Suomen Uutisten haltuunsa saama Elokapinan salainen video paljastaa, miksi liike painostaa Sanna Marinin (sdp.) ja Annika Saarikon (kesk.) hallitusta ilmastohätätilan julistamiseen. Elokapina on tehnyt tarkoituksella ”helpon” vaatimuksen. Mikäli hallitus tarttuu täkyyn, aikoo liike käyttää tätä saavutusta uusien aktivistien rekrytoinnissa.

Video on näkyvissä Suomen Uutisten Twitter-tilillä:

Videolla on äänessä Anton Keskinen, eräs Elokapinan johtohahmoista.

Videon litterointi:

”Ensimmäiseksi puhun syyskapinan kärjestä. Viestinnän kärjeksi on nostettu ilmastohätätilan julistaminen. Se on se meidän ensimmäinen vaatimus muutenkin. Tämä ei tarkoita sitä, ettmmekö vaatisi konkreettista toimintaa. Konkreettisia poliittisia muutoksia, koska niiden perässähän me tässä olemme. Halutaan konkreettisia päästövähennyksiä hyvin nopeasti. Mutta ilmastohätätilan julistaminen viestinnällinen kärki. Ja siinä on strateginen idea. Se voi olla meidän ensimmäinen voitto. Sen takia puhun ihan vähän voittamisesta. On ollut keskustelua koordinaatiokokouksissa. Voittaminen ei ole itsessään mikään tärkeä juttu. Emme halua saada aikaan voittojen tai vaatimusten läpisaamisisa ihan vaan sen takia, että nyt voidaan fiilistellä, että ”yes, nyt kävi näin”. Syy on se, että sillä, että liike saa vaatimuksia läpi, on ihan massiivinen merkitys sille, miten se liike sen jälkeen kasvaa, ja minkälaisen painoarvon se saa yhteiskunnassa. Tämä johtuu siitä, että sillä tavalla voimme osoittaa, että toimintatapa jota me teemme, toimii, ja että se on relevantti ja hyvä tapa luoda poliittista painetta. Tämä on sellainen juttu, mistä aika vähän puhutaan, mutta symboliset vaatimukset kuin hätätilan julistamisen vaatimus, niin tällaiset ovat olleet olennaisia monissa historiallisissa väkivallattomissa suoran toiminnan kamppailuissa.

Kansalaisoikeusliikkeessä Gandhi ymärsi näiden merkityksen. Eli jos tekee vaatimuksia, jotka ovat tavallaan periaatteessa aika helppoja, helppoja antaa, joihin on periaatteessa helppo myöntyä, niillä voi olla loppupeleissä massiivinen merkitys kokonaiskamppailun kannalta. Ja tämä oli vain pohjustus. Sen takia tämä on valittu viestinnälliseksi kärjeksi tässä.”

Johto pysyttelisi mieluiten itse piilossa

Suomen Uutiset on aiemmin uutisoinut salaisen videon muista ydinkohdista. Kaksi viikkoa sitten kerroimme, miten Elokapina uhkailee ja painostaa poliisia. Suomen Uutisten haltuunsa saamalla videolla Elokapinan johtohahmot paljastavat, että mikäli poliisi yrittää estää Mannerheimintien mielenosoituksen, kapinaliike aikoo aiheuttaa vielä pahempaa häiriötä muualla. Toisessa jutussa kerroimme, miten johtoporras mieluiten tuuppii nuoret eturiviin lakia rikkomaan ja pysyttelee itse mieluiten varjoissa.

Juuri tällä hetkellä Elokapina häiriköi Valtioneuvoston linnan edessä. Helsingin poliisi on ilmoittanut, ettei se hyväksy Valtioneuvoston linnan uloskäyntien miehittämistä ja valtiojohtoon vaikuttamista ei hyväksytä. Poliisi aikoo ottaa niskoittelevat henkilöt kiinni.

SUOMEN UUTISET