Poliisi- ja ensihoitotaustainen perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen vetoaa Helsingin poliisiin Elokapina-liikkeen mielenosoituksen siirtämiseksi tai hajottamiseksi. Rantanen perustelee mielenosoitukseen puuttumista yleisellä turvallisuudella.

– Sydänpysähdyksessä puhutaan siitä, kuinka jokainen minuutti hoidon viivästymistä vähentää eloonjäämisen mahdollisuutta 10 prosentilla. Mielenosoituksen aiheuttama liikenteen estyminen ja sen aiheuttamat ruuhkat merkitsevät useiden minuuttien viivettä, joka ambulanssilta kuluu paikalle pääsyyn ja joka voi merkitä eroa elämän ja kuoleman välillä, Mari Rantanen perustelee.

Täystuhon riskit olemassa

Elokapina-liike pyrkii mielenilmauksellaan kiinnittämään huomiota ilmastonmuutokseen. Mielenosoituksen paikka Mannerheimintiellä on yhdellä keskeisimmästä kohdista Helsinkiä ja samalla yksi kaikkein liikennöidyimmistä teistä.

– Huoneistopalon sattuessa palokunnan tulisi jo palvelutasopäätöksen perusteella päästä paikalle kuudessa minuutissa. Jos ajatellaan, että sammutusautojen tulee etsiä vaihtoehtoisia reittejä tai odottaa mielenosoittajien telttakylien siirtämistä, niin puhutaan taas minuuteista ja merkittävästä täystuhon riskistä, Rantanen kertoo.

Poliisi turvaa betoniporsailla

Helsingin poliisi on ilmoittanut suojaavansa mielenosoittajien terveyttä ja turvallisuutta, ja asentanut mm. betoniporsaita näiden suojaksi.

– Ei voi olla niin, että pieni porukka pystyy terrorisoimaan yhteiskunnan yhtä keskeisintä toimintoa eli liikkumista ilman poliisin siihen puuttumista, puhumattakaan avunsaannin nopeudesta, Rantanen sanoo.

Leiriytyminen kielletty

Kansanedustaja vetoaa Helsingin poliisiin leirin hajottamiseksi tai siirtämiseksi, jotta liikenteen sujuminen, pelastus- ja ensihoidon tai muiden hälytysajoneuvojen esteetön kulku sekä avunsaanti hätätilanteessa pystytään turvaamaan.

– Miksi tämän ryhmän edessä ollaan rähmällään? Kyse ei ole enää mielenilmauksesta, sillä he ovat leiriytyneet Mannerheimintielle. Helsingin kaupungin järjestyssäännötkin kieltävät leiriytymisen muualla, kuin siihen tarkoitetuilla paikoilla, Rantanen äyskähtää.

Klo 20.30. Elokapina on sittemmin siirtynyt leireineen pois Mannerheimintieltä ja jatkaa mielenosoitustaan muualla.

SUOMEN UUTISET