Anarkistien väkivalta ja vahingonteot nousivat ensimmäisenä asiana esille eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Mika Raatikainen viittaisi Helsingin piiritoimiston ikkunoiden särkemiseen, joka tapahtui äskettäin jo toiseen kertaan. Asia on ajankohtainen myös lauantaisen itsenäisyyspäivän vuoksi.

– Valitettavasti pieni ryhmä ihmisiä ei ymmärrä vapauden tuomaa vastuuta ja elää niiden sääntöjen mukaan, jotka vapailla vaaleilla valittu eduskunta on luonut. Ensin on uhottu ja sitten tuhottu ja näyttää, että näiden pikkuanarkistien puuhailut jatkuvat edelleen, Raatikainen aloitti.

– Joitakin aikoja sitten rikottiin perussuomalaisten Helsingin piiritoimiston ikkunat jo toistamiseen lyhyen ajan sisällä ilmeisesti ajatuksena estää laillinen toiminta näissä tiloissa. Mihin toimiin valtiovalta aikoo ryhtyä turvatakseen kansalaisjärjestöjen, poliittisten puolueiden demokraattisen ja perustuslaillisen toiminnan ilman, että vasemmistoanarkistit tai muut vastaavat laittomin keinoin häiritsevät toimintaa, Raatikainen kysyi.

Mika Raatikainen

Mika Raatikainen

Räsänen tuomitsi ikkunoiden kivityksen

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) tuomitsi puoluetoimiston ikkunoiden rikkomisen ja toivoi poliisin selvittävän rikoksen huolellisesti, jotta syylliset saadaan vastuuseen teoistaan.

– Poliisin tehtävänä on seurata ryhmiä, jotka voivat saada tämän tyyppistä vahinkoa aikaan. Mainitsitte anarkistiryhmät ja suojelupoliisi tekee työtä, jossa seurataan sellaisia henkilöitä ja ryhmiä, jotka voivat olla demokratiaa ja valtiollisia elimiä uhkaamassa. Myös poliisilla on tehtävänsä paikallisesta turvallisuudesta huolehtimisessa, Räsänen vastasi.

Onko linnan juhliin varauduttu?

Raatikainen arveli kaikkien muistavan kepakoilla aseistautuneet ja muovinaamareidensa taakse piiloutuneet ryhmät, jotka viime itsenäisyyspäivänä Tampereella luulivat maailman paranevan hevosia hakkaamalla ja poliisin kanssa painimalla.

– Jotain samantyyppistä lienee valitettavasti odotettavissa tänäkin vuonna. Maailma ei yllättäen parantunutkaan näiden vähemmän nerokkaiden maailmanpoliittisten tekojen avulla, Raatikainen otaksui.

Ruotsissa isompia mellakoita

– Naapurimaassamme Ruotsissa on ollut useampia mellakoita, joissa autoja on poltettu, ihmisiä pahoinpidelty ja rakennuksia tuhottu ja liikkeitä ryöstetty poliisin katsellessa tapahtumia hieman kauempaa. Onko Suomessa pidetty huolta siitä, että turvallisuusviranomaisillamme on tarvittava varustus ja koulutus mahdollisesti tulevien suurempien mellakoiden varalta, Raatikainen kysyi.

Räsänen sanoi poliisin varautuneen mahdollisiin häiriöihin, hän sanoi käyneensä poliisin kanssa tilannetta läpi viimeksi eilen.

– Suurempia uhkaavia tilanteita ajatellen hallitus teki esityksen, että eduskunta hyväksyisi 2,4 miljoonan euron lisäyksen poliisin varusteisiin ja kalustoon, jotta pystyttäisiin varautumaan ajanmukaisesti vakavampiin uhkiin, myös terrorismiin, Räsänen sanoi.

Soini vetosi Stubbiin

Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) sanoi ilkivallasta olevan lyhyt matka väkivaltaan.

Arvoisa pääministeri, niin Teillä kuin minullakin on kokemusta eurooppalaisesta politiikasta. Emme halua sellaista tilannetta Suomeen, joka osin Euroopassa ja osin Pohjoismaissa vaalikamppailua ryydittää: poliisisaattueet ja turvamiehet. Haluamme avointa yhteistyötä. Että kaikki omista arvoistaan antavat kansalle ohjelman äänestettäväksi, Soini linjasi.

– Vetoan nyt Teihin ja kaikkiin puoluejohtajiin, että kaikki yhdessä tuomitsisimme väkivallan, koska sellaista emme kukaan halua nähdä, että vaalityöhön lähtevät olisivat fyysisesti vaarassa, Soini vetosi.

– Nämä tapaukset ovat herättäneet huolta helsinkiläisessä järjestöväessä. Osa on ajatellut jopa, voivatko he enää kokoontua näissä tiloissa, kun ei tiedä, koska tulee kakkosnelonen tai tiili sisään, Soini kuvasi.

Alexander Stubb (kok.) sanoi olevansa Soinin kanssa täsmälleen samaa mieltä. Hän tuomitsi vahvasti ilkivallan, jota perussuomalaisten Helsingin piiritoimistossa nähtiin.

– Tuomitsen myös ihmiset, jotka pyhittävät tekonsa päämääränsä edessä ja antavat palaa ihan täysiä. Sellaisessa yhteiskunnassa emme halua Suomessa elää, Stubb sanoi.

– Kiitän Teitä pääministeri tästä, Soini sanoi lopuksi.

Kettunen: särkeminen oire turvattomuudesta

Pentti Kettunen (ps.) arveli ikkunoiden särkemisen olevan oire jostain laajemmasta.

– Tuolla perukoilla ihmiset tuntevat turvattomuutta, kun poliisin voimavaroja on heikennytty, poliisin rahoja on pienennetty, lakkautettu liikkuva poliisi ja tämä on johtanut siihen, että saattaa tapahtua vielä ikävämpiä asioita. Olisiko nyt aika vihdoinkin sisäiseenkin turvallisuuteen lisätä huomiota ja lisätä poliisien voimavaroja niin, että he pystyisivät suojaamaan kansalaisten turvallisuuden kaikissa tilanteissa, Kettunen kysyi.

Räsänen: poliisien määrä jopa kasvanut

Räsänen vastasi, että poliisin rahoja ei ole pienennetyt. Jo 2012 lisättiin 30 miljoonaa euroa ja torjuttiin leikkaukset. Poliisien määrä kasvaa hiukan: tänä vuonna se on 7450 ja ensi vuonna se nousee 7500:n yli.

– Tällä vaalikaudella vaikeasta tilanteesta huolimatta poliisien määrä ja toimintakyky on pystytty turvaamaan, Räsänen sanoi.

Painopiste on siirretty sisäiseen turvallisuuteen, mutta seuraavat vuodet tulevat olemaan vaikeita, Räsänen ennakoi.

Kuva: Kiakkovieraiden mielenosoituskulkue Tampereella 6. joulukuuta 2013.

Veli-Pekka Leskelä