Näkökulma kiakkovierasjuhlia edeltäneisiin tapahtumiin ja sen järjestäjien motiiveihin.

Elokuun 21. päivä. Nimimerkki (a)-tiimi postittaa Punk in Finland –keskusteluforumille kutsun Kiakkovierasjuhliin. Viesti kertoo tylyin sanoin, mitä on tulossa. On tarkoitus mennä vetämään ”lämäreitä porvareiden naamatauluihin”. Kutsukorttiin on hahmoteltu kasvonsa peittänyt punamustapaitainen mies, joka on iskemässä mailalla pommia. Sen sytytyslanka palaa.

logoKaikki ovat (a)-tiimin mukaan tervetulleita, ”paitsi tiätty natsit ja fasistit”. Nimimerkki (a)-tiimi pyytää osallistujia erikseen jättämään puolue- ja järjestötunnukset kotiin. Sama pyyntö toistuu vielä useita kertoja ennen joulukuuta.

Väkivaltaan suorasukaisesti kannustava kutsu saa poliisin huomion. Keskusrikospoliisi lähetti forumin ylläpitäjille tietopyynnön, jossa pyydetään kutsun käsittelyyn osallistuneiden henkilötietoja. Poliisin salaiseksi tarkoittama tietopyyntö postitettiin julkiselle forumille, ja asiassa epäillään salassapitorikosta. Turun Sanomat uutisoi tapahtuneesta lokakuussa.

Forumille postitetussa kutsussa oli linkki kiakkovierasjuhlat-blogiin, johon kertyi syksyn mittaan runsaasti postituksia. Useat niistä käsittelivät suoranaisia mellakointiohjeita. Sivusto kannusti selkein sanoin osallistujia varustautumaan mailoilla ja suojilla:

– Katulätkää varten voit lainata muidenkin välineitä, mutta omat kiakkovarusteet olkapääsuojista mailaan on tietty hyvä olla mukana.

– Tuomme myös paikalle muutama sata kappaletta Juti-naamareita kiakkokansalle, sekä jäkisvarusteita katulätkään osallistuville!

– Muistakaa ottaa omat mailat mukaan!

Ylen toimittaja Miia Kaartela haastatteli joulukuun alussa erästä tulevan tapahtuman järjestäjää Politiikkaradiossa. Toimittajaa ei ilmeisesti liiemmin hirvittänyt, kun järjestäjä totesi, että kansan on aika Suomessakin nousta hallitsevaa luokkaa vastaan, ja että ”mellakointiin olisi Suomessakin aihetta”. Mutta saipahan aiheesta iskevän nettiotsikon.

Esivalmisteluissa on hämmästyttävän paljon samoja piirteitä kuin vuoden 2006 Smash Asem –mellakassa. Myös tuolloin tulevasta riehumisesta ilmoitettiin netissä etukäteen. Asem-mellakassa oli tarkoitus marssia ja piestä sitten teräsputkilla kaupungilta löytyvää irtaimistoa säpäleiksi. Poliisi sai tiedon etukäteen ja vastasi satojen poliisien yhteisoperaationa tehdyllä motituksella Helsingin Postitalon edessä. Mellakoijilta kerättiin teräspatukat pois ja suuri määrä anarkisteja marssitettiin pidätysbusseihin. Pidätettyjen joukossa olivat muun muassa tuleva ministeri Paavo Arhinmäki ja vihreiden entinen kansanedustaja Ville Komsi.

Itsenäisyyspäivän ilta

Takaisin vuoteen 2013 ja Tampereelle.

HS kuvaa tapahtunutta seuraavasti: Kiakkovieraat hyökkäsivät moneen otteeseen Tampere-taloa suojannutta mellakka-aitaa vastaan, heittelivät poliisia jäälohkareilla, maalilla ja pulloilla sekä löivät mailoilla sekä poliiseja että näiden hevosia.

IS puolestaan uutisoi: Toistakymmentä poliisia loukkaantui mellakoiden yhteydessä. Poliisit saivat etupäässä mailojen lyönneistä vammoja kasvoihin, käsivarsiin ja kylkeen. Suurimmalle osalle aiheutui kuulovammoja poliisien päälle heitetyistä ilotulitteista.

Kiakkovieraat huutelivat ”luokkasotaa” ja väittivät poliiseja ”porvarin kätyreiksi”. Poliisin mukaan mellakan järjestivät ”anarkistiporukat”.

– Lähes jokaisessa poliisiryhmässä oli tullut kuulovaurioita päälle heitetyistä pommeista, kertoi IS:n mukaan poliiseihin kohdistuneiden rikosten tutkintaa johtava rikoskomisario Jari Kinnunen.

IS kertoi myös poliisin hevosten tarkoituksellisesta vahingoittamisesta: Anarkistimielenosoittajat vahingoittivat myös kahta poliisihevosta. Aseina mellakoijilla oli katkaistuja jääkiekkomailoja, joilla olisi helpompi lyödä. Poliisin ratsut saivat avohaavoja mailojen lyönneistä, kerrottiin poliisin tiedotustilaisuudessa lauantaina aamupäivällä. ”Toinen hevonen sai vammoja kaulaan. Toista hevosta oli yritetty rampauttaa”, kertoi poliisin tiedottaja.

HS:n mukaan joukko toimi suunnitellusti koko ajan. Mukana oli esimerkiksi sytytysnestettä, jolla saatiin Suomen lippu tuleen. Oli myös vetoköysiä koukkuineen, joilla väki koetti vetää aitoja nurin. Käytössä oli myös megafoneja, joilla annettiin muun muassa ohjeita joukon tiivistämiseksi.

Eikä tässä vielä kaikki.

Kiakkovieras-blogin varsinaisen taktiikkaosion mukaan ”oikein ajoitetuilla pistohyökkäyksillä, harhautuksilla ja yhteistyöllä voimme iskeä  presidentin joukkojen heikkoon kohtaan, ja edetä kohti Helsingin herrojen summuiden helppoheikkien kekkereitä ja katulätkäareenaa.”

Katulätkää tasavallan presidentin juhlissa?

Eli sama suomeksi: juosta sisään juhlasaliin ja vedellä ”lämäreitä porvareiden naamatauluihin”. Juuri niin kuin kutsussa luki.

Vajaaksi jäänyt rynnistys

Kiakkovieraat eivät koskaan päässeet juhlasaliin sisään. Yritystä ei puuttunut. Jonkinlaista jälkikäteistä tyydytystä saattoi tarjota erään pitkään Suomessa asuneen maahanmuuttajan liikkeen ikkunoiden särkeminen. Mailoilla, milläs muulla.

Entä jälkipyykki?

Kuten oletettavaa on, kovin monta anarkistijohtajaa ei ilmoittautunut vastuulliseksi. Yhtään järjestäjää kun ei löydetty etukäteenkään.

Ex-aktivisti Arhinmäki ehti luokitella tampereen tapahtumat ”humalaisten nuorison riehumiseksi”. Eittämättä paikalla oli paljon känniääliöitä, mutta taudinkuvan kokonaisuus ei Arhinmäen vähättelyllä selviä.

Vasemmistoliiton meppiehdokas Li Andersson tarjosi syylliseksi perussuomalaista Patea.

Kovin vakavana ei asiaa nähtävästi pitänyt myöskään Dan Koivulaakso, anark.. eh siis vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja. Hän oli tuohtuvinaan median otsikoinnista ja avautui Facebookissa:

– Ekstremismidiskurssi laskeutuu Suomeen ja poliisi kaipailee anarkistijohtajia. Tää ”organisoitu rikollisjoukko” otsikointi on kuitenkin pöyristyttävää.

Ilmeisesti Koivulaakson mielestä anarkistijohtajien etsintä ei ole tarpeen. Andersson peukuttaa.

Arhinmäki, Andersson ja Koivulaakso eivät tunnu olevan vakuuttuneita teoriasta, jonka mukaan väkivaltainen tapahtuma oli suunniteltu ja toteutettu nimenomaan vasemman laidan anarkistien toimesta. Ei ihme. Jos he myöntäisivät asian todeksi, he joutuisivat kasvokkain sen ikävän tosiasian kanssa, että heidän omat taustajoukkonsa syyllistyvät käytökseen, josta he ovat koko poliittisen historiansa ajan syytelleet muita.

Vasemmistolaidan selittelyt ovat ilmiselvästi vääriä. Mutta mistä sitten oikein oli kyse?

Mistä on kyse silloin, kun värvätään puolen vuoden ajan aseistettua satojen ihmisten joukkoa, pyydetään aseistautumaan ja ilmoitetaan tavoitteeksi porvareiden hakkaaminen matalaksi lätkämailoilla?

Mistä on kyse silloin, kun hakataan kymmeniä poliiseja ja näiden ratsuja vammoille?

Anteeksi vain, mutta tätä asiaa ei voida kuitata humalaisten riehumisella. Syyttäjälaitoksen on harkittava, syyllistyivätkö Kiakkovierastapahtuman järjestäjät kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Rikoslain kohta kuuluu seuraavasti:

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla .. viestin, jossa uhataan .. jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Porvarius ei ehkä ole etnisyyttä, mutta sosiaaliluokka on etnisyyteen ja muihin lueteltuihin syihin rinnastuva peruste. Lisäksi kiakkovierasillan tapahtumien rajuus ja sitä edeltänyt suunitelmallisuus ovat mittakaavaltaan sitä luokkaa, että törkeän kiihottamisen tunnusmerkit saattavat täyttyä.

Olisi kohtuullista, että ne tahot, jotka ovat tämän tästä olleet havaitsevinaan fasismin nousua viimeisten kuudenkymmenen vuoden aikana, nousisivat nojatuoleiltaan ja pohtisivat hetken keskenään sitä naapurimaamme lähihistorian vaihetta, joka vei miljoonia neuvostoliiton kansalaisia gulag-leireille ja sitä kautta ennenaikaiseen kuolemaansa. Vihan käyttövoimana ei ollut natsi-Saksasta tuttu rotuinho vaan sille täysin rinnasteinen asia. Luokkaviha.

Matias Turkkila