Eduskunta äänesti tänään täysistunnossa ravintoloita koskevien rajoitusten kiristämisen mahdollistavasta tartuntatautilain muutoksesta. Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen esittivät valiokuntakäsittelyssä esityksen hylkäämistä ja ehdottivat kuutta lausumaa epäkohtien korjaamiseksi.

Perustuslakivaliokunta on useita kertoja korostanut, että rajoitusten tulee olla oikeasuhtaisia ja välttämättömiä. Ravintoloiden kohdalla se tarkoittaa sitä, että rajoituksia ei kohdisteta kaavamaisesti kaikkiin ravintoloihin, vaan sellaiseen toimintaan, johon liittyy merkittävä riski tartuntojen leviämisestä.

– Nyt olisi tunnustettava se tosiasia, että useimmat ravintolat ovat ottaneet tilanteen vakavasti ja tehneet kaikkensa, jotta asiakkaat voisivat käyttää heidän palveluitaan turvallisesti. Hallituksella tuntuu kuitenkin olevan suuria vaikeuksia toimia perustuslakivaliokunnan edellyttämällä tavalla, ihmettelevät sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen.

Harvaanasuttujen maakuntien tilanne huomioitava

Perustuslakivaliokunta on edellyttänyt maakuntatasoa hienojakoisempia rajoituksia harvaanasutuissa maakunnissa. Tuoreimmat ilmaantuvuusluvut Pohjois-Karjalassa ovat alhaisemmat kuin Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla. Tästä huolimatta Pohjois-Karjala oli sulun piirissä, mainitut kaksi muuta maakuntaa eivät. Nyt myös Pohjois-Savossa tartuntamäärät ovat selvässä laskussa.

– Lappi ei ole ainoa harvaan asuttu maakunta. Tähän päätyi valiokunnan enemmistökin lausumassaan, johon vastalauseessamme esitimme vieläkin selväsanaisempaa muotoilua. Hallituksen tulee nyt joka tapauksessa asetusta antaessaan huomioida myös Itä-Suomi ja siellä parantunut tartuntatilanne.

Välinpitämättömyys yrittäjistä ja työntekijöistä ihmetyttää

Välinpitämättömyys yrittäjien lisäksi myös työntekijöiden tilanteesta herättää ihmetystä. Tartuntariskit ovat aivan erilaisia sisätiloissa yökerhossa tai karaokebaarissa kuin esimerkiksi kahvilan terassilla. Tätä hallitus ei kuitenkaan halua tunnustaa, vaan asettaa kaikille ravintoloille varmuuden vuoksi niin tiukat rajoitukset, että edes ruokaravintolat eivät voi toimia kannattavasti.

– Tämä vasemmistolainen käsitys tasa-arvoisuudesta kurjuuden maksimointina ei perustu tartuntariskeihin eikä huomioi sitä, että rajoituksissa on kyse paitsi yrittäjien myös heidän työntekijöidensä, siis tuhansien ihmisten, toimeentulosta. Tarpeettoman tiukat rajoitukset yhdistettynä siihen, ettei rajoitusten aiheuttamista tappioista makseta korvauksia oikea-aikaisesti, aiheuttavat työttömyyttä, konkursseja ja ahdistusta, perussuomalaiset moittivat.

Vaikka osa hallituspuolueiden edustajista salipuheissaan osoittikin ymmärrystä ravintola-alalle, äänestystuloksissa myötätunto ei kuitenkaan näkynyt. Yksikään hallituspuolueiden edustajista ei kannattanut äänestyksissä perussuomalaisten lausumia, joilla ravintola-alan ahdinkoa olisi voitu helpottaa.

Suomen Uutiset