Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen viranomaisten koronatiedottamisesta.

– Kun koronapandemiaa on nyt jatkunut vuoden päivät, ovat koronauutiset, -tiedotukset, -suositukset ja -rajoitukset tulleet osaksi kansalaisten jokapäiväistä elämää. Koronapandemian aikana on nähty monia käänteitä, välillä parempaan, välillä huonompaan suuntaan. Asia, joka on pysynyt samana, on viranomaisohjeistuksista aiheutunut hämmennys, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.

Virkamiesten kapulakieli aiheuttaa koronaähkyä

– Kun koronatoimenpiteistä on pidetty toistakymmentä tiedotustilaisuutta, ei ole ihme, että kansalaisilla alkaa olla ”koronaähkyä”. Viranomaisten kapulakielellä antamia ohjeistuksia ei saada sisäistettyä, kun jo seuraavaa tiedotustilaisuutta ajetaan ulos. Hybridimalli, liikennevalomalli, kiihtymisvaihe, leviämisvaihe, koronan eri tasot, oikea-aikaisuus… Riittää työtä pysyä virkamiestermistön perässä.

Epäselvyyttä on ollut selvästi myös viranomaisten kesken. Viimeisimpänä esimerkkinä torstaina 18.2. viikoittaisessa STM:n ja THL:n tiedotuksessa THL suositti ravintoloiden sulkemista pääkaupunkiseudulla. Asiaa korjattiin nopeasti jälkikäteen ilmoittamalla mediassa, ettei toimia ole mahdollista tehdä lain puitteissa. Paikalla olleet STM:n edustajat eivät kuitenkaan vastanneet itse tiedotustilaisuudessa asiasta mitään, ja noottia annettiin ilmeisesti jälkikäteen.

Pitääkö olla huolissaan viranomaisten yhteistyöstä?

Wihonen toivoo selkeämpää viestintää:

– Kun kaikkien osapuolen tahtotilana on selättää koronapandemia ja estää tartuntojen leviämistä, niin kansalaisten on vaikea ymmärtää, miksi asioita täytyy vatvoa ensin mediassa, sitten neuvotteluissa ja tiedotustilaisuuksissa, ja lopullista päätöstä ja toimea saa odottaa viikkotolkulla.

Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen kysyy, pitääkö kansalaisten olla huolissaan viranomaisten keskinäisestä työskentelystä, jos yhteisessä tiedotustilaisuudessa ei tiedetä lainkaan, mitä toinen osapuoli aikoo esittää. Wihonen kysyy myös, eikö viranomaisten ja hallituksen kesken käydä neuvotteluja koronatoimista sekä miten hallitus aikoo yhdessä terveys- ja aluehallintoviranomaisten kanssa parantaa viestintäänsä selkeämmäksi, yksinkertaisemmaksi ja tehokkaammaksi.

– Miten hallitus ja viranomaiset aikovat vastedes käyttää energiaansa taudin tukahduttamiseen ja tartuntojen leviämisen estämiseen keskinäisten nokittelujen sijaan? Wihonen haluaa tietää.

Suomen Uutiset