Unkarin parlamentti on valinnut maalle sen historian ensimmäisen naispresidentin. Toukokuussa virkaansa astuvaa presidenttiä odottavat kovat ajat naapurimaassa Ukrainassa riehuvan sodan ja sen tuomien pakolaisvirtojen keskellä.

Tällä hetkellä perheministerinä toimiva Katalin Novák, 44, (kuvassa oikealla) tulee olemaan myös Unkarin kaikkien aikojen nuorin valtionpäämies astuessaan virkaansa toukokuussa. Novák on opiskellut yliopistossa taloustieteitä ja lakia. Hän on aiemmin työskennellyt Unkarin ulkoministeriössä EU-asioiden parissa ja toiminut Fidesz-puolueen varapuheenjohtajana.

Tuleva presidentti Katalin Novák on naimisissa ja hänellä on kolme lasta. Hän on työskennellyt Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Saksassa ja puhuu unkarin lisäksi englantia, ranskaa, saksaa ja espanjaa, kertoo Unkarin hallituksen tiedote.

Konservatiivista perhepolitiikkaa

Novák kertoi tiedotustilaisuudessa pyrkivänsä olemaan koko kansakunnan presidentti. Kristillisyyttä ja perhearvoja korostavan Novákin mukaan ”kansakunnan tahto olla vapaa on sen itsenäisyyden perusta ja perhe on kansakunnan kehto”.

Unkari tunnetaan konservatiivisesta ja lasten tekoon kannustavasta perhepolitiikasta, jota myös Katalin Novák on perheministerinä ollut ajamassa. Ajatuspaja Suomen Perusta on julkaissut raportin siitä, miten Unkari on onnistunut perhepolitiikallaan nostamaan syntyvyyttä ja mitä Suomella olisi tästä opittavaa.

Sota Ukrainassa tuo pakolaisia Unkariinkin

Katalin Novák sanoo haluavansa äitinä ja vaimona toimia rauhan ja turvallisuuden puolesta. Hänen mukaansa Venäjän aloittama sota on käsittämätön asia, jota ei voida hyväksyä.

Naapurimaa Ukrainasta on tullut Unkariin tähän mennessä noin 200 000 pakolaista. Katalin Novák kertoo käyneensä viime viikolla vierailulla Taka-Karpatiassa Ukrainassa, jossa asuu merkittävä unkarilaisvähemmistö.

Taka-Karpatia kuului vuosisatojen ajan Unkariin, kunnes se ensimmäisen maailmansodan jälkeen liitettiin vasta itsenäistyneeseen Tšekkoslovakiaan. Toisessa maailmansodassa Unkari valtasi alueen takaisin, mutta sodan lopussa Neuvostoliitto liitti sen itseensä osaksi Ukrainan sosialistista neuvostotasavaltaa.

SUOMEN UUTISET