Neljätoista allekirjoittajaa vaatii avoimessa kirjeessä Lääkäriliittoa irtautumaan ääripoliittisesta Elokapina-liikkeestä.


Avoimessa kirjeessä todetaan:

– Olemme äskettäin lukeneet lehdistä, että Suomen Lääkäriliitto, oma ammattiliittomme, on yhdessä Elokapinan ja muutaman muun järjestön kanssa julistanut Suomeen ilmastohätätilan. Lääkäriliitto on näin asettunut yhteiseen rintamaan länsimaitten demokraattisten hallitusten kaatamiseen pyrkivän tahon, Extinction Rebellionin (XR), kanssa. XR on ulkoparlamentaarisia ja laittomia menetelmiä käyttävä kansainvälinen äärijärjestö. Elokapina on sen suomalainen jäsen- ja peitejärjestö, avoimessa kirjeessä todetaan.

Allekirjoittajat vastustavat lainrikkomuksia sekä ihmisten henkeen ja terveyteen kohdistuvaa laitonta uhkailua.

– Perustajajäsen Roger Hallam on julkisuudessa esittänyt XR:n pyrkimyksiksi läntisten hallitusten kaatamisen, yksityisomaisuuden konfiskaation ja säännöstelyn. Russia Todaylla Hallam kertoi 10.3.2019 läntisten hallitusten kaatamissuunnitelmista. Daily Mail -lehden haastattelussa hän kertoi 3.9.2020 läntisten johtajien surmaamisaikeista, tyyliin ”kuula kalloon”.

Ei ole selvää, millä tavalla murhaamiseen yllyttävien kanssa liittoutuminen edistää kaikkien lääkäreiden vannomaa hippokrateen valaa, joka velvoittaa ihmisten pyyteettömään auttamiseen.

Lääkäriliiton jäsenlehden ilmastohätätilaa koskevat jutut ovat luettavissa verkossa (1, 2). Elokapinaa kritisoiva avoin kirje on sen sijaan piilotettu maksumuurin taakse.

Suomen Uutiset julkaisee avoimen kirjeen ohessa:

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi taannoin Hallamin totalitaristisia näkemyksiä:


Lääkäriliitto kiistää yhteydet

Lääkäriliiton puheenjohtaja Tuula Rajaniemi kiistää yhteydet Elokapinaan.

Pelkosen mukaan Lääkäriliitto lähti mukaan lääkärijärjestöjen aloitteeseen ja osallistui avoimessa kirjeessä mainittuun ilmastohätätilan julistukseen. Mukana oli useita lääkärialan järjestöjä, ja yksi näistä on Elokapina Lääkärit.

Pelkosen mukaan Elokapina Lääkärit julistautuu väkivallattomaksi, elämää ja ihmisyyttä kunnioittavaksi ryhmäksi. Hän painottaa, että itse elokapinan kanssa Lääkäriliitolla ei ole mitään tekemistä.


Täydennys 15.3.2021 klo 16:40: Lisätty Tuula Rajaniemen kommentti