Euroalueen varavaltiovarainministerit ovat käyneet suljettujen ovien takana keskusteluja maiden yhteisestä talletussuojasta, Politico uutisoi. Saksa haluaa pankkien riskien vähentämistä ennen talletussuojaa. Italia taas ei halua vähentää valtion ja omien pankkiensa välistä ”kohtalonyhteyttä”. Etelässä toivotaan Saksan vaalien tuovan myötäsukaisemman hallituksen yhteiseen riskinkantoon.

Kuukausia kestäneet neuvottelut suljettujen ovien takana eivät ole tuottaneet tulosta. Yhteinen talletussuoja merkitsisi sitä, että euroalueen pankit keräisivät yhteistä talletussuojaa kansallisten talletussuojien ehdyttyä. Yhteistä talletussuojaa on pyöritelty vuodesta 2015 lähtien.

Talletussuoja esille loppuvuodesta

EU-virkamiehet kertoivat Politicolle, että yhteinen talletussuoja jäädytetään Saksan liittopäivävaalien yli. Vaalit pidetään syyskuussa.

Vaalitulosta on tavallista vaikeampaa ennakoida. Vihreät ovat alamäessä ja liberaalidemokraattinen FDP ja nykyisen hallituksen pääpuolue CDU nosteessa. Kannatusluvut ovat monelta osin täpärällä ja vaaka voi kallistua mihin suuntaan tahansa – myös talletussuojan suhteen.

Italiassa toivotaan, että riskinjako maistuisi Saksan tulevalle hallitukselle ja että talletussuojaa voitaisiin edistää vuoden loppumetreillä.

Saksa haluaa vähentää riskejä

Eurokriisin hurjimpina vuosina huomiota keräsi niin kutsuttu kohtalonyhteys. Ongelmiin ajautuneet velkaiset pankit ajoivat velkaisen emämaansa rahoitusvaikeuksiin.

Riski tällaiseen dominoefektiin muodostuu, kun huterat pankit ostavat emämaansa velkakirjoja. Italia on kohtalonyhteyden kyseenalainen mestari. Vahingollinen kohtalonyhteys on Italiassa jopa vahvistunut sitten eurokriisin hullujen vuosien.

Saksa vaatii, että kohtalonyhteyttä on vähennettävä ennen kuin maa suostuu yhteiseen riskinkantoon. Saksa ei halua saksalaisten pankkien keräävän varoja esimerkiksi italialaisten pankkikriisin hoitoon.

Italian ongelmana holtiton velkaantuminen

Italialla on täysin päinvastainen kanta. Maa on riippuvainen pankkiensa kiinnostuksesta Italian velkakirjoja kohtaan.

Italia pelkää, että kohtalonyhteyden vähentäminen voi johtaa maan lainakorkojen nousuun. Se olisi raskaasti velkaiselle Italialle myrkkyä.

Italian velkaongelma johtuu kuitenkin yksinkertaisesti velan määrästä.

Henri Alakylä