Lähestyvät aluevaalit ovat saaneet aikaan säpinää kokoomuksessa, jonka eduskuntaryhmästä osa vaatii jo kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan ja Suomen rajojen turvaamista. Linjaus on ristiriitainen kokoomuspomo Petteri Orpon aiempien, sinisilmäisten vastuupuheiden ja turvapaikkamenettelyn nopeuttamiseen kohdistuvien vaatimusten kanssa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 17 kansanedustajaa ovat yllättäen jättäneet kirjallisen kysymyksen, jossa muun muassa vaaditaan vastausta siihen, olisiko Suomella mahdollisuus sulkea tilapäisesti raja ja estää turvapaikkahakemusten jättäminen, vai varautuuko hallitus vastaanottomaan kaikki turvapaikkaa hakevat määrästä riippumatta.

Kysymyksen taustalla on eskaloituva tilanne Valko-Venäjän ja Puolan rajalla, missä Valko-Venäjä hybridisodankäynnin keinoin pyrkii työntämään tuhansia ihmisiä rajan yli Puolaan.

Suomen hallitus suhtautuu mahdolliseen hybridiuhkaan lähinnä välinpitämättömästi, ja ulkoministeri Pekka Haavisto on jo todennut, että Suomi ei sulje rajaa ihmisvyöryn edessä.

Uhkaava tilanne näyttää kuitenkin herättäneen osan kokoomuksen eduskuntaryhmästä, joka on siis siirtymässä perussuomalaisten linjalle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoikin ilahtuneensa kokoomuslaisen ajattelun kehittymisestä, joskin Purra suhtautuu epäilevästi siihen, jatkuuko järkiajattelu myös kokoomuksen ylimmällä tasolla.

Kokoomuksella sumea linja

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman, joka on yksi kirjallisen kysymyksen tekijöistä, kertoo Facebookissa, että vaatimus sulkea raja olisi ”kokoomuksen linja, mutta onko se todella sitä?

Tarkastellaan puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon aiempia lausuntoja.

Tähän saakka Orpo on usein esittänyt näkemyksenään, että Suomi ei voi laittaa rajojaan kiinni, mitä Orpo on perustellut ”kansainvälisillä sopimuksilla”. Sisäministerinä ollessaan Orpo jopa painotti haluavansa nopeuttaa turvapaikkaa anovien käsittelyaikoja, sillä Orpon mukaan ”Suomi ei voi väistää vastuutaan”.

Orpon sinisilmäinen suhtautuminen humanitaariseen maahanmuuttoon sekä kieltäytyminen näkemästä massamaahanmuuttoa hybridisodankäynnin välineenä on jatkunut lähes näihin päiviin saakka.

Vielä elokuussa Orpo toisti vastuupuheitaan, ja painotti, että humanitaarisen maahanmuuton lopettaminen ei tule kyseeseenkään. Orpon puheita lienee syytä uskoa, sillä kokoomuksen ja perussuomalaisten näkemyserot maahanmuuttopolitiikasta johtivat vuonna 2017 perussuomalaisten heittämiseen ulos hallituksesta.

Orpon ja kokoomuksen todellisesta linjasta on kuitenkin vaikea saada selvää, sillä kokoomuslehti Verkkouutisten tuoreessa jutussa Orpo vihjaakin vaihteeksi turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä.

Verkkouutisten juttu ilmestyi sopivasti pari tuntia sen jälkeen, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Purra oli ensin julkistanut konkreettisen toimenpideohjelman uhkaavan siirtolaisvyöryn ehkäisemiseksi.

Orpo intoilee halpatyövoimasta

Orpon keskenään ristiriitaisten puheiden kääntyminen vaihteeksi perussuomalaiseen suuntaan selittynee lähestyvillä aluevaaleilla, eikä mitään takeita luonnollisestikaan ole sille, että Orpon uusin linjaus pysyisi ennallaan esimerkiksi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Orpo ja kokoomus tunnetaan myös innokkaana halpatyövoiman maahantuonnin kannattajana – tilanteessa, jossa Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä vailla työtä ja jossa kaikilla Suomen yrityksillä on jo nyt käytössään koko EU-alueen työvoimapooli.

Syyskuussa politiikan toimittajien yhdistyksen debatissa Orpo intoilikin haluavansa ”tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia”.

Myös kokoomusedustaja, ex-ministeri Kai Mykkänen tunnetaan maahanmuuttomesoamisesta. Mykkänen on muun muassa toppuutellut maahanmuuton rajoittamista ihmettelemällä populistisesti ”kuka hoitaa vanhukset ja sairaat, kun palveluammattilaisten suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle.”

Perussuomalaiset ei horju trendien perässä

Perussuomalaiset on ainoa eduskuntapuolue, jonka maahanmuuttopolitiikan linja ei heilu ja horju trendien mukaan. Viimeksi lokakuussa perussuomalaiset jättivät eduskunnassa välikysymyksen hallituksen maahanmuuttopolitiikasta, sen suunnitelluista lievennyksistä ja taloudesta.

Purra huomauttaa, etteivät Puolan ja Latvian rajat ole kaukana Suomesta. Hänen arvionsa mukaan saattaa olla vain ajan kysymys, kun siirtolaisvyöry lähestyy Suomen rajoja.

– Perussuomalaiset ovat vuosia vaatineet lainsäädännön kiristyksiä, jotka mahdollistavat laajamittaisen maahantulon estämisen, säilöönoton, palauttamisen ja vetovoimatekijöiden minimoinnin. Edelleenkään sellaisia ei edes suunnitella, Purra kritisoi.

SUOMEN UUTISET