Kansanedustaja Jukka Mäkysen mukaan kuntavaalit pitää järjestää keväällä koronasta huolimatta. Julkisuudessa on viime aikoina ollut eri asiantuntijoiden pohdintaa siitä, pitäisikö kuntavaaleja siirtää koronatilanteen vuoksi. Mäkysen mukaan mitään todellisia esteitä kuntavaalien järjestämiseen ei ole.

– Jätin kuukausi sitten kirjallisen kysymyksen kuntavaalien terveysturvallisuudesta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin vastattavaksi. Ministeriltä tuli vastaus, josta selviää, että vastuu kuntavaalien järjestämisestä on oikeusministeriöllä, joka on maamme ylin vaaliviranomainen, Jukka Mäkynen kertoo.

– Oikeusministeriö ja THL ovat valmistelleet yhdessä kuntavaalien turvallista järjestämistä. Oikeusministeri Henrikssonin mukaan oikeusministeriössä on tekeillä erilaisia toimenpiteitä kuntavaalien terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Myös keskusvaalilautakunnilla on vastuu paikallisesti noudattaa oikeusministeriön ja THL:n valtakunnallisten ohjeistusten toimeenpanoa kuntavaalien aikana.

Kunnille ohjeet erityisjärjestelyistä

Mäkysen mukaan hänen kirjallisen kysymyksensä ansiosta tiedetään, että oikeusministeriö kantaa suurimman vastuun vaalien järjestämisestä myös korona-aikana.

– Kirjallisessa kysymyksessäni en siis ehdottanut kuntavaalien siirtoa, vaan halusin selvittää vastuutahon, etteivät tavalliset ihmiset vaalilautakunnissa joudu vastuuseen mahdollisista koronan aiheuttamista ongelmista vaalihuoneistoissa.

Oikeusministerin mukaan vaalihuoneistoja ei tulla sulkemaan koronaepidemian vuoksi. Kunnille lähetetään helmikuussa yksityiskohtaiset ohjeet tarvittavista erityisjärjestelyistä, kuinka vaalit toimitetaan koronatilanteessa.

– Terveysturvallista äänestämistä käsitellään myös kuntien vaaliviranomaisille järjestettävässä vaalikoulutuksessa, Mäkynen toteaa.

Vaalipaniikki lietsoo tiettyjä puolueita

Tiedotusvälineissä on viime päivinä ehdotettu usean asiantuntijan taholta, että kuntavaaleja tulisi siirtää koronaepidemian vuoksi. Mäkysen mukaan tällaiset ehdotukset tulevat aivan liian myöhään – ja että niiden taustalla vaikuttaa olevan pelko perussuomalaisten kuntavaalimenestyksestä.

– Perussuomalaisilla on niin hyvä kannatus, ettei tiettyihin puolueisiin iskenyt vaalipaniikki tule yllätyksenä. Pidän erikoisena sitä, että kirjallista kysymystäni ei huomioitu missään valtakunnan mediassa. Asiasta olisi voitu käydä julkista keskustelua jo kuukausi sitten, Mäkynen muistuttaa.

– Tietyt asiantuntijat näkevät ongelmia joka paikassa kuntavaalien järjestämisen suhteen, kun äänestyspaikkoja voitaisiin aivan hyvin järjestää esimerkiksi marketteihin, koska siellä ihmiset ovat käyneet koko korona-ajan sankoin joukoin, eikä turvaväleistä eikä maskeista ole usein tietoakaan. Missä maailmassa nämä asiantuntijat oikein elävät?

Kaupoissa suurempi tartuntariski

Mäkynen ihmettelee, miksi turvallisesti järjestettäviä kuntavaaleja vaaditaan siirrettäväksi, kun samaan aikaan ei välitetä siitä, että korona saattaa levitä kaupoissa, marketeissa, junissa ja busseissa.

– Ihmiset liikkuvat ja tekevät ostoksia siitäkin huolimatta, vaikka kuntavaalit nyt väkisin siirrettäisiin. Eli kaupoissa ja joukkoliikennevälineissä korona-rajoitukset eivät siis ole mikään ongelma, kun ihmiset kokoontuvat suurella joukolla sisätiloihin. Ei hallitus sano, että kaupassa saa käydä vain 10 henkilöä kerrallaan.

– Ihmiselle, joka on käynyt kaupassa koronaepidemian aikana ei voi olla ongelma käydä äänestämässä. Oikeusministeriö vastaa vaalien järjestämisestä, mutta hallituksella on vastuu siitä, että kokoontumisrajoitukset mahdollistavat äänestämisen myös muualla kuin perinteisissä vaalihuoneistoissa, Mäkynen linjaa.

SUOMEN UUTISET