Italian kannatusmittauksissa pitkään kärkipaikalla olevan Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini haluaisi Euroopan parlamentin EU-kriittiset ryhmät yhden sateenvarjon alle, Euractiv uutisoi. Tällaisesta ryhmästä tulisi kolmanneksi suurin ryhmä, mikä näkyisi esimerkiksi valiokuntapaikkojen jaossa.

Liitto kuuluu Identiteetti ja demokratia -ryhmään (ID). Ryhmään kuuluu myös perussuomalaiset. Matteo Salvini tähyilee yhtä ryhmää ECR:n kanssa.

Kannatusmittausten valossa yhditetystä ryhmästä tulisi toiseksi suurin ryhmä. EPP-ryhmästä eronut Unkarin Fidesz-puolue voisi Salvinin mielestä hyvin liittyä yhteiseen ryhmään.

Parlamenttiin ratkaiseva voima

Yhteisellä ryhmällä olisi suuren kokonsa vuoksi enemmän vaikutusvaltaa Euroopan parlamentissa.

– On tullut aika yhdistää parhaat näistä kolmesta ryhmästä ja muodostaa ratkaiseva voima Euroopan parlamenttiin, Salvini totesi.

– Eurooppa ei ole Euroopan unioni. Eurooppa ei ole euro. Se on miljoonat eurooppalaiset.

ECR pohtii uutta ryhmää

Muutama ECR-ryhmään kuuluva puolue keskusteli uuden ryhmän muodostamisesta ja nykyisen ryhmän nykytilasta. ECR:n tavoitteet ovat niin ikään laajentaa vaikutusvaltaansa Euroopan parlamentissa.

– Tavoitteemme on luoda suuri keskusta-oikeistolainen voima Euroopan parlamenttiin. Se pystyisi patoamaan EU:n nykyisen kehityssuunnan; mikä on erittäin liberaali, erittäin politisoitunut, täynnä kaksoisstandardeja ja sopimusrikkomuksia, nimetön puolalaisen Laki ja oikeuspuolueen politiikko kertoi.

Henri Alakylä