

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perustuslakivaliokunta linjasi jo viime kesänä: ”Valtioneuvoston ei tule sitoutua edistämään tai hyväksymään unionin ehdotettua lainanottoa”
Suomen perustuslain ensisijainen tulkitsija, eduskunnan perustuslakivaliokunta suhtautui jo vuosi sitten nihkeästi EU-elvytyspakettiin.
Hallituksen kehysriihiveivaukseen liittyvä poliittinen teatteri jäi eilen monelta hetkeksi vähemmälle huomiolle, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa, jonka mukaan EU-elvytyspaketin läpimeno vaatii kahden kolmasosan enemmistöä eduskunnan äänestyksessä.
Tiedossa on jo, että perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt pyrkivät torjumaan elvytyspaketin, joka veisi veronmaksajat vuosikymmenien velkavankeuteen ja josta seuraisi Suomelle useiden miljardien nettotappiot.
Kokoomus jätti vastuunkannon muille
Käytännössä hankkeen läpimenon ratkaisijaksi on nousemassa kokoomus, jonka ilmoitti eilen eduskuntaryhmänsä puheenjohtajan Kai Mykkäsen suulla, että kokoomuksen eduskuntaryhmä aikoo äänestää tyhjää, kun eduskunta päättää EU:n elpymispaketista.
Koska tyhjiä ääniä ei lasketa, kokoomuksen selkärangaton tyhjänäänestäminen tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että Sanna Marinin johtaman hallituksen olisi mahdollista juntata elvytyspaketti läpi.
Suomelle haitallinen, rikkoo EU-perussopimuksia
Useiden asiantuntijoiden mukaan elvytyspaketti on Suomen taloudelle haitallinen ja menettelyn on myös katsottu rikkovan EU-perussopimusten no bailout-periaatetta, jonka mukaan jäsenvaltiot eivät ota vastatakseen toisten jäsenmaiden taloudellisia sitoumuksia. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kehottanut euromaita ryhdistäytymään ja noudattamaan EU-perussopimuksia.
Vaikka elvytyspaketilla on edelleen laskennallisesti mahdollisuus mennä läpi, on syytä muistaa, että perustuslakivaliokunta suhtautui torjuvasti jo itsessään hankkeen sisältöön viime kesänä. Tuolloin perustuslakivaliokunta katsoi, että Suomen ei tule hyväksyä ehdotettua lainanottoa eikä siihen kytkettyä vastuuta avustusmuotoon.
Perustuslakivaliokunta linjaa: Valiokunnan mielestä valtioneuvoston ei tule sitoutua edistämään tai hyväksymään unionin nyt ehdotettua lainanottoa ja jäsenvaltion siihen kytkeytyvää vastuuta avustusmuotoisista tukivälineistä.
Pakettia moititaan joka suunnasta
Perustuslakivaliokunta viime vuonna evästi päättäjiä myös varmistamaan, että hankkeeseen liittyvillä päätöksillä on takanaan kansalaisten tuki.
Perustuslakivaliokunta lausuu: Valtioneuvoston kirjelmän mukaan päätösten legitimiteetin kannalta laaja kansalaishyväksyntä on tarpeellista. Valiokunta korostaa, että demokraattisen legitimiteetin varmistaminen on tärkeää, kun päätetään jatkossa tukivälineen toimeenpanosta.
Seuraavaksi voidaankin pohtia, onko elvytyspaketilla takanaan kansalaisten tuki. Vastaus kysymykseen on, että suurella todennäköisyydellä tukea ei löydy. Ensinnäkin eduskunnan toiseksi suurin puolue, perussuomalaiset vastustaa yksimielisesti liittovaltiokehitystä ja EU-vastuiden paisuttamista velkarahalla. EU-elvytystä moititaan myös hallituksen riveistä.
Hallitus torjuu kansanäänestyksen
Moni on myös unohtanut, että viime syksynä elvytyspaketista kansanäänestystä vaativa kansalaisaloite sai vaadittavat 50 000 allekirjoitusta ennätysajassa, ja kannatusilmoitusten keräys jopa keskeytettiin asian kiireellisyyden vuoksi. Myös perussuomalaiset on jättänyt samasta asiasta oman lakialoitteen.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ja pääministeri Sanna Marin ovat kuitenkin tyrmänneet esityksen kysyä kansan näkemystä asiaan.
Tuppurainen myös linjasi jo viime kesänä, että oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sopimukset velkaunioni EU-elvytyspaketti No bailout Tytti Tuppurainen Kai Mykkänen Sanna Marin Sauli Niinistö perustuslakivaliokunta perussuomalaiset Kansanäänestys Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tyhjänäänestäjä-kokoomukselle kaikkien aikojen höykytys – Peltokangas: ”yksi säälittävimpiä rupusakkeja eduskunnassa koskaan”

Valtiovarainministeri Vanhasen mielestä EU-elvytys on järkevää, vaikka Suomi saa yhä vähemmän ja maksaa entistä enemmän – Tavio: ”Kuulostaa aina vaan surkeammalta”

Eduskunnassa kipakka keskustelu EU-paketin kansanäänestysvaatimuksista – hallitus ei halua kuunnella kansalaisia

Perussuomalaiset jätti Sanna Marinin hallitukselle välikysymyksen EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketista – Tavio vertaa hanketta tuhopolttoon: ”Kaikkien aikojen huonoin diili”

Antikainen: Kokoomuksen hiljainen hyväksyntä EU-elpymispaketille kyseenalaistaa puolueen uskottavuuden vastuunkantajana

Immonen: Vanhat puolueet paniikissa velkapaketin kohtalosta – ”Eduskunnan ei tule alistua EU:n uhkailulle”

Antikainen: Jos Suomea on uhkailtu EU:n suunnalta, olisi syytä kertoa kaikille, kuka uhkauksen on esittänyt

Kokoomuksen Mykkänen pelotteli Venäjällä ja Kiinalla sekä EU:n hajoamisella, jos elvytyspaketti kaadetaan – Purra: ”Miksi ette sitten äänestä paketin puolesta?”

Taloustieteen dosentti Malinen: Kokoomus myy Suomen itsenäisyyden neljällä miljardilla
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Työelämägallup: Ulkomaisen työvoiman kannatus on laskenut merkittävästi
Tiettyjen tahojen hokema ”huutava työvoimapula” ei uppoa enää suomalaisiin. Suomen Yrittäjien työelämägallupin mukaan enää 44 prosenttia kannattaa ulkomaisen työvoiman haalimista suomalaisille työmarkkinoille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää