Hallitus käy mielellään kansainvälisissä pöydissä heristelemässä sormea muiden maiden oikeudenhoidon ja erityisesti oikeusvaltion tilasta, vaikka omakaan pesä ei taida olla ihan kunnossa. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meren mielestä suomalaiseen oikeusvaltioon tulisi laittaa noin 30 miljoonan panostukset, ja rahat voisi leikata suoraan kehitysavusta.

Eduskunnan lakivaliokunta on äskettäin yksimielisesti vakavasti huomauttanut Suomen oikeudenhoidon järkyttävän heikosta resurssitilanteesta ja sitä kautta oikeusvaltion tilasta. Asiat ruuhkautuvat esimerkiksi tuomioistuimissa. Muun muassa rikosasiat, lastensuojelu, verotus ja monet muut suomalaisia koskettavat asiat seisovat tuomioistuimissa, koska resursseja ei ole tarpeeksi. Kyse on ihmisten oikeusturvasta.

– Lisäksi vankiloiden turvallisuus vaatisi lisää rahaa. Oikeuslaitos ja vankilat tarvitsisivat pysyvästi lisää rahaa vähimmillään 20-30 miljoonaa euroa vuodessa, mutta hallitus näyttää priorisoivan nämä vähemmän tärkeiksi kohteiksi, ihmettelee lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri.

Kotimaa on kaikkein lähimpänä

Kehitysapuun rahaa kyllä riittää. Siihen hallitus laittaa vuosittain yli 1,2 miljardia euroa, ja perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki muut puolueet ovat valmiita lisäämään rahaa sadoilla miljoonilla euroilla.

Meri kysyi hallitukselta kyselytunnilla, voisiko se vihdoin tehdä kunnollisen arvovalinnan ja panostaa suomalaiseen oikeusvaltioon noin 30 miljoonalla. Rahat voisi leikata suoraan kehitysavusta.

– Valtiovarainministeri Annika Saarikko ihmetteli vastauksessaan, että miten kehitysavusta voi leikata, kun pitää auttaa lähellä olevia. Kotimaa on minusta vielä lähempänä, Meri huomauttaa.

Suomen Uutiset