

LEHTIKUVA
Italian keskuspankin johtajalta läjä avauksia: EU:lle pysyvästi yhteistä velkaa, verotusoikeuksia ja talouskurisäännöt roskakoriin
Italian keskuspankin johtaja Ignazio Visco tykittää kasan ehdotuksia, jotka torpattiin Suomen hallituksen puolelta viime tippaan siirretyssä EU:n elpymisvälinekeskustelussa. Keskuspankin johtajan vuotuisessa puheessa nostettiin esille EU:n yhteisvelan muuttamista pysyväksi.
Ignazio Visco ehdottaa talouskurisääntöihin uudistuksia, jotka tulisivat voimaan Euroopan komission sääntöjen hyllytyksen päätyttyä. Komissio hyllytti säännöt antaakseen jäsenmaille mahdollisuuden torjua koronarajoitusten tuomat taloushaitat.
EU:n yhteinen budjetti tulisi rakentaa EU-verojen varaan.
Vanhoillekin veloille yhteinen rahasto?
Visco kertoi, ettei EU:n jäsenmaiden vanhoja velkoja tule niputtaa yhteen ja että ne jäisivät jäsenmaiden vastuulle. Osan vanhoista veloista voisi kuitenkin siirtää takaisinmaksurahastoon, mikä olisi yhteinen jäsenmaille.
Viscon ehdotukset jatkavat pitkälti sillä tiellä, joka Italian saama rahoitustuki on viime vuosina ollut. Euroopan keskuspankki on painottanut velkakirjaostojaan Italiaan. EU:n elpymisvälineen suurin tuki kohdistuu Italiaan. Maa on ollut eurojärjestelmän maksujärjestelmässä vuosien ajan alijäämäinen.
Hallitus maalasi itsensä nurkkaan
Viscon paletissa ei ole samoja värejä kuin Suomen hallituksen paletissa. On mahdotonta nähdä kompromissien mahdollisuuksia linjaeroista. Joko EU:lla on pysyvämpiä verotusoikeuksia tai ei ole. EU joko saa ottaa tai ei saa ottaa yhteistä velkaa elpymisvälineen jälkeen.
Suomen hallitus on kuitenkin maalannut itsensä nurkkaan muun muassa lupaamalla eduskunnalle, että yhteinen tulonsiirtopaketti on kertaluontoinen. Viscon linjaamat ehdotukset olisi siten torpattava tylysti, mikäli komissio sellaisia lähtisi ehdottamaan.
Paine yhteisvastuullisuuteen kasvaa
Erityisen tarkkana tulee olla myös siinä, ettei EU:n talousuudistuksia voida ajaa läpi määräenemmistöllä yli Suomen vastustuksen.
Hallitus pääsee pinteestä vain, jos yhteisvastuulliset ehdotukset jäävät tekemättä. Välimeren maiden paine yhteisvastuulliseen suuntaan vaikuttaa pysyvältä. Jos yhteisvastuulliset ehdotukset toteutuvat, olisi Suomi jälleen kerran puntaroimassa ”mainehaitan” suuruutta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Wihonen: Elvytyspaketti vie EU:ta kohti liittovaltiota

Marin jätti oven raolleen uusille elvytyspaketeille – Halla-aho: ”Etelä-Euroopan maiden rakenteellisia ongelmia sosialisoidaan kaikkien riesaksi”

Kokoomuksesta selitellään tukea EU-elvytyspaketille – Ranne: Ei ratkaise ongelmia – ”Olisi rehellistä myöntää, että EU ei noudata omia sääntöjään eikä talouskuria”

EU-elvytyspakettiin sisältyy yhteistä velkaa ja lahjuksia Etelä-Eurooppaan – Purra: ”Paljon tekijöitä, jotka vähentävät Suomen taloudellista itsemääräämisoikeutta”

Tavio: Argumentit elvytyspaketin puolesta ovat hävinneet – ”Suomalainen veronmaksaja laitetaan korkeilla veroillaan maksamaan muiden maiden matalampaa verotusta”

Matteo Salvini haluaisi yhdistää EU-kriittiset europarlamenttiryhmät – tähtäimessä kolmanneksi suurin ryhmä

Italian mafia odottaa vesi kielellä EU:n elvytysrahoja – miljardi on iso rahayksikkö jopa järjestäytyneelle rikollisuudelle

Saksa ja Italia napit vastakkain euroalueen yhteisestä talletussuojasta – Etelä-Euroopassa toivotaan Saksan vaalien myötä yhteistä riskinkantoa

Taloustieteen tohtori Lacalle lyttää G7-maiden ajatuksen maailmanlaajuisesta yritysverotuksen vähimmäistasosta
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.