Perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen ovat pöyristyneet Helsingin poliisin toiminnasta Elokapina-mielenosoituksessa. Elokapina-liike on mielenosoituksessaan leiriytynyt Mannerheimintielle ja katkaissut liikenteen Helsingin pääväylällä eilisestä lähtien. Mielenosoituksen hajottamisen sijasta Helsingin poliisi on turvannut leiriytymisen kadulla.

– Poliisilla on poliisilain 9 § mukaan oikeus ja nähdäkseni velvollisuus mielenosoituksen hajottamiseen tai siirtämiseen, jos se on esteenä liikenteelle. Lisäksi mielenosoittajien yksipuolinen kieltäytyminen yhteistyöstä poliisin kanssa tuskin tukee heidän asiaansa, Jari Ronkainen perustelee.

Helsingin pääväylän katkaiseminen on merkittävä haitta

Kokoontumisoikeus on perusoikeus, joka mahdollistaa mielenosoitukset julkisilla paikoilla. Kyse ei ole kuitenkaan absoluuttisesta oikeudesta.

– Kokoontumislaissakin on rajoituksensa. Esimerkiksi sen 3 § määrää, että tilaisuudesta ei saa aiheutua huomattavaa haittaa ympäristölle. Mielestäni Helsingin pääväylän katkaiseminen on jo erittäin merkittävä haitta, perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtajaksi juuri valittu Mari Rantanen sanoo.

Samat säännöt kaikille mielenosoituksille

Kansanedustajakaksikko ihmettelee Helsingin poliisin erilaista toimintalinjaa verrattuna aiempiin mielenosoituksiin, joita on korona-aikana hajotettu ja joissa mielenosoittajia on otettu kiinni niskoittelusta poliisia vastaan. Perussuomalaiskaksikon mielestä poliisin tulisi kohdella kaikkia mielenosoituksia samoilla säännöillä.

– Nyt ollaan avaamassa sellaista Pandoran lipasta mielenosoitusten järjestämisessä, jota sisäministeriössä ja poliisissa on tuskin harkittu ennakkoon. Mikä estää leiriytymisen ja Mannerheimintien tai minkä tahansa muun väylän tukkimisen määrittämättömäksi ajaksi jatkossa, Ronkainen ja Rantanen ihmettelevät.

Helsinkiläinen Rantanen teki poliisin toiminnasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Suomen Uutiset