Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki tavoittelee yhteistyötä EU-jäsenmaiden isänmaallisten oikeistokonservatiivipuolueiden kanssa. Tavoitteena on vastustaa Euroopan liittovaltioistamista ja vallan keskittämistä Brysseliin. Aiheesta uutisoi uutistoimisto PAP.

Mateusz Morawiecki haluaa vahvojen jäsenmaiden muodostaman vahvan EU:n. Hän hakee yhteistoimintaa samalla tavoin ajattelevien eurooppalaisten puolueiden kanssa.

Hänen mukaansa liittovaltioistamista vastustavien ryhmien ei tarvitse olla samassa ryhmässä, mutta hän ei sulje pois yhteistä europarlamenttiryhmää tulevaisuudessa.

Yksittäisistä asioista eurooppalaisilla puolueilla voi olla eri näkemyksiä. Morawiecki kertoi, että hänen ja Marine Le Penin näkemys Venäjän vaikutusvallasta Ukrainassa poikkeavat toisistaan. Le Penin mukaan aktiivinen toiminta Ukrainan kanssa johtaisi jännitteiden kasvamiseen Venäjän suuntaan.

Puolan hallitus rauhoitteli EU-budjettikohua

Puolan oikeisministeri Zbigniew Ziobro antoi Financial Timesille haastattelun, jossa oikeusministeri väläytti Puolan katkaisevan EU-budjetin rahoituksen ja äänestävän kategorisesti Eurooppa-neuvoston äänestyksissä vastaan, mikäli EU jatkaa elpymisvälineen rahoituksen panttaamista.

Puolan hallitus kertoi, että Ziobron lausunnot ovat hänen omiaan, eivätkä ne vastaa Puolan hallituksen aikeita.

Puola ja EU ovat napit vastakkain Puolan oikeuslaitoksen uudistuksista. Puolan mielestä ne ovat olleet välttämättömiä, koska oikeusjärjestelmä on sen mukaan ollut kommunismiaikaisen tehotonta. EU:n mielestä uudistukset ovat johtaneet puolueelliseen järjestelmään.

Henri Alakylä