Elokapina työllistää jälleen poliisia ympäri Helsingin keskustaa. Poliisin hajotettua Mannerheimintien liikenteen katkaisseen mielenosoituksen liike on jatkanut protestointiaan sekä Pikkuparlamentin puistossa että Valtioneuvoston linnan edessä. Perussuomalaisten Sanna Antikainen jätti toimenpidealoitteen 500 euron palkanlisästä jokaiselle niskuroivia mielenosoittajia valvomaan määrätylle poliisille.

– Elokapina elämöi ympäri kaupunkia ja työllistää jo ennestään resurssipulasta kärsivää poliisia, jolla olisi tärkeämpiäkin tehtäviä kuin niskuroivien aktivistien valvominen. Elokapinaa ei näytä häiritsevän tippaakaan se, että heidän mielenosoituksensa tuhlaavat poliisin hälytystehtäviin tarvitsemia resursseja, kenttäpoliisien jaksamisesta puhumattakaan, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Yhteiskuntarauha ja turvallisuus vaarassa

Poliisille yhteistyöhaluttomat mielenosoittajat aiheuttavat lisätyötä etenkin ylitöiden muodossa, sillä mielenosoitusten valvominen sitoo poliisin resursseja, mutta samalla tarvitaan riittävästi työvoimaa hälytystehtäviä varten. Iltalehden poliisilta saamien laskelmien mukaan yhden päivän mielenosoitus säilöönottoineen maksaa veronmaksajille 84 000 euroa.

– Kenttäpoliisit joutuvat tekemään ylitöitä, jotta poliisi pystyy hoitamaan perustehtävänsä. Mielenosoittajat vaarantavat toimillaan sekä yhteiskuntarauhan että ihmisten turvallisuuden, mutta se ei näytä heitä haittaavan. Kaikki sympatiani ovat niiden kenttäpoliisien puolella, jotka tätä sirkusta joutuvat valvomaan.

– Olenkin jättänyt toimenpidealoitteen 500 euron korvauksesta, joka maksetaan palkanlisänä jokaiselle poliisille, joka on komennettu valvomaan niskuroivia mielenosoittajia, Antikainen kertoo.

Taustajärjestöä epäillään rahankeräysrikoksesta

Myös Elokapinan taustalla toimiva Elonvaalijat ry on lähiaikoina saanut kyseenalaista julkisuutta epäillystä rahankeräysrikoksesta. Poliisi on vaatinut yhdistyksen varoja vakuustakavarikkoon ja epäilee sen rikkoneen rahankeräyslain kuudetta pykälää, jonka mukaan rahankeräystä ei saa järjestää selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi.

Poliisi epäilee myös, että yhdistys on ylittänyt sille hyväksyttyjen rahankeräysilmoitusten enimmäismäärät.

Onko laki kaikille sama?

– Oikeuslaitos on lakkauttanut viime aikoina sellaisia järjestöjä, kuten Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja United Brotherhoodin, joiden oikeus katsoi toimineen olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Pian nähdään, koskeeko laki myös Elokapinaa, vai pyhittääkö tarkoitus keinot.

– Mikäli laki on kaikille sama, järjestäytyminen lainvastaista toimintaa varten ja rikosten tekeminen toiminnan rahoittamiseksi eivät ole hyväksyttävää toimintaa, vaan näin toimiva yhdistys tulee lain mukaan lakkauttaa, olipa kyse moottoripyöräjengistä tai anarkisteista, Antikainen pohtii.

Antikainen on jättänyt tänään eduskunnalle aloitteen koskien poliiseille maksettavaa mielenosoituslisää.

Suomen Uutiset