Ottajia on monta, kun EU alkaa jakaa varoja 750 miljardin euron elvytysrahastostaan. Italian rikospoliisi varoittaa, että myös mafia tulee olemaan apajilla.

Italian rikospoliisin päällikkö Vittorio Rizzi varoittaa, että pandemian jälkeiset muutokset maan yritystoiminnan rakenteessa indikoivat sitä, että järjestäytynyt rikollisuus yrittää kanavoida itselleen lailliseen yritystoimintaan tarkoitettuja EU:n elvytysrahastosta peräsin olevia varoja.

Viimeisimmässä Euroopan maiden poliisiorganisaatioien yhteenliittymän (EUROPOL) kokouksessa oli asialistalla kaksi keskeistä järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamaa uhkaa EU:n koronatukien jakamiselle: muutokset yritystoiminnan järjestelyissä sekä suorat petokset, joilla rikollisjärjestöt pyrkivät kanavoimaan tukia itselleen.

Keinot on monet

Italian viranomaisten otantatutkimuksessa on selvitetty signaaleja, joissa voi olla kyse rikollisten uimisesta laillisten yritysten liiveihin: ripeät muutokset yhtiöiden omistusrakenteessa tai osakepääomassa, yrityksen toimistojen sijoittelu tukien kannalta optimaalisesti ja muutokset yhtiön toimialassa sekä yritysmuodossa, jossa pienyrityksestä voi sukeutua ennätysajassa konserni.

Omistajien muutokset ravintola- ja majoitustoiminnassa neljässä Italian eri osassa lokakuusta 2020 kuluvan vuoden maaliskuuhuhun todistavat mafian aktiivisuudesta. Joka neljäs 2 591 yritysjärjestelyissä mukana olleesta henkilöstä omasi suorat tai epäsuorat kontaktit järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Italialle 200 miljardia koronatukea

Italia saa EU:n elvytysrahastosta (Recovery Plan) 205 miljardia euroa suorina avustuksina sekä edullisina lainoina. Rahanjako alkaa elokuussa. Elpymissuunnitelmassa luvataan reilumpaa ja ennen kaikkea vihreämpää yhteiskuntaa.

Poliisipäällikkö Rizzi vakuuttaa EU:n viranomaisten olevan hereillä, kun rahanjako alkaa:

– Tähän mennessä olemme analysoineet rikollisten potentiaalista mahdollisuutta soluttautua yritystoimintaan. Nyt näkymät muuttuvat, koska 750 miljardin euron elvytyspaketin jakaminen tarkoittaa samalla todellista riskiä väärinkäytöksistä.

SUOMEN UUTISET