Valko-Venäjän hybridioperaatio Puolan rajalla jatkuu yhä kiivaana. Joillekin se merkitsee kolhuja, kastumista ja kylmyyttä, mutta toisille se merkitsee oivaa tilaisuutta ansaita paljon rahaa.

Väkivaltaisuudet Valko-Venäjän ja Puolan välisellä rajalla jatkuvat. Viime päivinä laittoman maahantulon yrittäjät ovat heitelleet puolalaisia rajavartijoita ja poliiseja kivillä ja jopa valkovenäläisiltä saamillaan tainnutuskranaateilla.

Puolan viranomaiset kertoivat tiistaina yhden poliisin saaneen kallonmurtuman raja-aidan yli heitetystä esineestä. Puolalaiset ovat vastanneet hyökkäyksiin käyttämällä vesitykkejä ja kyynelkaasua.

Rajalle pääsystä maksetaan jopa 10 000 euroa

Väkivalta rajalla ei kuitenkaan merkitse kaikille kolhuja ja kastumista, vaan oivaa tilaisuutta ansaita rahaa. Lehdissä on kerrottu siitä, miten rajalle tulleet noin 10 000 siirtolaista ovat joutuneet maksamaan matkastaan tuhansia euroja ihmissalakuljettajille.

Kovimmat hinnat ovat olleet jopa 10 000 euroa, josta osa on mennyt Valko-Venäjän valtiolliselle matkatoimistolle. Paikan päällä Minskissä oleva Ylen kirjeenvaihtaja kertoo, että 2 500 dollaria on tällä hetkellä käypä hinta ”pakettimatkasta”, joka sisältää viisumin, lentomatkan ja viiden vuorokauden hotellimajoituksen Valko-Venäjän pääkaupungissa.

Taksikuskeilla ennätysansiot

Sanoma-konsernin aiemmin omistama Moscow Times -lehti kertoo, että hotellit ovat Minskissä täynnä. Siirtolaiset näkyvät myös katukuvassa ja kahviloissa. Kaupoissa mainostetaan arabiaksi siirtolaisten suosikkituotteita, kuten SIM-kortteja. Myös retkeilyvarusteiden, kuten makuupussien ja telttojen kauppa käy kuumana.

Paikallinen taksikuski kertoo ansainneensa tässä kuussa enemmän kuin viimeisen puolen vuoden aikana yhteensä. Kolmen sadan kilometrin taksimatka Minskistä rajalle maksaa 150 dollaria, taksikuski Sergei kertoo Moscow Times -lehdelle, ja kehuu ajavansa kyytejä niin paljon kuin vain ehtii.

Parempaa elintasoa tavoittelevia siirtolaisia siis rahastetaan joka käänteessä, mutta toisaalta kaikki tämä kertoo myös siitä, että EU-alueelle pyrkijöillä on paljon rahaa ja he ovat valmiita investoimaan suuria summia päästäkseen haluamaansa maahan.

Lähes 10 000 päässyt läpi Saksaan

Puolan rajavartiosto on toistaiseksi onnistunut estämään suurimman osan laittomista rajanylityksistä, mutta monet ovat myös päässeet läpi. Saksaan on heinäkuun jälkeen saapunut Valko-Venäjän kautta yli 9 500 turvapaikanhakijaa, kertoo Welt-lehti.

Rajan yli Puolaan päässeitä on odottamassa Saksassa asuvista maahanmuuttajista koostuva ihmissalakuljetusverkosto, joka kuljettaa laittomat tulijat Puolan rajalta Saksaan tai Hollantiin. Tämäkään kyyti ei ole ilmainen.

Saksan liittovaltion poliisi on ottanut kiinni peräti 329 henkilöä ihmissalakuljetuksesta epäiltyinä. Epäiltyjen joukossa on muun muassa Iranin, Irakin, Syyrian ja Turkin kansalaisia. Osalla on jo Saksan kansalaisuus, osalla ei.

Ihmissalakuljettajina myös Suomen kansalaisia

Jopa Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on kuullut huhuja, että raja-alueella on liikkunut myös suomea puhuvia henkilöitä.

– Se on täysin mahdollista, tämä voi olla hyvä bisnes joillekin henkilöille, Haavisto myöntää Ylen haastattelussa.

Suomen Uutiset kertoi jo syyskuussa, että syyrialaistaustainen Suomen kansalainen on pidätetty Puolassa laittoman maahantulon järjestämisestä. Osa laittomista siirtolaista on päätynyt Suomeen. Viranomaisten mukaan Suomeen on tullut kolmisenkymmentä henkilöä Valko-Venäjältä Baltian maiden kautta, kertoo MTV.

SUOMEN UUTISET