Liettua oli ensimmäisiä Valko-Venäjän hybridioperaation kohteeksi joutuneita maita. Maahan on tänä vuonna tullut noin 4 200 laitonta siirtolaista. Turvapaikan on saanut tähän mennessä vain kahdeksan hakijaa. Samaan aikaan Suomessa yli puolet turvapaikkahakemuksista johtaa myönteiseen päätökseen.

Luvattomien rajanylitysten määrä kasvoi rajusti Liettuassa jo alkukesästä, kertoo Yle. Kaikkiaan maahan on tänä vuonna tullut noin 4 200 laitonta maahantulijaa. Liettuan varasisäministeri Arnoldas Abramavičius kertoi keskiviikkona parlamentin puolustusvaliokunnalle, että noin 80 henkilöä poistuu maasta vapaaehtoisesti ensi viikolla, uutisoi paikallinen Delfi-lehti.

Vapaaehtoisesti kotiin palaaville rahaa käteen

Varasisäministerin mukaan Irakin konsuli on saapunut Liettuaan laatimaan matkustusasiakirjoja vapaaehtoisesti kotiin palaaville irakilaisille. Vapaaehtoisesti maasta lähteville annetaan lentolippu ja 300 euron kotiinpaluuraha.

Jo aiemmin yli kaksi sataa henkilöä on palannut vapaaehtoisesti kotiin, ja 54 on pakkopalautettu. Pakkopalautusta odottamassa on 212 sellaista maahantulijaa, jotka eivät halunneet anoa turvapaikkaa Liettuasta.

Turvapaikkaa hakeneet on majoitettu vastaanottokeskuksiin, joista heillä ei ole lupa poistua. Hakemuksia on tähän mennessä käsitelty noin 2 100, joista kahdeksan on johtanut myönteiseen turvapaikkapäätökseen.

Suomessa yli puolet saa turvapaikan

Vertailun vuoksi Suomeen on tullut tänä vuonna 2 021 turvapaikanhakijaa. Yleisimmät lähtömaat ovat Irak (503), Afganistan (356) ja Somalia (254). Alkuvuoden aikana Suomessa on käsitelty 3 261 turvapaikkahakemusta, joista 1 767 on johtanut myönteiseen turvapaikkapäätökseen. Turvapaikan on saanut 1 263 irakilaista, 572 afganistanilaista ja 427 somalia.

Suomessa siis peräti 54 prosenttia hakijoista on saanut turvapaikan. Suomen linja vaikuttaa huomattavasti löysemmältä kuin Liettuan linja, jossa vain neljä prosenttia hakemuksista hyväksyttiin.

SUOMEN UUTISET