

Yle Areena
Viikon 50/2013 luetuin
Joulukuu 2013 luetuin
Kiakkovierasjuhlien organisaattorina vasemmistojärjestö
Kiakkovierasjuhlien jälkipyykki. Ylen pääuutislähetys. Taustagrafiikassa mellakkapoliisirivistö, uutistenlukijatädin huolestunut katse. Pahaa tapahtui, mistä oli kyse? Ajankohtaisuutisoinnin perusprinsiippeihin kuuluu, että tällaisissa tilanteissa roudataan paikalle tapahtunutta asiantuntijan näkökulmasta katsova ns. päivystävä dosentti, jonka tutkimusalueeseen tapahtunut kuuluu. Ketä oli tällä kertaa pyydetty Pasilan uutisstudioon?
Sisään introtaan ”demokratiaa ja kaupunkielämää tutkiva” Veikko Eranti.
Hän aloittaa neutraalisti toteamalla, että kyse oli vasemmistoanarkisteista, joiden tavoite oli varmaankin hierarkioiden purkaminen. Hyviksi teemoiksi Eranti mainitsee toiminnan tulo- ja luokkaeroja vastaan. Hänellä ei ole kuitenkaan tarkempaa tietoa siitä, keitä anarkistit ovat.
Eranti saa aikansa kertoa omaa tulkintaansa tapahtuneesta. Kiteytettynä hänen viestinsä on se, että anarkistien tavoitteet ovat hyviä, talouden leikkaukset selittävät väkivallan käyttöä ja että poliisi käytti tavanomaista kovempia voimakeinoja, joihin anarkistit vastasivat kovantamalla omia otteitaan.
Ihan kelpo teoria, joka on saanut mediassa kohtuullisen paljon ilmatilaa. Asiassa on vain yksi pieni mutta.
Näet se, että Eranti ei ole puolueeton asiantuntija. Hän on vasemmistosuuntautuneen Aivorieha-ajatushautomon perustaja ja Sitoutumattoman vasemmiston (SitVas) edustajistoehdokas. Hän on myös saman järjestön edustajistoryhmän varsinainen jäsen. Ryhmällä on luonnollisesti oma Facebook-sivu, jossa on tarjottu ”Punkkua porvarin pöytäliinalla jo vuodesta 1983”. Sivulta löytyy myös erittäin mielenkiintoinen linkki:
Sitoutumaton vasemmisto, johon Eranti siis kuuluu, on ollut keskeinen Kiakkovierasjuhlien organisaattori.
Ryhmän Facebook-sivuilta sekä SitVas-sivustolta löytyy Kiakkovierasjuhlia promoavaa materiaalia. Ryhmä on mainostanut tapahtumaa ja pyytänyt ihmisiä osallistumaan. Ja vielä pahempaa seuraa: SitVas:n sivuilla ilmoitetaan Kiakkovierasjuhlien yhteiskyydityksen järjestämisestä välillä Helsinki-Tampere:
Sivusto johdattaa Kiakkovierasjuhlien blogiin. Siihen samaan, jossa muistutetaan ottamaan ”omat mailat mukaan”, jotta päästään pelaamaan ”katulätkää” tasavallan presidentin juhlissa.
Päivä vaihtuu. Ja aamulla kolahtaa postilaatikosta Helsingin Sanomat. Kiakkovierasjuhlinnan selvittely ei ole etusivun kamaa. Pääkirjoitussivullakaan ei ole asiasta sanaakaan. Sivulta kymmenen löytyy kuitenkin Janne Toivosen näkökulma sekä pieni juttu, jossa asiantuntijahaastateltavana on – yllätys yllätys – demokratian tutkija Veikko Eranti. Tarina on tuttua:
– Taustalla on yhteiskunnallista kärjistymistä.
– Ei ole yllättävää, että tällaista tapahtui.
– Olisi hyvä keskustella teemoista, joita [kiakkovieraat] nostivat esiin.
HS, kuten Ylekään, ei vaivautunut kertomaan ilmeistä pukki-kaalimaan-vartijana-ongelmaa. Siis sitä, että heidän käyttämänsä asiantuntijahaastateltu on itse vasemmistolainen. Tämä on pieni mainekolhu, mutta se, että käytetään mellakka-asiantuntijana henkilöä, joka istuu mellakkaa järjestävän järjestön edustajistoryhmässä, on äärimmäisen noloa.
Mikäli Yle aikoo jatkossa käyttää Erantia ohjelmissaan, niin ehdottaisinkin, että tämä laittaa päähänsä Juti-naamarin. Tietävätpähän katsojat sitten, minkälaisesta asiantuntijasta on sillä kertaa kyse. Mediatalojen erehdys on ymmärrettävä, koska eipä väkivaltaisen mellakan taustoja ole oikein kukaan muukaan viitsinyt selvitellä.
Ehkä kannattaisi, Kiakkovierasjuhlista löytyy netistä vaikka kuinka paljon materiaalia. Yksityiskohtana mainittakoon, että SitVas:n organisoiman Helsinki-Tampere-bussikyydin rahoittamiseksi järjestettiin 16.11 biletapahtuma, jonka ”tuotot käytetään bussikuljetukseen Kiakkovierasjuhlille”. Osallistujien joukko oli pitkä, joukossa paljon tuttuja. Kaksi nimeä pistää silmään: vasemmistonuorten ex-puheenjohtaja Dan Koivulaakso ja Mikael Brunila. Molemmat miehet olivat niin huolestuneita oletetun äärioikeiston noususta Suomessa, että päättivät kirjoittaa aiheesta kirjan. Kolmanneksi tekijäksi saatiin vasemmistoliiton meppiehdokas Li Andersson. Omissa silmissä olevia malkoja on tunnetusti vaikea nähdä, mutta jos kolmikko on huolissaan väkivaltaisen ekstrimismin noususta Suomessa, niin olisiko sitoutumattoman vasemmiston yöllisistä seikkailuista heille seuraavan kirjan aiheeksi?
[Päivitys 20:04: Eranti ei istu SitVas:n hallituksessa vaan SitVas:n edustajistoryhmässä. Tekstiä korjattu vastaavasti.]
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Veikko Eranti Mikael Brunila Li Andersson Dan Koivulaakso Kiakkovierasjuhlat Vasemmisto Väkivalta Matias Turkkila media
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


”Pete” ei kuulu Tampereen perussuomalaisiin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää