”Eihän pää kestä tällaista muuten”, perusteli Sanna Marinin yksityiselämänsä rientoja. Pääministeri vieraili elokuussa Kurosen grilli -ohjelmassa. Yhtenä keskustelunaiheena oli pääministerin jaksaminen. Ohjelman pohdinta on omiaan sen arvioimisessa, miten Marin lataa akkujaan.

Seuraavassa Suplassa julkaistu pääministerin jaksamista koskeva kohta:

Juontaja Sami Kuronen kysyy: Koetko, että sinun on helppo irtautua pääministerin roolista tarvittaessa, vai onko se sellainen rooli, että se kulkee 24/7 mukana?

Marin vastaa: No kyllä olen kesälomalla pyrkinyt siihen, että olisi ihan vaan Sanna. Välillä pitää pystyä huilaamaan ja olla ihan vain oma itsensä ja pitämään hauskaa ystävien kanssa ja tekemään normaaleja juttuja. Eihän pää kestä tällaista muuten. Tämä on aika erilaista työtä kuin moni työ. Mutta se on tällaista ja kyllä senkin kestää. Työtä hoidetaan töinä, mutta välillä pitää olla ihan ihminen. Ei kukaan meistä ole kone.

Kuronen: No ei tietenkään. Oletko miettinyt sitä, että jos olisit ihan niin sanotuissa normihommissa, ilman tämän tason julkisuutta, niin kuinka erilaista se elämä olisi, ja kuinka erilainen sä olisit?

Marin: No varmaan olisi aikaa tehdä kaikkea muuta. Sen takia neljän viikon kesäloma oli niin mahtava juttu, koska normaalisti tämä työ on tosi kokonaisvaltaista. Se on 6-7 päivää viikossa, lähes aina yli 12-tuntisia päiviä. Kyllä se on todella aikaavievää. Ja sitten riippuu tilanteesta. Välillä se on vähän iisimpää ja välillä se on kyllä todella kellon ympäri. Riippuu asioista.

Kuronen: Ja sinun pitää – näin olen ymmärtänyt – olla kuitenkin tavalla tai toisella tavoitettavissa 24/7.

Marin: Kyllä.

Kuronen: Se kulkee koko ajan takaraivossa, että koska tahansa voi tulla viesti tai puhelinsoitto, että nyt mennään?

Marin: Näin on. Ja kyllähän entiset pääministerit ovat kertoneet, että kun he ovat jättäneet tehtävänsä, niin taakka on tippunut harteilta.

Kuronen: Ihan varmaan. Sä et vielä odota sitä päivää, että taakka tippuisi? Että vielä on intoa ja paloa painaa näitä hommia?

Marin: Ilman muuta. Onhan tämä mieletön tilaisuus ja mahdollisuus tehdä asioita ja käyttää valtaa. Senhän takia me monet olemme politiikkaan pyritty että me halutaan tehdä asioista, me halutaan muuttaa maailmaa, me halutaan käyttää sitä valtaa, mikä meillä on ja pääministerin tehtävässä on paljon valtaa ja paljon mahdollisuuksia tehdä asioita.

Jaksaminen toistuvasti otsikoissa

Marinin jaksaminen on ollut tapetilla jo pitkään, samoin hänen omintakeinen tapansa akkujen lataamiseen.

Yle julkaisi lokakuussa laajan jutun pääministeri Marinista: ”Kevät oli niin rankka, että jotkut Marinin työtoverit kuvaavat hänen tuolloin muuttuneen robottimaiseksi ja totiseksi. Useat läheltä seuranneet kertovat olleensa huolissaan pääministerin jaksamisesta.”

Kesällä tilanne helpottui.

Marin vahvisti asian itse Ilta-Sanomille: ”Pakko sanoa, että viime keväänä olin aika väsynyt. Kriisi oli jatkunut aika pitkään ja siinä oli ollut monia vaiheita. Oli erittäin tärkeää, että sain kuluneena kesänä viettää lomaa ja vähän hengähtää, olla läheisten ihmisten seurassa ja irti töistä. Kriisi oli ollut omalla kohdallanikin raskas ja olen tehnyt todella paljon töitä.”

Miten Marin sitten niitä akkuja latasi? Muun muassa ankaralla bilettämisellä. Tavanomainen virkatyö ei niinkään maistunut.

Kesän ”akkujen lataus” huipentui iltaan, jossa Marin roudasi tilataksikaupalla tuntemattomia juhlijoita Kesärantaan. Juhlat kirvoittivat ankaraa kritiikkiä mediassa. Marin yritti torjua moitteita haukkumalla kriitikoita boomereiksi. Siitäkin seurasi rajuja pyyhkeitä.

Julkisuushakuinen bilettäminen tyrehtyi lopulta, ja Marin on pitänyt enimmäkseen matalaa profiilia – kunnes nyt viikonloppuna. Marin lähti jälleen radalle, ja aiheutti juhlinnallaan valtavan skandaalin.

Mistä virtaa pääministerille?

Suomella on johtamiseen liittyvä ongelma. Pääministeri Marin hyytyy tavanomaisessa työssään valtion johtajana. Hän reipastuu, jos vain pääsee juhlimaan ystäviensä kanssa. Ikävä kyllä pääministerin juhliminen on niin ankaraa, että jälkipyykki on omiaan hyydyttämään häntä lisää.

Tilanne aiheuttaa ilmeisen noidankehän.

SUOMEN UUTISET