Kansanedustaja Jukka Mäkynen on tyrmistynyt Elokapinan jatkuvasta lainvastaisesta toiminnasta ja tahtoo tietää mielenosoitusten kustannukset veronmaksajille. Mäkysen mielestä laittomiin mielenosoituksiin toistuvasti osallistuneilta henkilöiltä olisi syytä alkaa vaatia vahingonkorvauksia poliisille aiheuttamistaan ylimääräisistä kustannuksista.

Helsingin poliisi keskeytti Elokapinan mielenilmauksen viime viikon keskiviikkona olennaisesti lainvastaisena. Ajoradalla olleet henkilöt poistettiin poliisin toimesta paikalta, mutta lainvastainen toiminta on jatkunut tämänkin jälkeen pitkin viime viikkoa.

Elokapinan toiminta on sitonut paljon poliisiresursseja Mannerheimintien valvontaan.

Tuntuvammat sakot ja vahingonkorvauksia

– On kestämätön tilanne, että poliisin olennaisesti lainvastaiseksi toteama tilanne jatkui koko viime viikon ja on odotettavissa, että ajoradalle leiriydytään myös tällä viikolla. Elokapinan toiminta aiheuttaa suuren määrän ylityötunteja poliisille. Laittomiin mielenilmauksiin toistuvasti osallistuneilta henkilöiltä olisi syytä alkaa vaatimaan vahingonkorvauksia aiheuttamistaan ylimääräisistä kustannuksista poliisille, koska näin ison väkimäärän jatkuviin kiinniottoihin samasta asiasta ei ole varauduttu poliisin budjetissa, pohtii Jukka Mäkynen.

– Elokapinan laittomiin mielenilmauksiin osallistuvien henkilöiden saamien sakkojen summaa tulisi korottaa nykyisestä. Tämä olisi tehokas keino hillitä ajoradalle leiriytymistä tulevaisuudessa. Tärkeä kysymys on myös se, onko poliisi ylipäätään kirjoittanut heille sakkoja. Jos ei ole kirjoittanut, niin ei ole ihme, että samat henkilöt tulevat paikalle yhä uudestaan.

Mikä on mielenilmausten hintalappu veronmaksajille?

Mäkysen mukaan muutoksia on tehtävä nopealla aikataululla.

– Mikäli Elokapinan lainvastaisia mielenilmauksia ei saada hallintaan, uhkaa syntyä tilanne, jossa Helsingin yksi tärkeimmistä liikenneväylistä on ympäri vuoden säännöllisesti tukittu liikenteeltä. Poliisin kiireellisempien tehtävien hoito viivästyy, kun iso määrä poliiseja joutuu olemaan päivä toisensa jälkeen tunteja Mannerheimintiellä, Mäkynen sanoo.

Mäkynen tivaa, mikä mahtaa olla näiden jatkuvien lainvastaisten mielenilmausten hintalappu veronmaksajille. Poliisilla on tarve saada 30 miljoonaa euroa lisää määrärahoja lisätalousarviossa. Mäkynen pohtii, mikä mahtaa olla todellinen määrärahan tarve, kun viimeisen viikon aikana on otettu satoja henkilöitä poliisin huostaan ja Elokapinan lainvastaiset mielenilmaukset näyttävät jatkuvan myös tulevaisuudessa.

Suomen Uutiset