Helsingin Perussuomalaiset käyvät vaaleihin taiteen merkeissä. Yhdistyksen vaalitoimistossa julkaistiin maanantaina graffititeos, joka kuvastaa vapaan kansanvallan ja ilkivallan suhdetta.

– Tätä voi pitää vaalirauhan julistuksena, vaaleissa ehdolla oleva europarlamentaarikko Sampo Terho luonnehtii.

Hän osallistui julkistustilaisuuteen toisen euroedustajan Jussi Halla-ahon kanssa.

Varsin kookas teos on maalattu vankalle vanerilevylle ja se on kansan vapaasti nähtävänä, sillä se on ruuvattu vaalitoimiston ikkunan päälle. Se on niin lujaa tekoa, ettei siitä ihan helposti läpi pääse.

Kuten ei päässyt ennenkään: viimeksi siihen tarvittiin polkupyöräteline, joka lyötiin toimiston panssarilasin läpi. Tapaus on ikuistettu maalaukseen, jonka tekijä ei halua nimeään julki.

– Tämä on tällainen humoristinen teos, joka osoittaa, ettemme ota kauhean vakavasti, vaikka vaalitoimistoomme on parikin kertaa hyökätty, Terho tuumailee.

Taidetta tehty jo ennenkin

Iskut ovat poikineet taidetta jo ennenkin: taiteilija Markku Laitinen on tehnyt kolme taulua, joihin on liitetty edellisessä iskussa käytettyjä kiviä. Teokset ovat nimeltään Paavo, Li ja Dan.

Paavossa on sinisellä pohjalla Suomen kartta ja Turun kohdalla nyrkkiä suurempi murikka. Taulu on peitetty rikotun panssarilasin säleillä.

– Kivien laadun perusteella ne on ilmeisesti tuotu rautatien kiveyksestä. Kyllä tässä on työtä tehty, että läpi on päästy, vaalissa itsekin ehdolla oleva Marko Ekqvist kertoo ja sanoo, että teokset aiotaan huutokaupata keväällä.

Lähin käytöstä poistettu ratapenkka sijaitsee kuulemma parin sadan metrin päässä.

Kannatuksen kasvu
vetää suuta hymyyn

Viimeviikkoinen Ylen gallup vetää Terhon ja Halla-ahon suuta hymyyn. Suunta on kääntynyt jälleen ylöspäin.

– Nyt heilahti viimein taas mukavaan suuntaan ja sopivasti, kun kampanja todenteolla aloitetaan, Terho iloitsee.

Hallituspaikkoja hän ei kuitenkaan ryhdy jakamaan, vaikka eräiden tietojen mukaan kokoomuksen johto olisi jo kypsä siirtymään oppositioon, kun kannatus syöksyy, eikä suuntaan näy muutosta.

– Keskustan johtohan näyttää kovalta, mutta mikäänhän ei ole varmaa: kakkospaikasta alkaen varsinkin kaikki on auki. Eikä se ykköspaikkakaan ole vielä jaettu, ennen kuin äänet on laskettu, Terho arvioi.

Paitsioon tuskin joudutaan

Terho uskoo, että hallitusneuvottelut sujuvat tällä kertaa mukavammin kuin viime vaalien aikaan. Puoluetta tuskin motitetaan ulos millään verukkeella.

– En usko, että tulee mitään sellaista tilannetta, että olisimme missään paitsiossa, en näe syytä, miksi näin tapahtuisi, Terho uskoo.

Mahdollisia hallituskumppaneitakaan Terho ja Halla-aho eivät ryhdy rajaamaan ennakolta. Helsingin Sanomissa pyöriteltiin viikonloppuna mahdollisuutta, että juuri vaaleihin ilmoittautunut Olli Rehn (kesk.) voisi haluta ulkoministeriksi ja hänhän edustaa entisenä laajentumis- ja talouskomissaarina varsin toisenlaista EU-linjaa kuin perussuomalaiset.

– Tuttu mieshän hän on Brysselin reissultani jo monen vuoden ajalta ensin komissaarina ja sitten edustajakollegana, Terho sanoo.

– Keskustallahan tulee varmasti kovat sisäiset kamppailut siitä paikasta, Halla-aho otaksuu.

– Se voi olla totta joo, Terho vahvistaa.

Jo aiemminhan halukkaaksi ilmoittautui Paavo Väyrynen (kesk.), joka ajaa keskustassa eurokriittisillä rattailla.

Hallitus kyvytön loppuun saakka

Terho sanoo, ettei ajattele vielä niin pitkälle, että rupeaisi sanomaan, mikä olisi hänelle mieluisin ministerin salkku, jos kutsu tulee.

– Tehdään hyvä vaalityö ensin ja täysillä! Perussuomalaisethan ovat sitten hallitusneuvotteluissa varmasti mukana keskeisenä tekijänä, Terho vakuuttaa.

Hallituksen toimista hän ei löydä juuri hyvää sanottavaa, ellei sitten viikonloppuinen epäonnistuminen ollut hyvä asia, kun varsinkin kokoomuksen kovasti ajama perhevapaajärjestely kaatui SDP:n lipeämiseen ruodusta.

– Kyvytön loppuun saakka! Vaikka nythän oli hyvä, ettei se kelvoton hanke mennyt läpi, Terho tuumailee.

Kuvassa europarlamentaarikot Sampo Terho ja Jussi Halla-aho, jotka vastaavat ilkivallantekoon huumorilla.

Veli-Pekka Leskelä