Maaseudun Tulevaisuuden puheenjohtajatentissä puoluejohtajilta kysyttiin myös näkemyksiä USA:n Capitol-kukkulan tapahtumiin viime viikolla.

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan tapahtumiin syynä oli vuosia jatkunut toiminta, johon kuuluu ”vihaa, valheita ja väkivaltaa.” Ohisalon retoriikan mukaan USA:ssa nähtiin vallankaappausyritys.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho vertasi tapahtumia Yhdysvalloissa viime vuodesta saakka ympäri maata velloneisiin Black Lives Matter -mellakoihin, joissa on aiheutunut valtavaa tuhoa ja ihmisuhreja.

– Ikävä kyllä poliittinen väkivalta ja haluttomuus tunnustaa vastapuolen oikeutta mielipiteisiinsä tai edes olemassaoloonsa on ollut kasvava ilmiö Yhdysvalloissa, ehkä muuallakin maailmassa viime vuosien aikana. Varmasti yhdellä jos toisellakin on syytä katsoa peiliin ja arvioida omia tekemisiään, Halla-aho sanoi.

Kaikenlainen hulinointi ja laittomuudet tuomittava

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan USA:n tapahtumista on nähtävissä samanlaisia esimerkkejä Euroopasta ja viitteitä myös Suomesta esimerkiksi somessa ja lehtien keskustelupalstoilla.

Ohisalo tivasi Halla-aholta, tuomitseeko perussuomalaiset kaiken väkivaltaisen radikalisaation. Halla-ahon vastaus oli myöntävä.

– Hyvin yksinkertaisesti: kyllä, Halla-aho sanoi ja esitti samalla huomautuksen Ohisalolle:

– Pitäisin myös toivottavana, että sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri tuomitsisi kaikenlaisen laittomuuden ja hulinoinnin eikä asettuisi puolustamaan sitä, vaikka se sattuisi sopimaan omaan poliittiseen agendaan.

Halla-aho tarkensi, että huomautus Ohisalolle viittasi erityisesti Elokapina-hulinointiin tai aikaisemmin turvapaikanhakijoiden laittomuuksiin mielenilmaisuissa.

– Ministeri Ohisalolla on ikävä tapa asemoitua hyvin selkeästi laittomuuden puolelle näissä tilanteissa, Halla-aho totesi.

Perussuomalaiset kunnioittaa demokratiaa

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko totesi, että puoluejohtajat ovat vastuussa politiikan toimintakulttuurista ja kielenkäytöstä.

Halla-aho sanoi, että perussuomalaisten kritisointi on seurausta pitkälti siitä, että media ja muut puolueet eivät pidä perussuomalaisten tavoitteista. Halla-aho korosti, että perussuomalaiset on sitoutunut edistämään omia tavoitteitaan ainoastaan laillisilla keinoilla.

– Näin on ollut ennen ja näin on jatkossakin.

Halla-aholta kysyttiin takaako Halla-aho sen, että perussuomalaiset pysyy demokratian takana

– Perussuomalaiset – toisin kuin monet muut puolueet – ei koskaan kyseenalaista demokraattisten vaalien tuloksia. Meidän mielestämme niitä pitää aina kunnioittaa, miellytti vaalien tulos tai ei, Halla-aho sanoi.

SUOMEN UUTISET