Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vetoaa vakavasti yleisen vaalirauhan puolesta – ja että uhkailu loppusi. Hän esitti vetoomuksensa torstaina Työmiehen tuumaustunnilla perussuomalaisten puoluetoimistossa.

Hän nosti asian esille, koska turvallisuustilanne on muuttunut Tanskan ja Ranskan terrori-iskujen myötä. Tilanne heijastuu myös Suomeen, jossa myös Timo Soinin itsensä henkeä on uhattu, viimeksi tammikuussa. Tämä liittyy myös yleiseen ilmapiiriin, jossa perussuomalaisia herjataan herkästi niin julkisuudessa kuin sosiaalisessa mediassa välillä hyvinkin rankasti.

Ei vaaleihin turvamiesten kanssa

– En halua käydä vaaleja turvamiehien ympäröimänä. Haluan käydä vaaleihin niin, ettei kukaan leimaa perussuomalaisia, emmekä mekään leimaa muita. Mutta kolme kertaa on vaalitoimistomme lasi rikottu. Tällaisesta lasien kilistelystä on lyhyt matka vakavampaan. Uhri ei ole koskaan syyllinen – väkivalta on aina väärin, Soini korosti.

Hän kertoi törkypostin määrän kasvaneen viime aikoina. Soinilla on vaalikokemusta 17,5 vuoden ajalta, mutta viime aikoina on menty huonoon suuntaan.

– Perussuomalaiset on kunniallinen puolue. En hyväksy, että kansanvaltaista puoluetta leimataan aiheettomasti, hän painotti.

Hän korostaa, että kyse on puolueesta, jota yli puoli miljoonaa suomalaista äänesti. Perussuomalaisten riveistä valittiin kunnallisvaaleissa 1200 valtuutettua, luottamushenkilöitä on tuhansia, samoin jäseniä ja kaksi europarlamentaarikkoa, olemme jäseniä Euroopan konservatiivi- ja reformiryhmässä, joka on kolmanneksi suurin.

Ei rasistinen puolue

– Tämä puolue ei ole rasistinen puolue. En hyväksy tällaista leimaa, koska se ei ole totta. Nämä leimat ovat hengenvaarallisia. En halua hoitaa yhteiskunnallisia asioita hengenvaaran alla. Puhutaan yhdessä veroista ja muusta, mutta ei lyödä leimoja, jotka eivät pidä paikkaansa, Soini sanoi ja korosti, että politiikka perustuu siihen, että oletetaan ihmisten puhuvan totta.

Soini sanoo, että tämä asia täytyy ottaa vakavasti, koska kyse on maailmanlaajuisesta ilmiöstä, joka lähestyy Suomea jatkuvasti.

– Ja on jo tapahtunut: Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomessa ei Heikki Ritavuoren jälkeen, Soini muisteli.

– Olen käynyt Englannissa Britannian konservatiivipuolueen vieraana ja on puoliksi masentavaa nähdä David Cameronin kulkevan konepistoolimiesten kanssa, Soini vertasi ja korosti, että tätä hän ei halua: tällainen ei kuulu pohjoismaiseen avoimeen yhteiskuntaan.

Hän sanoi monen perussuomalaisen ehdokkaankin miettivän, rohkeneeko tällaisessa ilmapiirissä lähteä toreille vaalityöhön. Hän toivoi, etteivät ehdokkaat leimaisi toisiaan eivätkä toisten puolueiden ehdokkaita ja ryhmiä – perussuomalaiset muita eivätkä muut perussuomalaisia.

Katso tilaisuuden videotallenne:

Veli-Pekka Leskelä