Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen esittää tuoreessa Facebook-kirjoituksessaan huolensa Valko-Venäjän pyrkimyksestä tarjota Lähi-idästä ja Afrikasta tuleville siirtolaisille väylä EU:hun Puolan, Latvian ja Liettuan kautta muun muassa auttamalla siirtolaisia rajanylityksissä. Immonen vaatii Suomelta tiukkaa rajavalvonnan linjaa ja pikaisia toimia siirtolaisvirtojen pysäyttämiseksi.

Valko-Venäjä on kesästä asti masinoinut hybridivaikuttamista tarjoamalla esimerkiksi Lähi-idästä ja Afrikasta pyrkiville siirtolaisille väylän EU:hun, erityisesti Latviaan, Liettuaan ja Puolaan Valko-Venäjän kautta. Valko-Venäjän rajavartijat myös auttavat siirtolaisia rajanylityksissä.

– Puolan rajalle on pakkautunut tuhansia maahan pyrkiviä ihmisiä. Puola käännyttää heitä takaisin Valko-Venäjälle, ja Valko-Venäjän rajasotilaat puolestaan pahoinpitelevät heitä, jos he yrittävät palata takaisin. Rajavalvojat ovat joutuneet turvautumaan kyynelkaasun käyttöön laittomien rajanylittäjien yrittäessä rikkoa raja-aitaa, kirjoittaa kansanedustaja Olli Immonen.

”Turvapaikanhakijoita” ei saa päästää EU:n alueelle

Puola on Liettuan ja Latvian tavoin julistanut Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen hätätilan. Rajanylitysyrityksiä on Puolan sisäministeriön mukaan kirjattu elokuun alusta lukien jo yli 30 000. Latviaan, Liettuaan ja Puolaan pyrkivillä elintasosiirtolaisilla on Immosen mukaan tarkoitus jatkaa kyseisistä maista matkaa muualle Eurooppaan, jopa Suomeen, joten ongelma koskettaa koko Eurooppaa.

– ”Turvapaikanhakijoiden” päästäminen EU:n alueelle ei ole vaihtoehto, sillä se lisää hybridivaikuttamista entisestään. Tästä syystä siirtolaisia ei pidä päästää Valko-Venäjän rajan yli, Immonen vaatii.

– Puolan sisäministeri ja rajavartiosto ovat kertoneet suunnitelmista rajaturvallisuuden vahvistamiseksi. Lisääntyvän valvonnan lisäksi Puola rakentaa raja-aitaa. Aidasta tulee 5,5 metriä korkea, ja se on tarkoitus pystyttää kesään 2022 mennessä. Jos raja-aitojen rakentamisen raaka-aineista syntyy pulaa, kuten esimerkiksi Latviassa on käynyt, tähän ongelmaan on panostettava koko Euroopan voimin.

Nyt vaaditaan tiukkaa rajavalvonnan linjaa

Kolmansien maiden lentoyhtiöille on asetettava tiukkoja sanktioita. Lisäksi Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis vaatii sanktioita kaikille Valko-Venäjän lentoasemille, jotka auttavat laittomia tulijavirtoja. Tässä asiassa ei Immosen mielestä tule antaa Valko-Venäjälle tuumaakaan periksi.

– Suomalaisia rajaviranomaisia EI PIDÄ lähettää Latviaan, Liettuaan ja Puolaan raportoimaan ja ilmiantamaan kyseisten maiden mahdollisista siirtolaisiin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista tai ”väärinkäytöksistä” (esim. pushback-toiminta). Suomen ei ole myöskään perusteltua tukea ja avustaa siirtolaisia tarjoamalla heille telttamajoitusta kyseisillä alueilla. Nyt vaaditaan tiukkaa rajavalvonnan linjaa, ja Suomen tulee osaltaan tukea siirtolaisvirtojen pysäyttämistä, Immonen kirjoittaa.

Rajojen sulkeminen on mahdollista

Kuten on nähty, rajojen sulkeminen on mahdollista, ja se on ollut vaikuttava keino laajamittaisen maahantulon estämiseksi. Rajat voidaan sulkea, ja Immosen mukaan ne myös tulee sulkea maahantunkeutumiskriisin iskiessä.

– Kansainväliset pakolaissopimukset on kirjoitettava uusiksi, sillä ne eivät ole vastanneet nykyajan siirtolaiskriiseihin enää pitkään aikaan. Ne eivät esimerkiksi huomioi hybridivaikuttamista ja siirtolaisten käyttämistä poliittisena aseena toisia valtioita vastaan. Ne eivät myöskään huomioi nykyajan laajoja kansainvaelluksia ja haitallista elintasosiirtolaisuutta. Nämä ilmiöt on estettävä.

– Perussuomalaiset ovat vaatineet jo vuosikausia lainsäädännön kiristyksiä turvapaikanhakijatulvien estämiseksi. Suomen valmiuslakiin ja poikkeusajan lainsäädäntöön on kirjattava laajamittaisen maahantulon torjuminen ja ilmiöön vastaaminen tiukalla otteella. Suomeen tarvitaan välittömästi muun muassa hätätilapykälä, jolla rajat saadaan nopeasti ja tehokkaasti kiinni kriisin iskiessä, Immonen esittää.

Suomen Uutiset