”Sujui rauhallisesti”, kertoo Yleisradion aamu-uutiset Elokapinan eilisistä lainrikkojaistalkoista. Miljardirahoitettu yleisradioyhtiö onnistuu jollain kummallisella tavalla jättämään lähes kokonaan huomiotta kansanedustajaan kohdistuneen fyysisen hyökkäyksen.

Kun kansanedustajan kimppuun käydään useamman naamioidun ihmisen voimin Eduskuntatalon edessä ja tilanne johtaa pidätykseen, niin kyllä sitä tavan kansalainen luulisi, että kyseessä on jonkinkokoinen uutinen. Valtiollinen yleisradioyhtiömme on kuitenkin toista mieltä. Yle kuittasi kansanedustaja Sebastian Tynkkyseen (ps.) kohdistuneen hyökkäyksen muutamalla rivillä.

Välikohtauksesta huolimatta Yle ilmoitti aamu-uutisissa mielenosoituksen sujuneen rauhallisesti.

Episodista ovat tänään uutisoineet ainakin Savon Sanomat, Salon Seudun Sanomat, Ilkka-Pohjalainen, Karjalainen, Ilta-Sanomat, Suomenmaa, Demokraatti, Kansan Uutiset ja Suomen Uutiset. Asiasta useamman uutisen tehnyt MTV3 teki lisäksi aiheesta haastattelun.

Elokapinaa voimakkaasti sympatisoiva Helsingin Sanomat on jättänyt tapauksen kokonaan huomiotta. HS on toki yksityinen mediayhtiö, joka voi valita vapaasti sen, mistä kirjoittaa. Yleisradiota puolestaan säätelee Yle-laki, joka edellyttää yhtiöltä tasapuolisuutta.

Yle ei ole lähestynyt Tynkkystä torstaihin kello 16.00 mennessä haastattelupyynnöllä tai millään muullakaan tavalla.

Ylen vakiokasvo käänsi tilanteen päälaelleen

Ylellä puheohjelmaa pitävä suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen päätti viskata tapahtumat päälaelleen. Hän ensinnäkin kiistää tapahtumat ylipäätään. Tämä on erikoista, koska tilanne ja sitä seurannut pidätys tallentuivat videolle. Toiseksi, Heikkinen syyttää Tynkkystä itseään häiriköinnistä.

Heikkinen kirjoittaa: ”On runsaasti näyttöä (twiittejä, striimiä) kansanedustajan riitaa haastavasta, epäasiallisesta käyttäytymisestä.”

Uhrin syyttäminen on jo aika paksua. Poliittinen väkivalta on tuomittavaa, kohdistui se keneen hyvänsä.


Oikaisu klo 30.9.20201 klo 18.38: Toisin kuin jutussa aiemmin todettiin, Yle oli nostanut tapahtuman lyhyeksi maininnaksi Elokapinaa koskevaan uutisvirtaansa. Juttua päivitetty vastaavasti.

SUOMEN UUTISET