Koronan leviämistilanne on Virossa EU:n toiseksi pahin, mutta hallitus ei ole edelleenkään saanut aikaan pakollista koronatestausta kaikille saapuville matkustajille. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen vaativat, että pakollinen testaus on otettava käyttöön välittömästi.

– Hallitus on siirtämässä Suomea poikkeustilaan ja sulkemassa ravintolat, mutta samaan aikaan ulkomailta Suomeen tulevien tartuntojen torjuntaan ei kiinnitetä riittävää huomiota. Naapurimaassamme Virossa, josta on paljon työmatkaliikennettä erityisesti pääkaupunkiseudulle, korona leviää tällä hetkellä toiseksi nopeimmin koko Euroopassa. Tilanne edellyttää hallitukselta välitöntä reagointia, kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen korostavat.

Nopeasti leviävät virusmuunnokset huolettavat

Erityisen huolestuttavaa on nopeasti leviävien virusmuunnosten leviäminen Suomeen.

– Viimeisimpien tietojen mukaan Suomessa on todettu 660 virusmuunnostartuntaa, joista peräti 529 pääkaupunkiseudulta. Jos nämä nopeasti leviävät virusmuunnokset pääsevät leviämään laajalti, hoitokapasiteetin rajat voivat tulla äkkiä vastaan. Nyt olisi äärimmäisen tärkeää testata kaikki Suomeen saapuvat matkustajat, jotta virusmuunnokset saadaan kiinni heti rajalla ja sairastuneet määrättyä oikeaan karanteeniin, Juvonen, Juuso ja Reijonen painottavat.

Ohjeistukset sekavia, päätökset näennäisia

Niin kauan kuin ministeriö ei ohjeista viranomaisia, tilannetta rajoilla ei saada hallintaan.

– Useat asiantuntijat ovat todenneet, että tartuntatautilain 16 § mahdollistaa jo nykyisin pakollisen testauksen. STM:n ohjeistukset kuitenkin ovat olleet sekavia ja päätökset näennäisiä. Ministerien pitää nyt avata suunsa ja ohjeistaa aluehallintovirastoja, että pakolliset koronatestaukset rajoilla on otettava käyttöön nyt eikä vasta huhtikuussa.

– Ministeri Krista Kiuru, miksi ette ohjeista viranomaisia käynnistämään testauksia? Teillä olisi tähän perussuomalaisten täysi tuki, Juvonen, Juuso ja Reijonen kysyvät.

Suomen Uutiset