Fidesz-puolue on nimittänyt maan nykyisen perheministerin presidenttiehdokkaakseen keväällä pidettäviin vaaleihin. Koska Fideszillä on määräenemmistö valinnan suorittavassa parlamentissa, uuden presidentin nimitys näyttää jo selvältä, vaikka oppositio yrittääkin vielä laittaa kapuloita rattaisiin.

Pääministeri Viktor Orbánin johtama Fidesz-puolue on nimittänyt perheministeri Katalin Novákin ehdokkaakseen kevään presidentinvaaleihin. Presidentti János Áderin toinen viisivuotiskausi päättyy toukokuussa 2022, eikä hän voi maan perustuslain mukaan enää asettua ehdolle kolmannelle kaudelle.

Unkarissa presidentti valitaan parlamentin istunnossa suljetulla lippuäänestyksellä. Kahden kolmasosan enemmistö riittää presidentin valitsemiseen ensimmäisellä kierroksella. Fideszillä ja sen apupuolue kristillisdemokraateilla on kahden kolmasosan määräenemmistö parlamentissa, joten uuden presidentin nimitys näyttää jo selvältä.

Oppositio puolestaan haluaisi pidentää istuvan presidentin kautta muutamalla viikolla, jotta uudesta presidentistä voitaisiin äänestää vasta keväällä pidettävien parlamenttivaalien jälkeen. Näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, että Fidesz suostuisi tähän.

Perheiden ja lasten asialla

Tällä hetkellä perheasioista vastaavana ministerinä toimiva Katalin Novák, 44, on opiskellut yliopistossa taloustieteitä ja lakia. Hän on aiemmin työskennellyt Unkarin ulkoministeriössä EU-asioiden parissa ja toiminut Fidesz-puolueen varapuheenjohtajana. Perheministeri Novák on naimisissa ja hänellä on kolme lasta.

Tiistaina medialle puhunut Novák sanoi, että nimitys presidenttiehdokkaaksi on hänelle suuri kunnia. Hän kertoi itse saavansa voimaa perheensä tuesta ja uskostaan Jumalaan.

– Minulle Unkarin perheet ja lapset ovat kaikkein tärkein asia, ja minä tulen jatkossakin tekemään työtä heidän edestään, Katalin Novák sanoi.

– Jos minut valitaan Unkarin ensimmäiseksi naispresidentiksi, pyrin olemaan koko kansakunnan presidentti.

– Minulle on tärkeää, että me voimme antaa maapallon lapsillemme ja lastenlapsillemme paremmassa kunnossa kuin sen itse saimme, mutta sitä ennen meidän pitää saada niitä lapsia ja lapsenlapsia, Katalin Novák sanoi.

Konservatiivista perhepolitiikkaa

Unkari tunnetaan konservatiivisesta ja lasten tekoon kannustavasta perhepolitiikasta, joka myös Katalin Novák on perhe- ja nuorisoasioista vastaavana ministerinä ollut ajamassa. Ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi äskettäin raportin siitä, miten Unkari on onnistunut perhepolitiikallaan nostamaan syntyvyyttä ja mitä Suomella olisi tästä opittavaa.

Lokakuussa perheministeri Katalin Novák tapasi Päivi Räsäsen (kd) Budapestissa ja ilmaisi tukensa Räsäsen taistelulle sananvapauden puolesta. Naispoliitikkojen menestyksestä yleensä iloitseva Suomen valtamedia ei todennäköisesti tule erityisesti riemuitsemaan siitä, että Unkari saa vihdoinkin ensimmäisen naispresidenttinsä, koska tämä edustaa Orbánin Fidesz-puoluetta ja perinteisiä, kristillisiä perhearvoja.

SUOMEN UUTISET