Ylen A-Talkissa keskusteltiin torstaina ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) tapauksesta. Hallituspuolueiden kansanedustajat Atte Harjanne (vihr) ja Jouni Ovaska (kesk) antoivat ohjelmassa näytteet poliittisesta ohipuhumisesta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto toimi lainvastaisesti yrittäessään siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön sivuun al-Holin vankileirin suomalaisiin liittyvässä tehtävässä. Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan esitä Haavistolle syytettä.

Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne antoi Ylen A-Talkissa näytteen poliittisesta spinnauksesta. Harjanne ei viitannut sanallakaan siihen, että eduskunnan perustuslakivaliokunta keskiviikkona lausunnossaan totesi Haaviston menetelleen tehtävässään lainvastaisesti. Harjanne siirsi keskustelun sivuun Haaviston toiminnasta.

– Täytyy muistaa, että muistutuksen alullepanijoiden rooli sekä laittamassa muistutusta alulle, että tässä on ollut vähän tällainen yhdistetty syyttäjän, tutkijan ja tuomarin rooli. Tässä olisi hyvä pohtia, miten säilytettäisiin perustuslakivaliokunnan integriteetin rooli, Harjanne selitteli.

Ihmisten mielestä käsittämätöntä

Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä totesi, että Haaviston tapaus on ruma kuvio Suomessa, joka väittää olevansa oikeusvaltion perikuva.

– Meillä on ministeri, jonka toiminnan perustuslaillisuuden valvoja toteaa lainvastaiseksi. Silti ministeri jatkaa tehtävässään noin vain. Jopa pääministeri Sanna Marin sanoo, että Haavistolla on luottamus jatkaa tehtävässään. Ei kai tällaisen pitäisi olla oikeusvaltiossa mahdollista. Ihmisten mielestä tämä on aivan käsittämätöntä, Mäkelä ihmetteli.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska halusi myös jostain syystä peitellä Haaviston toiminnan lainvastaisuuksia.

– Toivon, että mentäisiin perustuslakivaliokunnan enemmistön kannalla, Ovaska tuuttasi.

Muissa maissa tuskin mahdollista

Mäkelä korosti perustuslakivaliokunnan kannanottoa, jonka mukaan ministeri Haavisto on rikkonut lakia toimiessaan tehtävässään.

– Pointti on nyt siinä, että miten ministerillä voi enää olla poliittinen luottamus jatkaa tehtävässään, jos hän on toiminut lain vastaisesti.

Kansanedustaja Sari Essayahin (kd) mukaan Haaviston olisi syytä harkita huolellisesti päätöstä jatkaa.

– Monissa muissa maissa vastaavissa tilanteissa henkilöt oma-aloitteisesti jättävät tehtävänsä.

SUOMEN UUTISET