Kuka rikkoi Alexander Stubbin kodin ikkunat? Asia on poliisitutkinnassa ja toivottavasti selviää aikanaan. Stubbia ja muitakin kokoomuspolitiikkoja on uhkailtu viime vuonna jatkuvasti. Yltyvä ilkivalta nostaa päätään, väkivaltaan yllyttävät puheet saavat jalansijaa. Mistä viha kumpuaa? Suomen Uutiset kokosi aikajanalle lähiajan tapahtumia.

27.4.2014 Mielenosoitus eduskunnan portailla. ”Jos jotain leikataan, leikataan Jyrkiltä pää”, vaatii naamioituneen mielenosoittajan kyltti. Tekstiä koristaa silloisen pääministeri Jyrki Kataisen pää ja kaulan kohdalle sijoitettu verinen machete-veitsi.

25.5.2014. Eurovaalit. Alexander Stubbista koko valtakunnan äänikuningas. Spekulointi seuraavasta kokoomuksen puheenjohtajasta käy vilkkaana.

7.6.2014. Anarkofeministi Suvi Auvinen kirjoittaa Twitterissä: ”Jos jotain leikataan, niin Stubbilta pää!”

Anarkonationalisti Susanna Kaukinen retwiittaa Auvisen päänirrotustekstin ja jatkaa keskustelua: ”Maailma olis parempi ilman Stubbia. Se on tosiasia.”

Suvi Auvinen kirjoittaa 7.6.2014 Takku.net-sivustolle päänleikkausta pohdiskelevan tekstin. Hän pahoittelee sitä, että media kauhistelee äärivasemmiston valmiutta väkivaltaan. Hän muistuttaa, että päänleikkausretoriikalla on Iiro Viinasen aikoihin ulottuvat perinteet. Auvinen päättää kirjoituksensa sanoihin: ”Ehdotan kuitenkin, että me tämän hetken kapinatyöläiset päivitämme sloganimme, muistamme kuka on todellinen vihollinen ja ryhdymme toimiin, jottei Stubb lakeijoineen saa lakaistua meitä pois maan päältä – ainakaan ilman raivokasta vastarintaa.”

7.6.2014. Auvinen julkaisee päänleikkaustekstinsä Uusi Suomen blogeissa. Kirjoitus poistetaan.

7.6.2014. Kansanedustaja Mikael Jungner kritisoi päänleikkaajia facebook-päivityksessään. Hän kirjoittaa: ”Tähän kiivaaseen tekstiin kun vaihtaa sanan ”Stubb” tilalle sanan ”juutalainen” alkaa ymmärtämään miksi äärioikeisto ja äärivasemmisto ovat pohjimmiltaan saman synkän kolikon kaksi eri puolta.”

9.6.2014. Takku.net-sivuston kommentoijat suuttuvat hänelle ja ehdottavat myös Jungnerin pään leikkaamista: ”Jos jotain leikataan, leikataan Mikaelilta pää!”, kirjoittaa anonyymi kommentoija.

13.6.2014. Lahti, Kokoomuksen puoluekokous. Vasemmistoliikkeen ja anarkistien mielenosoitus. Mielenosoittajan iskulause: ”Jos jotain leikataan niin Stubbilta pää”.

14.6.2014. Anarkistit pahoinpitelevät kokoomuksen kansanedustaja Tapani Mäkisen puoluekokouksen yhteydessä.

Puoluekokous valitsee Alexander Stubbin kokoomuksen puheenjohtajaksi. Hän nousee myös pääministeriksi.

Syksy sujuu rauhallisemmin, eri puolilla valmistaudutaan itsenäisyyspäivän mielenosoitukseen.

18.9.2014. Perussuomalaisten Hämeentien vaalitoimiston ikkunat kivitetään säpäleiksi. Anarkistiryhmä ottaa iskusta vastuun Takku.net-sivustolla.

30.11.2014. Helsingin Sanomien toimittaja Maria Pettersson julkaisee laajan jutun anarkisteista.

Pettersson haastattelee muun muassa Suvi Auvista, joka toteaa: ”Kaikki nauravat anarkisteille. Ei kannattaisi.” Hän jatkaa: ”Sortajien kannattaa pelätä. En ole todennäköisesti ampumassa juuri ketään.”

”Sanoma saadaan suuremmalla todennäköisyydellä kuuluviin, jos samalla hajotetaan jotain.”

”Jos asialla ovat anarkistit, paikkojen hajottamiselle on poliittinen motiivi. Jos esimerkiksi puoluetoimiston ikkuna rikotaan tai poliisiauto poltetaan, kyse on hyökkäyksestä poliittista vihollista vastaan.”

30.11.2014. Perussuomalaisten vaalitoimiston ikkunat kivitetään jälleen säpäleiksi.

30.11.2014. Suomen Uutiset moittii kovin sanoin HS:n journalistista linjaa. On ennenkuulumatonta päästää anarkistit laatulehden sivuille uhkailemaan vastustajiaan näin suorin sanoin.

Suomen Uutiset kirjoittaa: ”On huomionarvoista, että Helsingin Sanomat julkaisi samana yönä ilmestyneessä lehdessään laajan juttukokonaisuuden, jossa anarkistit arvioivat varsin avoimesti puoluetoimiston ikkunoiden hajottamisen ja poliisiautojen polttamisen mielekkyyttä sekä ihmisten tappamista osana toimintaansa. On kerrassaan hämmästyttävä yhteensattuma, että sunnuntaina ilmestyneessä lehdessä pohditaan juuri sen perussuomalaisten vaalitoimiston hajottamista, jonka ikkunat on hakattu säpäleiksi seuraavana yönä.”

4.12.2014. Pääministeri Alexander Stubb tuomitsee eduskunnan kyselytunnilla vahvasti ilkivallan, jota perussuomalaisten Helsingin piiritoimistossa nähtiin. Timo Soini kiittää tuesta. Hän muistuttaa, että ”ilkivallasta on lyhyt matka väkivaltaan.”

6.12.2014. Itsenäisyyspäivän mellakka. ”Pistetään Stubbin hymy hyytymään”, julistaa promomateriaali. Stubb esitetään anarkistien sivuilla vampyyrina, jota viskataan kengällä. Toisessa julisteessa katkotaan sormia.

Mielenosoittajat rikkovat ikkunoita ja töhrivät seiniä. Vahingot kohoavat tuhansiin euroihin. Häiriköinnin ikonisoi kuva, jossa kaksi riehujaa paiskaa fillaritelineen kultasepänliikkeen ikkunaan. Kymmeniä pidätetään.

Mielenosoittaja Suvi Auvinen selittää riehunnan jälkeen medialle, että anarkistit käyttävät jatkossakin ”radikaaleja keinoja”, koska heitä ei muuten kuunnella.

Alkuvuosi 2015. Perussuomalaisten vaalitoimistoon kohdistetaan ilkivaltaa neljä kertaa.

18.8.2015. HS kertoo, että valtionvarainministeri Alexander Stubbin kodin ikkunat rikotaan perheen nukkuessa.

Matias Turkkila