Helsingin Sanomat päästää anarkistin uhkailemaan poliittisia vastustajia sivuilleen: "Sortajien kannattaa pelätä. En ole todennäköisesti ampumassa juuri ketään." Samaan aikaan perussuomalaisten vaalitoimistoon tehdään jo toinen isku.

Perussuomalaisten vaalitoimiston ikkunat hajotettiin jo toistamiseen Helsingin Vallillassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Helsingin piirisihteeri Teemu Suominen kommentoi tapahtunutta tiedotteessa:

– Helsingin piiri ei ole ehtinyt nimeämään vielä edes kaikkia ehdokkaitaan eduskuntavaaleihin, kun vaalitoimisto joutuu jo toistamiseen ilkivallan kohteeksi. Edellisen kerran kyseisen toimiston ikkunat kivitettiin syyskuun lopulla heti Ruotsissa käytyjen vaalien jälkeen. Tuolloin tekijäksi ilmoittautui anarkistien suosimalla Takku.net-sivustolla nimettömänä pysytellyt taho. Tällä kerta tekijäksi ei ole ilmoittautunut kukaan, ei ainakaan vielä.

ps-vallila_20141130_002

– Hyökkäyksen tehneen ryhmittymän tavoitteena lienee aktiivisesti sabotoida demokraattisen vapaan kansalaisliikkeen toimintaa. Perussuomalaiset ovat Suomen suurin työväenpuolue, joten hyökkäykset kohdistuvat demokratian lisäksi samalla suoraan suomalaisiin duunareihin ja yrittäjiin, Suominen muistuttaa.

Suomisen mukaan vaalitoimiston ikkunat olivat erittäin vahvaa, karkaistua lasia.

– Tekijä urakoi lasin kimpussa viitisentoista minuuttia ennen kun sai sen hajalle.

Tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

On huomionarvoista, että Helsingin Sanomat julkaisi samana yönä ilmestyneessä lehdessään laajan juttukokonaisuuden, jossa anarkistit arvioivat varsin avoimesti puoluetoimiston ikkunoiden hajottamisen ja poliisiautojen polttamisen mielekkyyttä sekä ihmisten tappamista osana toimintaansa. On kerrassaan hämmästyttävä yhteensattuma, että sunnuntaina ilmestyneessä lehdessä pohditaan juuri sen perussuomalaisten vaalitoimiston hajottamista, jonka ikkunat on hakattu säpäleiksi seuraavana yönä.

Lainaus Helsingin Sanomien sivuilta, jossa anarkisti Suvi Auvinen kertoo toiminnastaan. Auvisen mukaan paikkojen rikkominen on ”taktinen valinta”.

”Jos asialla ovat anarkistit, paikkojen hajottamiselle on poliittinen motiivi. Jos esimerkiksi puoluetoimiston ikkuna rikotaan tai poliisiauto poltetaan, kyse on hyökkäyksestä poliittista vihollista vastaan.” Kun Sampo Terhon eurovaalitoimiston ikkunat syyskuussa kivitettiin, anarkistit halusivat siis hyökätä perussuomalaisia vastaan ja vaikeuttaa heidän toimintaansa.

Auvinen pohtii jutussa myös ihmisten tappamista vallankumouksen tullen ja varoittaa, että ”sortajien kannattaa pelätä” heitä:

– En minä vallankumouksen koittaessa todennäköisesti ole juuri ketään ampumassa. Historiassa ei taida olla yhtään vallankumousta, jossa ketään ei olisi kuollut, Auvinen sanoo.

Matias Turkkila