Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen selitti eilen MTV:llä ryhmänsä venkoilua EU-elvytyspakettia koskevassa äänestyksessä. Mykkäsen mukaan kokoomus ei voi ottaa vastuuta paketista. Perussuomalaisten Riikka Purralle kansanedustajakollegan selitykset eivät menneet läpi. – Kokoomuksen oppositiopolitiikka on epäuskottavaa, Purra sanoi.

Kai Mykkäsen mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä tulee äänestämään tyhjää, kun eduskunta päättää elvytyspaketista.

– Me ollaan tilanteessa, jossa hallituksen neuvottelemassa sopimuksessa on pahoja valuvikoja. Me emme voi sitä kannattaa, Mykkänen sanoi eilen Jaakko Loikkasen vetämässä Asian ytimessä -ohjelmassa MTV:llä.

Mykkäsen ontot selitykset eivät mene läpi

Mykkänen vihjaili myös olevansa huolissaan Venäjän ja Kiinan Eurooppaan kohdistuvista pyrkimyksistä. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajalle Riikka Purralle kansanedustajakollega Mykkäsen selittelyt eivät menneet läpi.

– Kokoomuksen oppositiopolitiikka on epäuskottavaa. Tyhjän äänestäminen sataa vain hallituksen laariin. Sen sijaan, että uskallettaisiin ottaa kantaa elvytyspaketin puolesta, niin tällainen tyhjä kanta ei ole millään tavalla järkevä. Toki se on eräänlainen poliittinen valinta, jolla yritetään tasapainoilla erilaisten kantojen välillä, Purra kuittasi.

Mykkäsen mielestä perussuomalaisten torjuva linja tarkoittaa vastuun ottamista siitä, että EU alkaisi hajota.

– Miksi te ette sitten äänestä elvytyspaketin puolesta? Purra kysyi Mykkäseltä.

Mykkänen toisti useaan kertaan kuullut lauseet siitä, että kokoomus ei halua ottaa vastuuta hallituksen neuvottelemasta paketista.

PS saa taakseen myös muiden puolueiden edustajia

Elvytyspaketti kuitenkin hajottaa kokoomuksen rivejä, sillä huhujen mukaan ainakin kolme kokoomusedustajaa olisi äänestämässä elvytyspakettia vastaan. Ainakin kansanedustaja Wille Rydman on jo kertonut aikeistaan myös julkisesti.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien ei-äänet eivät vielä riitä kaatamaan elvytyspakettia. Purra kuitenkin vakuutti, että perussuomalaiset neuvottelee eri foorumeilla ja kasaa painetta sen puolesta, että mahdollisimman moni keskustan ja kokoomuksen kansanedustaja, jotka eivät EU-elvytystä kannata, kääntyvät äänestämään perussuomalaisten linjan mukaisesti.

Purra korostaa, että perussuomalaiset eivät kyseenalaista elvyttämisen merkitystä koronasta toipumisessa.

– Tarkoituksenmukaista ei kuitenkaan ole, että suomalainen veronmaksaja – kerta toisensa jälkeen – kustantaa Etelä-Euroopan holtitonta taloudenpitoa tai rahoittaa kilpailijamaita, Purra selvensi.

Paketti olisi pitänyt kaataa jo viime kesänä

Purra ei usko elvytyspaketin kaatumisesta seuraavan dramaattisia tai pitkäkestoisia markkinareaktioita – tai muitakaan isompia ongelmia.

– Elvytyspaketti olisi toki pitänyt kaataa jo viime kesänä, eikä neuvotteluissa olisi pitänyt edetä tähän pisteeseen. Perussuomalaiset kannattavat sitä, että jäsenvaltiot elvyttävät itse.

Mykkänen pelotteli, että elvytyspaketin torjuminen tässä vaiheessa ajaisi Suomen pitkään riitelyyn muiden EU-jäsenvaltioiden kanssa Kiinan ja Venäjän seuratessa tilannetta vieressä.

Aina voidaan kaivaa uusia selityksiä

Purran mukaan Suomen taloudellinen itsemääräämisoikeus ei voi olla vangittuna Mykkäsen esittämään ajattelutapaan.

– Toki voidaan aina löytää uusia selityksiä, miksi Suomen pitää jälleen suostua uusiin paketteihin. Mutta eikö nyt jo olisi syytä miettiä, onko tämä meidän etumme mukaista? Aina voidaan vetää Kiina-kortti tai Venäjäkortti.

– Euroopan ongelmat liittyvät pääasiassa nyt siihen, että EU-alueella eräillä jäsenvaltioilla ei ole edellytyksiä huolehtia omasta taloudestaan tai demokraattisesta kehityksestä, Purra muistutti.

SUOMEN UUTISET