampinen kertoo.

Antikvariaatissa on tavaraa ja aatteita laidasta laitaan

Kimmo Lampinen kertoo, että hänen antikvariaatissaan on kirjoja ja erilaista keräilytavaraa noin 70 000 nimikettä, laidasta laitaan.

– Siellä on hyllyssä Koraani ja Raamattu vierekkäin ja poliittista kirjallisuutta ääripäästä toiseen, Lampinen sanoo.

Keräilyesineet edustavat oman aikansa kulttuuria ja kuvastoa, ja juuri sen takia niitä keräillään. Lampinen pitää menneen ajan kuvastosta loukkaantumista turhana ja jopa historian vääristelynä.

– Jos tuolle linjalle lähdetään, niin minähän saisin poistaa hyllystä kaikki Hiawatha-kirjat ja Tex Willerit ja paljon muuta. Järkevä kansanosa ei tällaiseen lähde.

Pula-ajan tupakkapakkaus

Sodanjälkeiseltä ajalta peräisin olevassa tupakkarasiassa mainostetaan erikseen, että 60 prosenttia pakkauksen sisältämästä tupakasta on peräisin oikein ulkomailta. Loppu on ilmeisesti suomalaista ”kessua”.

Askin kannessa on jylhän, sulkapäähineeseen pukeutuneen intiaanimiehen pää. Tupakoinnin keksivät Amerikan intiaanit, joten siinä mielessä intiaanimiehen kuvalla on suora yhteys rasian sisältöön.

Tupakkarasian hinta on ollut aikoinaan 50 markkaa, josta 16 markkaa on ollut valmiste- ja lisäveroa. Nyt näitä tupakkarasioita on myynnissä Antikvariaatti Arwo Paperin nettikaupassa vitosella. Paketin sisällä oleva mahorkka on saattanut vuosien varrella vähän kuivahtaa.

Messujen kävijämäärä romahti

Tänä vuonna Helsingin kirjamessujen kävijämäärä romahti, kertoo Yle. Tapahtuma keräsi hieman yli 50 000 vierasta, kun vuonna 2019 messuilla oli 90 000 kävijää. Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi pitää syynä sitä, että ikäihmiset jäivät kotiin koronapandemian seurauksena.

Vuonna 2018 kirjamessut herättivät keskustelua jättämällä piispat pois esiintymislavoilta. Evankelis­luterilaisen kirkon piispojen tekemät kirjailijahaastattelut korvattiin Helsingin apulaispormestareilla.

Samana vuonna Helsingin Kirjamessut perui Kiuas Kustannuksen osallistumisen kirjamessuille. Ohjelmajohtaja Ronja Salmi perusteli tuolloin kustantamon poisjättämistä sillä, että kustannustoimittaja Timo Hännikäisen ajatukset eivät vastaa kirjamessujen arvoja. Tapaus päättyi siten, että Suomen Messut Osuuskunta maksoi vahingonkorvauksena Kiuas Kustannus Oy:lle 2 000 euroa sopimusrikkomuksesta.

SUOMEN UUTISET