

LEHTIKUVA
Mäkynen: Miksi oikeusministeri ei kertonut kotiäänestyksen ongelmista?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen ihmettelee oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin leväperäistä suhtautumista jättämiinsä kirjallisiin kysymyksiin kuntavaalien terveysturvallisuudesta ja kotiäänestyksen järjestämisestä. Miksi oikeusministeri jätti kotiäänestyksen ongelmat mainitsematta vastauksessaan, jos asia kerran jo oli hänen tiedossaan?
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vastasi kansanedustaja Jukka Mäkysen kirjalliseen kysymykseen kuntavaalien terveysturvallisuudesta 12.2.2021 seuraavasti:
– Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat valmistelleet yhdessä vaalien terveysturvallista järjestämistä. Kunnille lähetetään helmikuussa yksityiskohtaiset ohjeet tarvittavista erityisjärjestelyistä, kun vaalit toimitetaan koronatilanteessa. Terveysturvallista äänestämistä käsitellään myös kuntien vaaliviranomaisille järjestettävässä vaalikoulutuksessa.
– Yllä mainitut ohjeet sisältävät myös neuvontaa siitä, miten ja milloin äänestyspaikan tiloja puhdistetaan. Äänestyspaikan tiloja ei suljeta kesken vaalipäivän. Demokratian toteutuminen on tärkeää myös epidemiatilanteessa. Uskon, että kunnat selviytyvät oikeusministeriön tuella kuntavaalien järjestämisestä poikkeuksellinen tilanne huomioon ottaen hyvin.
Kuntavaalit siirtyivät yllättäen
Suomen kansa ja eduskunta olivat vielä maaliskuun 2021 ensimmäisellä viikolla siinä käsityksessä, että kuntavaalit järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaan 18.4.2021.
Oikeusministeri Henriksson vastasi 11.3.2021 eduskunnan kyselytunnilla kansanedustaja Päivi Räsäsen kysymykseen kuntavaalien siirrosta, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut helmikuun 2021 alussa tiedon oikeusministerille siitä, että THL ei tuolloin nähnyt minkäänlaisia mahdollisuuksia hoitaa eristyksissä olevien mahdollisuutta kotiäänestykseen.
Oikeusministerin kyselytunnin vastauksen johdosta edustaja Mäkynen jätti oikeusministerin vastattavaksi 16.3.2021 uuden kirjallisen kysymyksen oikeusministerin yhteydenpidosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen.
Ei vastannut kysymykseen
Mäkynen kysyi oikeusministeriltä, mikä oli se päivämäärä, jolloin oikeusministeri Henriksson sai tiedon THL:ltä siitä, että eristyksessä olevien kotiäänestyksen järjestämiseen ei ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia.
Oikeusministeri vastasi tähän uuteen kirjalliseen kysymykseen 6.4.2021 seuraavasti:
– Tilanne eristykseen määrättyjen äänestämisen osalta on vahvistettu 10.2. oikeusministeriön ja THL:n antamissa kunnille toimitetuissa ohjeissa, jotka ovat löydettävissä vaalit.fi-sivustolta.
Oikeusministerin 12.2.2021 kirjallisen kysymyksen vastauksessa ei mainittu sanallakaan kotiäänestykseen liittyviä ongelmia. Silti oikeusministeri vakuutti 12.2.2021 kirjallisen kysymyksen vastauksessaan, että ”kunnat selviytyvät oikeusministeriön tuella kuntavaalien järjestämisestä poikkeuksellinen tilanne huomioon ottaen hyvin”.
– Kun kotiäänestyksen ongelmat olivat tiedossa jo 10.2.2021, niin minkä takia Henriksson jätti kertomatta asian kirjallisen kysymyksen vastauksessaan? Mäkynen ihmettelee.
Leväperäistä suhtautumista
Kuten oikeusministerin 6.4.2021 kirjallisen kysymyksen vastauksessa käy ilmi, ministeri Henriksson on ollut tietoinen kotiäänestyksen ongelmista jo 10.2.2021, mutta hän on salannut tiedon eduskunnalta.
Mäkynen myös ihmettelee ministerin leväperäistä suhtautumista kansanedustajan kysymyksiin:
– Vastauksessaan oikeusministeri myös kokonaan sivuutti kysymyksen, jossa vaadittiin mahdollisia kirjallisia todistusaineistoja yhteydenpidosta THL:n ja ministeriön välillä. Kun jopa niinkin korkealla tasolla kuin oikeusministerin pallilla ei tarvitse vastata kysymyksiin, niin olisiko mahdollista, että tällaisella menettelyllä voisi ajatella olevan sen kaltaisia seurauksia, että myös kansalainen voi jatkossa jättää vastaamatta viranomaiskyselyihin, ”kun ei nyt vaan huvita”, Mäkynen pohtii.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kotiäänestys kuntavaalien siirto terveysturvallisuus Anna-Maja Henriksson kirjallinen kysymys THL Kuntavaalit Oikeusministeriö Jukka Mäkynen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Oikeusministeri Henrikssonin massiivinen epäonnistuminen – ”Suomen historian erikoisin kärrynpyörä”

Henriksson selvisi luottamusäänestyksestä – perussuomalaiset: ”Oikeusministeri on täysin epäonnistunut tehtävässään järjestää turvalliset vaalit”

Mäkynen: Korona uhkaa demokratian toteutumista kuntavaaleissa – ”Mikä taho kantaa vastuun kuntavaalien terveysturvallisuudesta?”

Mäkynen: Kuntavaalit järjestettävä ajallaan koronasta huolimatta

Varusmiehille oikeus äänestää kuntavaaleissa varuskunnissa – Simula: ”Väliaikaisesta käytännöstä tulee tehdä pysyvä”

Mäkynen: Vanhusten ihmisoikeuksia rikotaan törkeästi – ministeri Kiurua ei kiinnosta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää